Tko su “gatekeeperi” unutar UFC-a? (drugi dio)

kolumneIZDVOJENA VIJEST 11.06.2014 21:30h Autor:

Ed Herman

Nakon što smo jučer donijeli popis UFC-ovih "gatekeepera" u četiri lakše kategorije, na redu je i onaj unutar četiri najteže. U nastavku teksta saznajte tko su borci koje UFC koristi kao pravi test mogućnosti nekog borca u usponu.

Još jednom ćemo ponoviti, pojam gatekeeper najbolje je opisati kao vrlo dobrog borca, punog raznih kvaliteta, koji će većinom savladati nominalno slabije protivnike, no uvijek mu nedostaje "ono nešto" da se približi samom vrhu. To su vrlo zahvalni borci, borbe su im rijetko dosadne i organizacije obožavaju imati takve ljude na svojim rosterima.

Isto tako, to su borci koje nikako nije lako savladati i uistinu s pravom nose naziv "gatekeeper", odnosno čuvar kapije, one kapije koja otvara put prema vrhu, bilo određene organizacije ili vrhuncu svojih mogućnosti. Ovim putem vam donosimo popis tko su pravi gatekeeperi unutar najbolje svjetske organizacije.

Velter kategorija
Rick Story, Sam Stout, Josh Koscheck

U kategoriji koja ima čak 96 boraca pod ugovorom (što je podosta više nego teška i poluteška zajedno) već neko vrijeme ovu ulogu "igra" Rick Story. On je jedan, još uvijek, podosta mlad borac i, što je vrlo važno, veoma zahvalan borac. U jednom periodu karijere došao je do šest pobjeda u nizu, no od tada je slavio u samo tri od idućih devet, nerijetko posluživši upravo kao ispit za borce s potencijalom za vrh.

Stout je još bolji primjer. Njegov skor je 9-9 i igrom slučaja, gotovo uvijek veže poraz na pobjedu i obrnuto. Opasan je borac, koji je tek u svojoj posljednjoj borbi po prvi puta nokautiran, a služio je kao ispit mnogim mladim talentima. Služit će sigurno još neko vrijeme.

A najnoviji gatekeeper je bivši izazivač, Josh Koshcheck. Do toga je došao tako što je poražen u sve tri posljednje borbe, koje su trebale dokazati da mu je mjesto još uvijek u vrhu. Sad mu preostaje odrađivati ovu ulogu, jer novu priliku u vrhu će, posebno s 36 na leđima, teško dobiti. S 23 UFC borbe iza sebe, on i Frank Mir su aktivni UFC borci s najviše nastupa. Koshcheck će vjerojatno prestići rekordera Ortiza, koji ima 27, no samo u ulozi gatekeepera.

Srednja kategorija
Ed Herman, Tim Boetsch, Mark Munoz

Natal, Leites, Trevor Smith, Jacare, Shields. Posljednjih pet protivnika Ed Hermana, glavnog gatekeepera srednje kategorije i uistinu sjajnog i opasnog borca. No, borca koji nikad neće biti Top 10, a isto tako rijetko kad će biti i poražen od boraca slabijih od sebe. Jednostavno, jedan od onih s kojim znaš na čemu si.

S Boetschom je slična priča. Prvi je testirao Hectora Lombarda, poslužio je kao korak naprijed Costi Philippou, a u posljednjoj borbi je kao put povratka na pozicije izazivača poslužio i Lukeu Rockholdu. Između ostalog borio se i s Munozom te Dollawayem u njihovim pokušajima povratka na pravi put. 

A Mark Munoz je novi gatekeeper, tj. to će postati nakon što potpiše novi ugovor. Poraz protiv Weidmana prekinuo mu je sjajnu seriju, no pobjeda protiv Boetscha ga je vratila na ozbiljne staze. Ipak, dva vezana poraza, u koji je bio doslovno "uništen" od Machide i Mousasia znak su da materijal za vrh ipak nije. A vremena za napredak baš i nema.

Poluteška kategorija
Ryan Bader, Igor Pokrajac

Pobjednik 11. sezone Ultimate Fightera, Ryan Bader, svojevremeno je došao na korak od borbe za naslov prvaka. No, poražen je od Jonesa koji je dobio tu priliku, nakon toga postao i prvak, a Bader gubi od Tita Ortiza i postaje vječni potencijal, koji gubi od realno boljih boraca, a pobjeđuje one lošije. Znate kako se to zove? Da, gatekeeper. 

A, ako je Bader svojevrsni gatekeeper Top 5 poretka, onda je naš Igor Pokrajac savršen za mlade nade ili borce koji žele pokazati da im je mjesto u UFC-u. Uvijek čvrst, težak za savladati, a opasan udarač, pravi je ispit za svakog borca te ga UFC jako cijeni. Tomu svjedoči i činjenica da je, unatoč tome što nije pobijedio u svoje posljednje četiri borbe, nedavno potpisao novi ugovor.

Teška kategorija
Minotauro Nogueira, Roy Nelson, Gabriel Gonzaga

To što se legendarni Minotauro nalazi ovdje rezultat je čistih činjenica. Naime, prije nego je poražen od Roya Nelsona, Big Nog bio je pravi "title trigger", odnosno posljednja četiri borca koji su ga savladali (Frank Mir, Cain Velasquez, ponovno Frank Mir te Fabricio Werdum), nakon te borbe postali su izazivači za naslov (Werdum se zbog ozljede ipak nije odmah i borio). Nakon poraza od Nelsona, ako i ostane u UFC-u, više sigurno neće biti "title trigger", ali ova druga uloga će mu ostati.

A Roy Nelson je pravi primjer borca za kojeg trebaš biti pravi majstor da ga pobijediš. Završio ga je jedino Andrei Arlovski, no to nije bilo u UFC-u, dok Junior Dos Santos, Frank Mir, Fabricio Werdum, Stipe Miočić i Daniel Cormier u UFC-u to nisu uspjeli te su im pobjedi morali izbodovati suci. Popis imena govori da gubi samo od najboljih.

Gonzaga je onaj primjer gatekeepera za ulazak u top 10, kakvi postoje u svakoj kategoriji te smo ih ovdje naveli. Ako preživiš prvu rundu protiv ovog ogromnog Brazilca, vjerojatno ćeš ga i savladati, no potrebno ju je preživjeti. Svih svojih 16 pobjeda ostvario je nokautom ili submissionom, strašno je opasan i prosječni borac je unaprijed otpisan ako uđe s njim u kavez.

Pripremio: Mario Katušić
mario.katusic@fightsite.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI