Ekskluzivno iz Toronta: Magalhaes nadmudrio Pokrajca i zaustavio njegov pobjednički niz

kolumneIZDVOJENA VIJEST 23.09.2012 11:33h Autor:

Pokrajac VS Magalhaes

Iz Toronta se javlja Marko Petrak, koji komentira noćašnji Pokrajčev meč s posebnim osvrtom na neobičnu situaciju koja se dogodila s Ray Sefom…

A već sam spremio pitanje za Danu Whitea koje je glasilo gdje Igor "pliva" nakon četiri pobjede zaredom i koliko je udaljen od prilike za naslov prvaka?". Nažalost, naložio sam vatru dok je zec, odnosno Vinny Magalhaes, još uvijek bio u šumi. Moram priznati da sam bio prilično uvjeren da će ga Igor nokautirati i to prilično lako i brzo iako je, dakako, bilo sasvim jasno da su mu šanse prilično tanke ako dvoboj završi na podu. Upravo se to dogodilo, a Brazilac je drugu priliku objeručke prihvatio.

Sada je kasno za pametovanje, no ono rušenje je bilo potpuno nepotrebno. Vjerojatno je i Igor toga svjestan iako kao vrlo srčan borac to nikada neće priznati. Smatra da se osjećao dovoljno komforno s Brazilcem na podu i da je situacija u klinču nudila ono rušenje. No, Vinny je zaista sam svjetski vrh kada govorimo o borbi na parteru. U rangu Fabricija Werduma i Rogera Gracieja. Sjetimo se kako je Alistair Overeem kao vrag od tamjana bježao od partera kada se borio protiv Werduma. Nekada nije bitna trenutačna procjena, nego se treba držati zacrtanog plana. Zašto ići na teren gdje gubiš svu svoju prednost. A Pokrajac je imao znatnu prednost i višak kvalitete na nogama. Dakako, mnogo kredita zaslužuje i Brazilac koji je našeg borca nadmudrio sjajnom taktikom forsiranja klinča i strpljivo gradeći put prema pobjedi.

No, sada kada je mlijeko već proliveno nema smisla za njime žaliti pogotovo ako Pokrajac iz svega ovoga izvuče pouku. Preživio je gotovo cijelu rundu na podu sa svjetskim ADCC prvakom. Izvukao se iz teških situacija i pokazao je da se i s njim može dobro nositi. Prostora za napredak je još mnogo i ovaj jedan poraz nije tragedija za njegovu karijeru. Dapače, možda je ovo još jedan putokaz za bolji nastavak.

Moram se osvrnuti i na jeftinu foru koju nam je prodao naš "prijatelj" Ray Sefo. Legenda borilačkih sportova se ponijela zaista nesportski, a mogli bismo čak reći i pomalo prljavo. Čim smo stigli u Toronto sreli smo ga u dvorani za trening gdje je držao ruke Evanu Dunhamu. S obzirom da je Vinny Magalhaes dio Xtreme Couturea gdje je upravo on glavni trening za udaračke tehnike, bilo je korektno da ne trenira u istoj dvorani kao i hrvatski borac. No, Sefo je prišao Igoru i naglasio je kako ga je Magalhaes zamolio da mu bude u kutu, no s obzirom da Brazilac ima svog vlastitog trenera, on je to odbio. Pokazalo se da je lagao jer je upravo on danas bio u kutu Pokrajčevom protivniku i hranio ga je povjerljivim podacima koje je saznao tijekom tjedna na svim treninzima koje je pratio. Teško je tvrditi da su njegove "inside" informacije donijele prednost,  no sigurno je i to nešto što je loše utjecalo na psihu do tada vrlo fokusiranog i samopouzdanog Pokrajca.

Na kraju ovog kratkog raporta još jednom moram naglasiti da je Igor bez ikakve sumnje postao planetarna MMA zvijezda. Osim što ga impresivni broj ljudi prepoznaje na ulici i žica autograme, Pokrajac je svojim sjajnim borbama u posljednje vrijeme stekao visok status među svojim UFC kolegama i svjetskim MMA novinarima. Kada je lupao fokusere na treninzima, ostali borci su u čudu gledali, a komentari su otprilike bili da ovakvu snagu i razornu moć nema niti jedan drugi borac u kategoriji do 93 kilograma. Kroz razgovor s drugim novinarima sam stekao dojam da su ga svi vidjeli kao uvjerljivog favorita protiv Magalhaesa, ali i da ga smatraju borcem koji bi u budućnosti mogao još dosta toga dosegnuti u UFC-u. Za "ex Cro Cop sparing partnera" i borca kojeg su svi otpisali i prije nego što je odradio prvi meč za najjaču svjetsku MMA promociju, prilično impresivno zar ne?

Ovaj poraz je bio samo jedna grba na cesti prema vrhu koja može biti i dobra pouka. Sve dok se iz nje izvuku prave stvari. Nadamo se da će se to i dogoditi…

Marko Petrak
marko.petrak@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI