Silva je i dalje najveći svih vremena samo ga je taština privremeno prizemljila

kolumneIZDVOJENA VIJEST 08.07.2013 10:31h Autor:

Screenshot

Marko Petrak komentira šokantan poraz Andersona Silve i novog kralja srednje kategorije Chrisa Weidmana.

Kao uvod u komentar dvoboja Andersona Silve i Chrisa Weidmana zaista ima materijala. Logično bi bilo nabrojati koje je sve rekorde Anderson Silva srušio u MMA svijetu prije nego što je njega doslovno srušio Weidman. No, možda je ipak bolje krenuti s ironičnim pitanjem: Tko bi rekao da će hrvač s prosječnim boksačkim znanjem okrutno nokautirati takvog majstora stojke kao što je Silva? Malo tko. Vjerojatno nitko. Jedini objektivni scenarij u kojem Amerikanac slavi u ovom dvoboju jest "hrvačko grajndanje" kroz pet rundi i pobjeda na bodove. No, kada se u sport umiješaju bahatost i potcjenjivanje protivnika, onda se događaju i ovakva iznenađenja.

Možda najveća ironija ovog meča jest udarac kojim je Weidman uspavao dotadašnjeg prvaka. Radilo se o sasvim laganom, ali filigranski točnom krošeu koji je pogodio sam vrh Brazilčeve brade. Tu pada u vodu teorija o tome da je neke borce nemoguće nokautirati. Recimo poput Silve koji je se kroz karijeru naprimao čistih bombi koje bi "kulerski" otresao i nastavio dalje kao da se ništa nije dogodilo. I protiv Weidmana je htio pokazati koliko dobro još uvijek može eskivirati udarce, a ako neki i prođe, betonska brada će sigurno izdržati. Ovaj put nije. Sasvim lagan, ali precizan udarac je srušio sedam godina dominacije MMA svijetom. Srušio je i mit o nepobjedivosti veličanstvenog Pauka.

Teško je govoriti to tome što bi bilo kad bi bilo, no nakon runde i pol dvoboja u MGM Grand Areni, Silva je izgledao prilično dobro i spremno. Tih 38 na njegovim leđima se ne čini toliko puno uspoređujući ga s nekim drugim "izraubanim" kolegama poput Wanderleija Silve ili Minotaura Nogueire. Dojam je ipak da se Brazilac u svojoj mentalnoj igri navlačenja protivnika na svoj mlin ovaj put previše zaigrao. Doduše, Weidman je fokusirajući se na klaunske Silvine poteze zaista zaboravio na svoj prvotni "game plan" koji je podrazumijevao rušenje i rad iz gornje pozicije na parteru. U trenutku kada je Silva uspio u tom naumu, umjesto da se ozbiljnije pozabavi dvobojem u kojem se nalazi, njega je ponijela taština i samouvjerenost. Vjerojatno je htio otići još jedan korak više; želio je dokazati da u 38. godini može posramijeti najboljeg mogućeg izazivača na svijetu. Htio je reprizu meča protiv Forresta Griffina. To potcijenjivanje Weidmana ga je došlo glave.

I što sada? Sada će uslijediti revanš. Ovo Silvino "pojas me ne zanima i treba mi odmor" je samo uglavljivanje startnih pozicija prije nego što krenu pregovori oko revanša. Mnogi analitičari (čak i oni iz uglednog Forbesa) prognoziraju da bi novi susret Weidmana i Silve vrlo vjerojatno srušio sve rekorde PPV prodaje. UFC će očekivano učiniti sve potrebno da što prije gledamo ponovljeni dvoboj, a to nije uopće niti pokušao sakriti predsjednik Dana White na službenoj press konferenciji. Nekoliko milijuna više koje će ponuditi bivšem prvaku sigurno će ga uvjeriti da je novi dvoboj protiv Weidmana i novi juriš na titulu pravi potez. Nitko se neće žaliti, a pogotovo fanovi…

Za kraj mala digresija. Najlakše je gaziti po čovjeku dok je na podu. Upravo su se takvom praksom poveli mnogi nakon prvog poraza u posljednjih 2500 dana Andersona Silve. Dovesti u pitanje sve što je ovaj nevjerojatni borac napravio za sport nakon samo jednog poraza je i smiješno i žalosno. Anderson Silva je apsolutno najveći MMA borac svih vremena. To nije i ne može biti sporno jer tome u prilog govore njegovi rezultati. I dok smo se do jučer divili načinu na koji je uz dozu vica i šale prebio Griffina, Okamija ili Bonnara, danas ga pljujemo jer se po istom receptu htio obračunati s Weidmanom. Da, pretjerao je. I da, izgubio je nokautom. No to je još uvijek onaj veličanstveni Anderson Silva koji nije izgubio više od 2500 dana.

Marko Petrak
marko.petrak@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI