Ovo je Cro Cop kakvog trebamo i želimo!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 17.09.2012 12:54h Autor:

Mirko Filipović

Prije nešto malo više od godinu dana najbolji hrvatski borac Mirko Filipović gostovao je na chatu na jednom većem hrvatskom portalu. Odradio ga je u svom uobičajenom stilu, malo ironije, malo oštrijih riječi o kritičarima, no tada je najviše svoje fanove iznenadio svojim ne odveć pozitivnim stavom o hrvatskoj MMA sceni. To je scena koju je on stvorio i zauvijek će biti, ako ne već prvo njezino prvo ime, onda zasigurno u samom njenom vrhu.

No, fanovi su svjesni da su najbolji dani ipak iza njega i nadali su se da će nam tada pružiti nadu da postoji njegov pravi nasljednik, netko tko će nam ponovno pružati fantastične nastupe i dovoditi naciju u delirij svojim pobjedama. On je učinio potpuno suprotno, gotovo da nikoga nije izdvojio. Nije pokazao čak ni pretjerano zanimanje da pomogne nekome kao trener, istaknuvši da se već previše puta razočarao u ljude kojima je pomogao i ne želi ponovno prolaziti kroz iste situacije.

Ništa bolje nije bilo ni kad je došao na temu održavanja svojih seminara, što je u inozemstvu prilično popularna praksa kod poznatijih boraca. Neki kvalitetniji hrvatski borci, poput primjerice Zelga Galešića i Gorana Reljića, također često kroz svoje seminare znaju udijeliti pokoji savjet njihovim polaznicima. Mirko je istaknuo da bi on to učinio samo u slučaju da ga se izuzetno dobro plati. Dok mu s jedne strane to nitko ne može zamjeriti, ima iza sebe vrhunske rezultate kojima nedvojbeno opravdava svoje visoke zahtjeve, s druge strane mali i siromašni hrvatski MMA svijet ga ipak treba.

Ovog mjeseca isti taj svijet napokon ga je i dočekao. Prije desetak dana je objavljeno da će Mirko u Zagrebu samo nekoliko dana nakon borbe u osmini finala K-1 World Grand Prixa održati trodnevni K-1 i MMA seminar. U tom trenutku nisu bile poznate ostale informacije, ali nastala je prava mala euforija. Neki mlađi i neiskusniji borci bili su spremni čak platiti i pravo malo bogatstvo ako treba da budu dio toga. No, ono najbolje tek je uslijedilo.

Mirko je na svom Facebook profilu ubrzo objavio da će on seminar odraditi potpuno besplatno, pa da će ga čak i ponoviti kad bude bio u prilici ukoliko ne bude mjesta krajem idućeg mjeseca za sve zainteresirane. Sudionici će tako morati podmiriti tek ne odveć velike troškove koje će imati organizator.

Je li ovo napokon zaokret u Mirkovom razmišljanju, je li napokon odlučio dati veći doprinos razvoju hrvatske borilačke scene? Doduše, neupitno je da je on to u određenoj mjeri činio i do sada, pa je tako primjerice upravo ovih dana u svojoj zagrebačkoj dvorani kao gosta primio jednog talentiranog hrvatskog borca i dozvolio mu da kod njega odradi dio priprema za svoj idući meč.

No, nadamo se da će se Mirko nakon održanog seminara zaista i sam osobno uvjeriti  koliko je potreban našoj borilačkoj sceni ne samo kao borac, nego kao netko tko je prošao sve u borilačkom svijetu, bio na samom vrhu i kao takav usmjeriti mlade borce na pravi put kako bi se jednog dana mogao osvrnuti i možda vidjeti iza sebe cijelu koloniju kvalitetnih boraca za čiji razvoj i on osobno ima velike zasluge.

To je Cro Cop kakvog Hrvatska treba i kakvog Hrvatska želi, a nadamo se da ćemo ga i imati! U tom slučaju bit će to potpuno zaokružena karijera, koju će onda možda jednom netko ponoviti, možda čak i nadmašiti. Među zaslužnima za to bit će upravo Mirko, a to bi onda bio njegov najveći uspjeh karijere, možda čak i veći od osvajanja titule Pride prvaka!

Zoran Zdelar
zoran.zdelar@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI