Tko su “gatekeeperi” unutar UFC-a? (prvi dio)

kolumneIZDVOJENA VIJEST 10.06.2014 12:20h Autor:

Gleison Tibau

U ovom tekstu odlučili smo se baviti "gatekeeperima" unutar najjače svjetske organizacije, odnosno borcima koji služe kao ispit borcima koji pretendiraju na sam vrh. Odlučili smo predstaviti tko te uloge odrađuje u UFC-u i to po svakoj kategoriji. U ovom prvom dijelu pregleda, odradit ćemo četiri lakše kategorije.

Pojam gatekeeper najbolje je opisati kao vrlo dobrog borca, punog raznih kvaliteta, koji će većinom savladati nominalno slabije protivnike, no uvijek mu nedostaje "ono nešto" da se približi samom vrhu. To su vrlo zahvalni borci, borbe su im rijetko dosadne i organizacije obožavaju imati takve ljude na svojim rosterima.

Isto tako, to su borci koje nikako nije lako savladati i uistinu s pravom nose naziv "gatekeeper", odnosno čuvar kapije, one kapije koja otvara put prema vrhu, bilo određene organizacije ili vrhuncu svojih mogućnosti. Ovim putem vam donosimo popis tko su pravi gatekeeperi unutar najbolje svjetske organizacije.

Muha kategorija
Scott Jorgensen

U najmlađoj UFC-ovoj kategoriji nije lako doći do pravog imena, budući da se situacija još nije dovoljno iskristalizirala, no Scott Jorgensen bi trebao biti taj. MMA veteran i bivši izazivač WEC prvaka, u UFC-u je startao s dvije pobjede, no nakon toga je ostvario samo jednu u idućih šest nastupa. Subotnjom pobjedom protiv Dannya Martineza osigurao si je ostanak u organizaciji, no dani slave su ipak iza njega. No, borac je čije su borbe uvijek zanimljive (tri bonusa za borbu večeri) i sigurno će biti jako dobar "gatekeeper" ove kategorije.

Bantam kategorija
Vaughan Lee, George Roop

Sa svojim 3-4 skorom u organizaciji, no vrlo zanimljivim borbama, Lee je vrhunski gatekeeper. Poražen je od boraca iz top 10 (Cariaso, Dillashaw, Assuncao, Alcantara), a dosta lako savladao slabije borce. Sad mu vjerojatno slijedi još jednu novo ime, a nakon toga bi mu UFC trebao još jednom namijeniti pretendenta na Top 10 poredak koji, ako misli da mu je tamo mjesto, bi Leea ipak trebao savladati.

Roop, inače najviši borac u kategoriji, je samim povratkom u UFC automatski postavljen u ovu ulogu. Čim se neki mladi borac iskaže, ili iskusniji dođe do neke bolje serije, testira ga se ovim borcem, koji je npr. u svojoj posljednjoj borbi pokazao da Dustin Kumira ipak još nije pretendent na sam vrh. Spuštanjem u bantam kategoriju želi dokazati da ipak ima mogućnosti za nešto više, a ostvario je tri pobjede u posljednja četiri nastupa.

Perolaka kategorija
Max Holloway, Darren Elkins, Clay Guida

Ovo je vrlo izjednačena kategorija gdje klasični gatekeeper zapravo ne postoji. Holloway trenutno igra tu ulogu, što se vidi i po izboru protivnika, no s obzirom na njegovu mladost, poveže li par pobjeda, on bi sam vrlo lako mogao napasti vrh. Ipak, trenutno još uvijek napreduje i tijekom toga služi kao protivnik drugim potencijalima, što se uostalom može vidjeti i popisom njegovih posljednjih protivnika (Fili, Chope, McGregor, Bermudez).

Elkins i Guida su borci koji se ne bi složili s ovom ulogom, no čini se da je ipak tako. Elkinsov skor od 8-3 štoviše prikazuje savršenu sliku toga. Savladao je borce koji su realno manje ime, a poražen je od pravih pretendenata. Ipak, u posljednjoj borbi se borio s Jeremyem Stephensom i može se reći da je to bila prava borba za iskorak. Stephens je pobjedom došao u kategoriju pretendenata na vrh, a Elkins je postao gatekeeper. No, i on je još relativno mlad.

A Clay Guida je, koliko on to ne želio priznati, gatekeeper gotovo oduvijek. Istina, jednom je došao do title eliminator borbe, no vidjelo se da nema ono što je potrebno za postati prvakom, no izuzetno je čvrst, vraški ga je teško završiti i savršen je ispit za svakog borca. Njegov idući protivnik je čovjek sa šest u nizu, Dennis Bermudez. Guida gotovo sigurno čuva kapiju title eliminator borbe.

Laka kategorija
Gleison Tibau, Joe Lauzon, Gray Maynard

U borilačkom svijetu vjerojatno ne postoje bolji primjeri gatekeepera nego što su Tibau i Lauzon. Oba borca su godinama u UFC-u, pravi veterani, nerijetko u sjajnim i nezaboravnim borbama, nikad ni blizu samog vrha. Ali i fanovi i organizacija ih obožavaju i da se pita Danu Whitea, vjerojatno obojica imaju doživotni ugovor.

Tibau je u UFC-u osam godina, ima skor 13-8, samo jednom je ostvario bonus, no rijetko kad je bio u dosadnoj i rijetko kad u lakoj borbi. I čovjek je kojeg je gotovo nemoguće nokautirati, štoviše Michael Johnson je prvi koji je to uspio nakon punih osam godina i Nate Diaza u Gleisonovom debi nastupu. Sjajan borac koji ne bira protivnika.

Lauzon je čudo, od svojih 16 UFC borbi, u samo njih pet nije zaradio bonus. Nevjerojatan borac, nevjerojatnog srca, no nedovoljno dobar za više od ruba Top 10 poretka. Isto tako, ljubimac navijača, borac koji nikad neće postati prvak, ali će nerijetko prodati više ulaznica od nekog ozbiljnog pretendenta, a fanovi, kao i vodstvo organizacije to vole.

Gray Maynard još nije službeno gatekeeper, ali ostaje dojam da su njegovi napadi na naslov prvaka ipak prošlost. Frankie Edgar je njihovom drugom borbom, u kojoj ga je nokautira, Maynarda vratio pred vrata, a TJ Grant i Nate Diaz su mu ih čak i zatvorili. Savlada li Camoesa ostaje u UFC-u, no upravo na ovoj ulozi koju obrađujemo u ovom tekstu.

Pripremio: Mario Katušić
mario.katusic@fightsite.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI