Safe & Fit ludilo širi se Hrvatskom!

FitnessIZDVOJENA VIJEST 08.01.2016 09:46h Autor:

Safe_and_Fit_2

Safe & Fit je samoobrana za žene u sklopu organizacije Krav Maga Hrvatska, a zbog velikog interesa sve je više termina i lokacija u nekoliko gradova Hrvatske koje omogućavaju da se žene okušaju u ovoj korisnoj tjelovježbi. Irena Hranjec, instruktorica Safe & Fit Krav Mage otkrila nam je o čemu je riječ na njihovim treninzima:

Što je to Safe & Fit i kako je nastao?

Safe & Fit treninzi, kao što i samo ime govori, tvore kombinaciju Krav Maga samoobrane i fitness vježbi. Žene su grupa koja može imati najviše koristi od treninga samoobrane jer su često žrtve jačih i većih napadača. Često je prisutan stav „mene nitko nije napao, ne treba mi to“, iz tog razloga željeli smo pokazati da ne trebaš biti žrtva da bi trenirala samoobranu, ali ako i jesi doživjela neugodne situacije, treninzima prolazimo kroz vraćanje samopouzdanja i postupak obrane doživljenih napada. Uz sve to, nastao je Safe & Fit koji jedinstvenim pristupom rekreativkama pruža znanje samoobrane, ali i uz fitness dio, postizanje bolje kondicije, gubitak masnoća i veću snagu. Time je stvoren jedinstveni program da budete fit, zdrave i sigurne.

Može li se žena obraniti od dvostruko većeg napadača?

Može. Krav Maga je koncipirana tako da se u većini tehnika gađaju vitalne točke koje nitko ne može ojačati. Takav sistem razmišljanja i ponašanja omogućuje obranu u odnosu na puno većeg napadača. Za određene tehnike ipak treba imati malo snage, no pozitivno je što žena ne mora biti fizički spremna da bi došla na trening, nego na treningu u pozitivnoj atmosferi zajedno pomičemo vlastite granice. Tu nastupa fitness dio koji, prilagođen ženskom tijelu, donosi brze i vidljive rezultate.

Zašto se ne bi oslonili samo na suzavac ili sličan predmet za samoobranu?

Ne znamo kada se može dogoditi napad ili neka stresna, tj.neugodna situacija. Nositi suzavac uz sebe, ili predmet za samoobranu je sasvim u redu, ali rukovanje s tim predmetima se također treba upoznati i naučiti. Uostalom, spremimo li suzavac u torbicu, u trenutku napada treba vremena da ga izvadimo i iskoristimo, a to već može biti prekasno. To je samo primjer zašto treba znati reagirati vlastitim tijelom da bi se obranili. No ovdje nije samo riječ o obrani, riječ je i o prevencijama i načinu razmišljanja. Žene uče prepoznati signale opasnosti i odgovarajućom reakcijom spriječiti ili što prije razriješiti napad. Osim fizičkih napada, treninzi obuhvaćaju i riješavanje verbalnih napada, što može biti vrlo korisno u svakodnevnom životu.

Krav Maga drži i mješovite odrasle grupe treninga. Koja je razlika između tih grupa i Safe & Fit-a?

Safe & Fit ima drugačiji postupak učenja koji je prilagođen ženskom tijelu i načinu razmišljanja. Opus tehnika koje učimo je jednak, dakle sve obuhvaćamo kao i u ostalim grupama, ali je redoslijed i naglasak drugačiji. Ženama je prioritet naučiti obrane od napada koje najčešće doživljavaju, te razviti borbenost i odlučnost da se zauzmu za sebe u tom trenutku bez straha i srama. Također se na treningu češće susrećemo sa situacijama u kojima smo izričito manje građe u odnosu na napadača. Primjera radi: Visok i jak, ćelavi muškarac neće imati problema da ga uhvate za kosu i pokušaju otet. No sve grupe će učiti iste tehnike s različitim naglaskom na prioritete.

Kako izgleda jedan vaš trening?

Na početku je zagrijavanje, zatim kraći, ali intenzivni dio na kojem odrađujemo snagu. Nakon toga slijedi Krav Maga dio s udaračkim tehnikama i određenom tematikom samoobrane, a kad naučimo tehniku , slijede stress vježbe na kojima vježbamo reakciju simulirajući napade na ulici, u mraku, s više napadača, sve što se može dogoditi, ali ovdje u kontroliranim uvjetima i pod zaštitnom opremom. Trening završavamo uz intenzivne vježbe za sagorijevanje masnoća i kondiciju koji mogu i ne moraju biti s elementima Krav Maga tehnika. Svaki trening je različit, koristimo raznovrsne rekvizite na fitness dijelu (poput medicinke, suspenzijskih traka, pilates lopte, kettlebella, balans lopte, bućica i sl.), te širok spektar krav maga tehnika, time osiguravamo polaznicama spremnost na sve uvjete i situacije, te zabavu u vježbanju.

Safe_and_Fit_3

Gdje se održavaju treninzi?

Sve je više lokacija zbog velikog interesa, a za sada nas možete pronaći u Zagrebu, Sesvetama, Splitu, Osijeku i Puli, dok u ostalim gradovima postoje mješovite Krav Maga grupe za odrasle. Za sve informacije posjetite www.krav-maga.hr ili na info@krav-maga.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI