Treba li vježbati prehlađen?

FitnessIZDVOJENA VIJEST 08.11.2012 14:54h Autor:

Prehlada

Vrijeme je promjenjivo i prehlade su vrlo česte. Iako još nije počela, možemo očekivati da će uskoro početi i sezona gripe. Mnogi vježbači u vrijeme prehlade ili gripe ne prekidaju s treningom jer misle da će time riješiti problem. E pa neće!

Bolest je jedan od načina na koje nam naše tijelo govori kako je vrijeme za sporiji ritam i odmor. Usto, nemojte širiti bakterije i viruse po teretani ili dvorani. Osobe koje vježbaju s vama sigurno ne žele pokupiti viruse prehlade i gripe.

Naime, svaki je trening vrsta šoka za organizam i način slabljenja imunološkog sustava, a u vrijeme prehlade i gripe imunološki sustav je potrebno jačati i oporavljati. Ipak, postoji jedan paradoks – trening pojačava proizvodnju aminokiseline glutamin koja je zaslužna za jačanje imunološkog sustava. Upravo stoga, savjetujemo vam da za vrijeme prehlada pojačate suplementaciju l-glutaminom.

Općepoznata je činjenica da tijekom bolesti treba pojačati unos vitamina C i E koji su snažni antioksidanti koji ubrzavaju oporavak i jačaju imunološki sustav. Vitamin C ćete pronaći u agrumima (naranče, mandarine, limun), šipku, višnjama, crnom ribizu, lisnatom povrću, kupusu, krumpiru, paprikama i dr. Bogat izvor vitamina E su biljna ulja – posebno ulje pšeničnih klica, suncokretovo ulje i suncokretove sjemenke, ulje kukuruznih klica, bademi, kikiriki, jaja, mlijeko i margarin.

Na jačanje imunološkog sustava djeluje i bjelančevina imunoglobulin koju nalazimo u whey proteinu (proteinu sirutke) pa je preporučljivo tijekom prehlada pojačati unos proteina.

Tijekom bolesti i dosađivanja u krevetu mnogi posegnu za slatkišima. Time si nećete pomoći. Samo ćete potaknuti inzulinsku reakciju, a to neće pomoći izlječenju.

Ukoliko imate povišenu temperaturu, tijelo se znoji jer je to način hlađenja pa morate pojačati unos tekućine kako biste izbjegli dehidraciju. Dodatno, dehidracija može dovesti do isušivanja sluznice u dišnim putevima, što pogoršava začepljenost nosa i hrapavost grla. Također, osigurajte si dovoljno sna kako bi se organizam mogao odmoriti i tijekom sna regenerirati.

Na kraju, kad se oporavite nemojte odmah prionuti najjačim treninzima. Prva dva treninga odradite umjerenim intenzitetom jer je organizam još uvijek osjetljiv na napore.

Zorana Jagodić
zorana.jagodic@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI