K1 i Boks

Mayweather sebe proglasio najvećim ikad i žestoko omalovažio boksačku kvalitetu Muhammada Alija

 JOHN GURZINSKI / AFP
Floyd Mayweather Jr. još jednom je sebe proglasio najvećim i najboljim boksačem svih vremena

Tijekom gostovanja na ESPN-u, gdje je između deset ponuđenih boksača morao izabrati pet najvećih svih vremena, Floyd Mayweather Jr. nikoga nije iznenadio izborom koga će staviti na prvo mjesto, kao niti stilom na koji je svoj izbor objasnio. Izjave je prenio portal SPORTbible.

"Pobijedio je više svjetskih prvaka nego ikoji drugi boksač, u kraćem vremena i uz manje nastupa od ikojeg drugog boksača. Pogodio je udarce uz najveći postotak i primio je najmanje štete. Bio je prvak kroz 18 godine i pet različitih težinskih kategorija", rekao je Mayweather, namjerno sebe stavivši u treće lice, pokušavajući si time još više dati na vrijednost.

Ipak, činjenica da većinu takvih ljestvica predvodi Muhammad Ali bilo je ono oko čega je zatražen za komentar, posebno jer je već ranije imao nekih izjava u kojima bi otkrio kako nije veliki fan Alijevog stila boksa te kako njegove uspjehe ne smatra toliko velikima.

"Ali se borio samo u jednoj kategoriji i zapravo je tri puta izgubio od Kena Nortona", kratko je rekao Floyd, da bi se onda okrenuo onome po čemu se Ali istaknuo i zbog čega misli da ga se smatra većim boksačem nego što zapravo je:

"Ono što je on napravio je to što je ustao za Afroamerikance u trenucima kad isti nisu bili spremni boriti se za svoje ljude. No, po čemu ćemo suditi boksače? Ako ćemo suditi po utjecaju i borbi za to pitanje, onda Aliju svaka čast. No, ako ćemo gledati po primanju što manje štete i rušenju rekorda, onda je najveći Floyd Mayweather. Muhammad Ali je legenda koja je izgradila put da bih ja danas bio tu gdje jesam. Ali, ako govorimo o rezultatima, moramo spomenuti da je Ali izgubio svjetski naslov od boksača koji je imao tek sedam mečeva."

U posljednjem navedenom podatku, Mayweather misli na poraz koji je Ali, 1978. godine, već pred kraj karijere, doživio od Leona Spinksa. No, tim putem je zanemario podatak kako je Spinks prije toga došao do statusa jednog od najuspješnijih američkih boksačkih olimpijaca. Ipak, spustio je na kraju "loptu na zemlju", izrazivši još jednom poštovanje prema Aliju, no ponovno uz dodatak u svom stilu.

"Svaka čast Aliju, ali ja nisam dao 40 godina ovom sportu da bih danas rekao kako je netko bolji od mene. Danas sam tu da bih nešto naučio borce. Ime ove igre bi trebalo biti kako pogoditi protivnika, a da on ne pogodi tebe. Sve se svodi na izbjegavanje primanja štete. Volim Alija, ali vješanje na konopce i primanje štete, to nije u redu", objasnio je do kraja svoju teoriju.

Mayweather je na kraju Alija stavio na peto mjesto, dok je ostatak izbora objasnio ovako:

"Drugi je Roberto Duran. Došao je iz lake kategorije i poslao je svjetski prvak u srednjoj, volim tog tipa. Treći je Pernell Whittaker. Pobijedio je Julia Cesara Chaveza, a dva puta je savladao i mog strica Rogera. Četvrti je Chavez, bio je 79-0 kroz više različitih kategorija, prije nego je prvi put izgubio.

Preostalih pet boksača koji su bili u ponudi, a nisu dospjeli na Floydovu listu su Sugar Ray Robinson, Rocky Marciano, Joe Louis, Henry Armstrong i Sugar Ray Leonard.

Linker
19. svibanj 2024 10:06