Kontroverza meča Mijatović vs. Lukačić se može riješiti samo na jedan način – novim mečem!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 13.05.2013 18:49h Autor:

Photo by Fight Channel (Ivana Kaurloto)

Marko Petrak komentira sjajan FFC04 koji smo prošlog petka s guštom pratili iz Zadra.

Nokauti, gušenja, kontroverze, krv i znoj… sve ono što čini jednu borilačku priredbu kvalitetnom i zanimljivom smo vidjeli u Zadru na FFC-ju 04. Ne znam je li se radilo o pretjerivanju, no dojmovi i komentari publike i borilačkih znalaca idu sve do toga da se radilo o najboljem borilačkom eventu u regiji u dugo vremena.

Nikada nije zahvalno hvaliti "vlastitog konja", ali se osjećam obveznim pokloniti predstavi Antuna Račića i Bojana Kosednara. Momci su pružili meč kojem bi i Dana White pljeskao da se održao u njegovom kavezu. Posebno je impresivna bila fizička sprema ovog dvojca koji je i na kraju treće runde izgledao kao da se radi o samom startu. Tehnički dio dvoboja na parteru je posebna priča. Znali smo i ranije da se radi o najboljim parterašima regije u nižim kategorijima, no prava je privilegija vidjeti s kolikim repertoarom oružja obojica raspolažu kada se dvoboj spusti na zemlju. Račića ćemo pratiti već u Osijeku na FFC05 priredbi gdje će na drugoj strani ringa stajati opasni Artak Nazaryan, a možete biti sigurni da ovo nije zadnji nastup "Želve" u FFC-u! Nasreću…

Kada smo već kod hvaljenja onda lovorike zaslužuje i Mladen Brestovac koji se s Igorom Jurkovićem ravnopravno "tuče" za titulu drugog najboljeg hrvatskog teškaša. Ono što je u Zadru napravio Sergeiju Lascenku je bilo naprosto impresivno i zastrašujuće (za sve one koji će mu se naći na putu). Brestovac je odradio daleko najbolji meč u karijeri i pritom je deklasirao dvostrukog SuperKombatovog GP pobjednika. Nemojte  zaboraviti da je Lascenko prije prošlogodišnjeg kvalifikacijskog K-1 WGP Final 16 turnira u Tokiju slovio kao prvi favorit za osvajanje naslova koji je kasnije otišao Cro Copu. Ako sam u prošlosti žmirio kada bi Brestovac ulazio u ručne razmjene, ovaj put sam ih gledao s posebnim guštom jer je "Mlađo" napravio golem korak naprijed i u tom, njemu do sada manjkavom, segmentu. Posebno valja pohvaliti savršenu taktiku koju se osmislio njegov kut jer je Lascenko vrlo opasan udarač koji svojim boksačkim tehnikama (prije svega direktima) može ugroziti i najbolje kickboksače svijeta. Mladen je ovom pobjedom definitivno zakoračio u gornji dom najboljih europskih teškaša.

Stigao je noć prije meča, pripremao se puna dva dana, a na dan dvoboja (ujutro) je u teretani hotela "pumpao" zgibove. On je Maciej Browarski i njemu pripada titula najvećeg iznenađenja FFC-ja u Zadru. Teško mi je nabrojati sve borce koji su u odbili dvoboj protiv nizozemskog "Zlikovca" Jasona Jonesa. Molili smo i kumili, nudili nerealno velik novac, no nitko nije htio ući u ring s borcem kojeg ljestvice rangiraju kao jednog od najboljih u Europi u diviziji do 93 kilograma. A onda je stigao anonimni Poljak i napravio dar-mar. Da se radi o tvrđem orahu nego što su svi mislili (i ja) vidjelo se već na startu dvoboja kada ga Jones nikako nije uspijevao srušiti na parter. Uslijedio je low kick koji je Nizozemcu polomio ligamente koljena te egzekucija i "highlight" nokaut. Browarski je zakapario svoje mjesto na priredbama FFC-ja… nadam se već u Poreču!

Moram pohvaliti i Luku Jelčića koji je opravdao status najvećeg hrvatskog MMA talenta. Dvoboj protiv Davida Vasića kojeg su svi s nestrpljenjem očekivali još u prošlogodišnjoj MMA ligi zapravo nije ponudio nikakvu neizvjesnost. Jelčićeva majstorija zbunila je i suca u ringu koji nije mogao vidjeti da Zelgov učenik spava već neko vrijeme prije nego što je prekinuo dvoboj. Onakvo improvizirano gušenje mogu odraditi samo borci najvišeg ranga. Luki se smiješi velika karijera, ako ovako nastavi…

I na kraju valja prokomentirati dva kontroverzna dvoboja; onaj između Ivice Truščeka i Vase Bakočevića, te meč Lukačić vs. Mijatović. Terror i Psihopata su definitivno opravdali epitet "pravog meča večeri" pruživši publici u Višnjiku nezaboravnu šoru. Prava bi šteta bila da je dvoboj prekinut onda kada je to pokušao sugerirati liječnik pored ringa. Posjekotina, kakvu u slobodnoj borbi viđamo gotovo u svakom dvoboju, proizvela je konfuziju, a tek je lucidnošću suca Klarića i supervizora Igora Jushka spriječena velika pogreška. Bilo je sasvim jasno da se radi tek o manjem krvarenju koje se može zaustaviti s malo vazelina. Istini za volju, takve stvari mogu poremetiti koncentraciju borca (u ovom slučaju Bakočevića) koji se krenuo prerano veseliti vrijednoj pobjedi. Ipak, to nikako ne umanjuje veliku Truščekovu pobjedu koja ga je nakon niza poraza vratila na pobjedničke staze koje su mu i donijele epitet jednog od najboljih regionalnih MMA boraca. Vaso je velik borac i sjajan šoumen kojem će FFC uvijek dati priliku da pokaže ono što zna.

Iako je Mijatović vrlo suvereno dominirao mečem protiv domaćeg Marka Lukačića na kraju smo gledali pravu dramu i kontroverzu koja će se dugo vremenu vući internetskim bespućima. Prekid, nastavak, pa opet prekid i konzultacije sa zapisničkim stolom, nastavak borbe do isteka vremena… Sve se to dogodilo u nekoliko trenutaka koji su podijelili hrvatsku borilačku javnost. FFC ne bira suce i ne utječe na njihove odluke. Suce u MMA mečevima bira i delegira Hrvatski savez slobodne borbe i to je tijelo koje je odgovorno za odluke svojih sudaca. Zadarski Bandog je najavio žalbu, a ukoliko HSSB donese odluku drugačiju od one koja je trenutačno aktualna, FFC će ponašati u skladu s tim scenarijem. Ono što sigurno u budućnosti na našim priredbama nećete gledati jest verbalna predaja bilo kakvim samoglasnicima. Radi se o borbama po profesionalnim pravilima i borci moraju preuzeti odgovornost za svoje odluke. Ako ne žele predati borbu tapkanjem ili povikom "stop", moraju biti svjesni da to neće učiniti niti sudac u ringu. Posljedice mogu biti katastrofalne, no barem suci neće biti na udaru. Zlatko Klarić je naš najbolji djeljitelj pravde i zato mu u ovom trenutku treba dati podršku. Njegova jedina greška je bila nesigurnost nakon što je prekinuo dvoboj. Ako je borba gotova, onda više nema nastavka neovisno o pritisku iz ovog ili onog kuta. FFC je već ponudio Mijatoviću i Lukačiću novi meč, a na ovim sjajnim mladićima je odluka: Hoće li vući repove ili će stvar riješiti do kraja?

FFC već idući petak "nastupa" u Osijeku. Vrhunski mečevi i tri sata andrenalinske zabave su zajamčeni!

Marko Petrak
marko.petrak@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI