Pet savjeta za sve vježbače

FitnessIZDVOJENA VIJEST 01.11.2012 14:51h Autor:

Sport i prehrana

Kad pričamo o prehrani, jako nam se puno stvari čini samorazumljivima, a onda opet dolazimo u situacije (u supermarketima) kad ne znamo trebamo li neku namirnicu kupiti ili će nam ona pokvariti naš plan prehrane, bez obzira radi li se o planu mršavljenja ili dobivanja kilograma. Jednako tako, na sve strane vas zatrpavaju informacijama o hrani od kojih vam je samo zbrka u glavi.

1. TREBA LI HRANU VAGATI

Ukoliko niste naumili npr. potpuno se osušiti ili se pripremate za bodybuilding natjecanje onda je zaista nepotrebno da svaki gram hrane prije konzumacije ili kuhanja stavljate na vagu. Važno je da znate nutritivan sastav namirnica koje unosite te njihov omjer te da je on usklađen s vašim ciljevima. Ukoliko sve budete mjerili i vagali, prijeti vam opasnost da ćete vrlo brzo ili odustati ili postati potpuno opsjednuti vaganjem hrane.

2. ŠTO NIKAKO NE TREBA JESTI PRIJE ILI POSLIJE TRENINGA

Najgore što možete pojesti prije treninga jest nešto što će vas "zabetonirati", odnosno što će vam toliko otežati probavu da nećete moći ništa raditi. Imajte na umu da masnoćama treba do 8 sati da se probave, proteinima oko 4 sata, a ugljikohidratima do 3 sata pa nije najmudrije prije treninga se najesti ćevapa!

3. KOLIKO SOLI TREBAM

Sol je elektrolit, odnosno mineral kojeg gubimo znojenjem i mokrenjem. U manjku soli u organizmu dolazi do lošijeg funkcioniranja živaca, mišića i svih organa. Dodatno, sol potiče proizvodnju sline i želučanih sokova koji su potrebni za pravilnu probavu hrane. Nutricionisti preporučuju oko žličice soli na dan za normalno funkcioniranje organizma.

4. KOJI SUPLEMENT TREBAM

Zbog nedovoljnog unosa proteina kroz hranu, osobama s aktivnijim životnim ritmom te redovnim treningom preporučuje se suplementiranje proteinom sirutke (whey). Najbolje će vaše potrebe za izvorom proteina zadovoljiti izolat zbog visokog postotka proteina, a manjeg postotka šećera.

5. KOJU HRANU JESTI DA "NARASTEM"

Oni koji žele dobiti mišićnu masu često griješe pa masu izjednačuju s "maštenjem". Naime, zdravu masu nećete dobiti jedući u pekari ili restoranima brze hrane. Najbolje je odabrati namirnice visoke kalorijske gustoće – u to su uključeni riba, perad, govedina, jaja i posni mliječni proizvodi. Iz voća i povrća ćete odbiti potrebne vitamine i minerale. Izvor masnoća koje će značajno povećati kalorijski unos su orašasti plodovi poput badema, oraha i drugih sjemenki te maslinovog ulja.

Zorana Jagodić
zorana.jagodic@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI