Bolna strana sporta – najčešće ozljede koljena

Fitness 13.11.2012 15:04h Autor:

Bolna koljena

Zglob koljena jedan je od najvećih na ljudskom tijelu, a ozljeda koljena jedna je od najčešćih ozljeda. Koljeno omogućuje savijanje i protezanje noge kao i blage medijalne i lateralne rotacije. Ligamenti oko koljena imaju ulogu stabilnosti ograničavanjem pokreta i štite koljeno. Kod ljudi, koljena trpe gotovo cijelu težinu tijela pa su stoga i ranjiva i podložna ozljedama. Posebno se to odnosi na sportaše. Kontaktni sportovi, poput borilačkih izrazito su opasni za ozljede koljena.

Povremena bol u koljenima, nije neki znak za uzbunu, ali ako se bol javlja i kada mirujete ili je nepodnošljiva vrlo je velika šansa da će vas liječnik uputiti na magnetsku rezonanciju kako bi se vidjelo stanje vašeg koljena.

Najčešće bolesti koljena su:

  • trkačko koljeno
  • skakačko koljeno (patelarni tendinitis)
  • osteoartritis
  • patelofemoralni sindrom
  • prepatelarni burzitis
  • nesretna trijada

Trkačko koljeno (sindrom patelofemoralnog stresa) je stanje u kojem iver (patela) struže o donji dio bedrene kosti (femur) pri pomicanju koljena. Trkačko koljeno može nastati zbog strukturnog deformiteta, kao što je previsoki položaj patele (ivera) u koljenu (patela alta), ili zbog prečvrstih koljenih ligamenata i prečvrste Ahilove tetive, a preslabih bedrenih mišića koji normalno pomažu u stabilizaciji koljena. Najčešći uzrok je pretjerano uvrtanje stopala pri hodanju ili trčanju kad prednji bedreni mišić (kvadriceps) povlači iver prema van.

Skakačko koljeno karakteriziraju patološke promjene u tetivi prednjeg bedrenog mišića i njenom hvatištu za čašicu, zatim u patelarnoj vezi i to najčešće u području donjeg dijela čašice, odnosno njenog vrha. Skakačko koljeno je najčešća ozljeda koljenog zgloba. Bol je njegov osnovni simptom i može se javiti na gornjem dijelu čašice, na donjem dijelu, kao i hvatištu ligamenta na potkoljenu kost. Ipak, najčešće (u 80 posto slučajeva) javlja se na donjem rubu čašice.

Osteoartritis (degenaritivni artritis, degenerativna bolest zglobova) je kronična bolest zglobova obilježena degeneracijom zglobne hrskavice i okolne kosti što može uzročiti bol i ukočenost.

Patelofemoralni sindrom se odnosi na ograničene promjene hrskavice patele i to u smislu omekšavanja, stvaranja sitnih pukotina, razlistavanja i ulceracija, a sve je to propraćeno karakterističnim bolnim sindromom. Karakteristični simptomi su bol u prednjem dijelu koljena koja se pogoršava aktivnostima kao što su trčanje, penjanje uz i niz stepenice, čučanje ili skakanje. Bol se pojačava ako se duže sjedi sa savijenim koljenima.

Na samom je vrhu koljena koščica koju zovemo patela, a između nje i kože nalazi se tzv prepatelarna burza čija upala i oticanje izaziva patelarni burzitis. Burza se relativno često upali, bilo kod dužeg klečanja, manjih i čestih udaraca, ili kod jednog jačeg udarca ili pada. Ovo je vrlo česta ozljeda u svim onim sportovima u kojima su padovi ili kontakt sa podlogom česti, što je slučaj s borilačkim sportovima.

"Nesretna trijada", O'Donogueova trijada ili "strašna trijada", je kompletni ili parcijalni razdor anteriornog križnog ligamenta, medijalnog kolateralnog ligamenta te meniskusa. Najčešće se nesretna trijada javlja zbog lateralnog udarca u koljeno što vodi to rupture anteriornog križnog ligamenta, medijalnog kolateralnog ligamenta i meniskusa. Ozljeda se najčešće stekne kada lateralna sila udari u koljeno dok je stopalo fiksirano na tlo. Jaka rotacijska sila tada razdere prednji križni ligament, medijalni kolateralni ligament i lateralni meniskus, sve skupa. Ozljeda se najčešće zbiva u kontaktnim sportovima, poput borilačkih sportova.

Svaka od navedenih bolesti zahtijeva medicinski tretman, a potom i prilagođenu i stručno nadziranu rehabilitaciju. Ukoliko se radi tek o zamoru koljena ili sporadičnom osjećaju boli, jačajte mišiće kvadricepsa. Naime, oni su najveći mišići ispružači koljena te također pomažu u stabilizaciji samog zgloba. Zapamtite, koljeno nosi cijelo vaše tijelo i osim što je jedan od najvećih, istovremeno je i jedan od najosjetljivijih zglobova.

Tekst: Zorana Jagodić
zorana.jagodic@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI