Marihuana i sport: Je li napušenost vrijedna suspenzije?

FitnessIZDVOJENA VIJEST 04.11.2012 14:47h Autor:

Marihuana

Nick Diaz, Matthew Riddle i Dave Herman samo su neki od boraca koji su u posljednje vrijeme pali na doping testiranjima zbog korištenja marihuane. Riddle se od kazne htio izvući navodeći da ima liječničku dozvolu za uporabu marihuane. Nije mu uspjelo. Dok je prije 30-ak godina marihuana bila droga koja se povezivala s subkulturama vezanim uz određene glazbene stilove, danas je marihuana najrasprostranjenija droga na svijetu i sve je veći broj onih koji je ne smatraju drogom.

Marihuana (kanabis) sadrži oko 400 kemijskih tvari od kojih neka djeluju antibakterijski, neka opuštaju, a neka mogu uzrokovati halucinacije. Glavni sastojak kanabisa je THC. Smatra se da THC ima utjecaj na metabolizam nekoliko neurotransmitera u središnjem živčanom sustavu.

Kanabis ima blagi halucinogeni efekt pa može uzrokovati distorziju stvarnosti, na neke ljude djeluje stimulativno, pobuđuje kreativnost te na inhibitore raspoloženja. Ova droga čini konzumenta razgovorljivim i veselim te potiče apetit pa konzumenti nakon jointa često posežu za hranom.

Marihuana u sportu je znatno učestalija pojava od pojedinačnih slučajeva prozvanih sportaša koji su pali na doping testovima. Naime, rezultati ankete koju je 2011. proveo londonski Centar za borbu protiv droge pokazuju da 22% anketiranih sportaša konzumira marihuanu, 9% extasy ili speed, 7% heroin i 2% kokain. Najveći broj sportaša koji konzumiraju droge su nogometaši.

Sportaši često posežu za marihuanom zbog njenih psihoaktivnih svojstava i stvaranja "mentalne snage" koji pozitivno utječu na fizičku aktivnost i sportski nastup.

Ipak, zapamtite, marihuana nije suplement, već je droga. zasad nema niti jednog istraživanja koje potvrđuje ergogene efekte marihuane na fizički aktivne pojedince. Upravo suprotno tome, potvrđeno je da marihuana može izazvati oštećenja perceptivno-motoričkih funkcija, a nagla povećanja srčane frekvencije negativno utječu na sportske rezultate.

Marihuana je na popisu Međunarodnog olimpijskog odbora, među supstancama čiji je unos zabranjen od nacionalnih sportskih tijela. Pozitivan nalaz na marihuanu znači i neki oblik suspenzije ili kazne.

Nemojte si zbog trenutnog stanja napušenosti, ugroziti karijeru i baciti ljagu na svoje sportsko ime! Nije vrijedno toga!

Zorana Jagodić
zorana.jagodic@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI