Gassiev izdržao početni nalet, preuzeo kontrolu i nokautirao Dorticosa 15 sekundi prije kraja

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 04.02.2018 00:34h Autor:

Murat Gassiev

Još jedan sjajan meč ponudila je Svjetska Boksačka Serija, a riječ je o drugom polufinalu turnira u lakoteškoj kategoriji. Murat Gassiev osigurao je finale protiv Oleksandra Usyka, tako što je izdržao početne nalete Yuniera Dorticosa te preuzeo kontrolu nad mečem i slavio prekidom pred istek vremena.

Bio je to susret dva neporažena boksača koji je bolje otvorio sedam godina stariji Kubanac, Dorticos, inače efektni udarač koji većinu svojih mečeva završava ekspresnim nokautima u uvodnim rundama. No, 24-godišnji Gassiev se za to dobro pripremio, što ne čudi jer je u kutu imao jednog od najboljih trenera svijeta, Abela Sancheza. Tako je krenuo defenzivnije i planski je Dorticosu prepustio inicijativu u uvodnim rundama.

Kubanac to koristi za bacanje velikog broja udaraca i skupljanje bodova, no jako dobar gard i eskivaže su dovele do toga da Dorticos nije radio veliku štetu. Prve tri runde gotovo su mu sigurno pripale, budući da je Gassiev tek pogađao nešto iz kontre, ali cijena toga je bila potrošnja energije i već u četvrtoj rundi njegovi udarci više nisu izgledali tako snažni i eksplozivni. Čak i po radu nogu se vidjelo da Dorticos nema “tank” za držati takav ritam kroz 12 rundi i iz ruskog tima su bili spremni za tako nešto.

Od pete runde nadalje počinje preuzimanje kontrole meča od strane Gassieva. Više se nije toliko kretao unazad nego je puno odlučnije kontrirao, a posebno je dobro radio desni kroše, kao i aperkat koji je nekoliko puta otvorio gard Kubanca. Bilo je tu nekoliko izuzetno snažnih udaraca, no Dorticos je pokazao kako ima srce i bradu te je potvrdio da se neće predati. Šesta runda bila je još jedna u kojoj je Gassiev odradio dovoljno za osiguranje bodova, dok u sedmoj i osmoj posljednji put u meču vidimo nešto konkretno od Dorticosa. Dobio se dojam da je Gassiev otkrio kako stvari stoje te da je odlučio još malo odmoriti, a onda u finišu meča odraditi na maksimumu.

Upravo tako je i bilo. Nakon podjednake spomenute dvije runde, odnosno sedme i osme, u devetoj je Gassiev napokon onaj odlučniji i agresivniji. Konstantno radi štetu i postepeno troši svog protivnika, koji više u sebi nema energije i brzine da pogodi Gassieva prije nego ovaj pogodi njega. Deseta runda donosi nastavak konstantnog razbijanja kubanskog otpora, da bi u predzadnjoj rundi Dorticos prvi puta zaplesao. Ipak, nije bilo brojanja budući da je došao do hrvačkog zahvata, nakon kojeg se uspio oporaviti i izdržati do kraja runde. Ipak, kraj meča nije dočekao. Prvu polovicu zadnje runde Gassiev i dalje postepeno radi, a onda kreće svojim fanovima ponuditi ono po što su došli. Početkom posljednje minute sjeda desni kroše i Dorticos je na leđima. Ustaje se i vraća u meč, no nakon dvadesetak sekundi slijedi novo brojanje. Snaga volje ponovno ga vraća na leđa, no nova serija udaraca baca Kubanca doslovno van iz ringa i tu je sve bilo gotovo, sa samo dvadesetak sekundi do kraja.

Gassiev je potvrdio kako je nevjerojatno zreo boksač, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da mu je tek 24 godine. Izborio je najveću pobjedu dosadašnje karijere i dva od četiri elitna pojasa, dok će preostala dva pokušati osvojiti 18. svibnja u spektakularnom finalu protiv Oleksandra Usyka. Biti će fantastična ukrajinsko-ruski dvoboj koji su njih dvojica upravo takvim najavili. Jedva čekamo!

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI