Komentar: Na pomolu novi slom K-1

K1 / Boks 03.07.2012 09:43h Autor:

Golden Glory logo

Unazad nekoliko posljednjih dana intenzivno se govorilo o šokantnoj vijesti koja će promijeniti svijet kick boksa. Moglo se pretpostaviti da se radi o ujedinjenju zaraćenih strana It’s Showtimea i K-1 s jedne i Golden Gloryja s druge strane.

Kada se pojavila slika iz Bruxellesa s It’s showtimeove priredbe s Gloryjevim logom na sredini ringa te su se pretpostavke činile točnima. No, već do završetka prvog dijela programa proširila se vijest da je Glory Sports International (GSI), vlasnik Glory World Series kupio It’s Showtime skupa sa svim njihovim borcima.

To je vijest u rangu one kada je UFC kupio PRIDE.

Bas Boon, čovjek koji vodi Glory, ljetos se  udružio s utemeljiteljem originalnog K-1 Kazuyoshijem Ishiijem kako bi osigurao prava na brand nakon propasti FEG-a. Činilo se da sve ide u tom smjeru nakon što je Ishii na press konferenciji na kojoj su bili i Boon i Semmy Schilt najavio osnivanje FIKA-e (Federation International K-1 Association).

No čelni čovjek It’s Showtimea, Simon Rutz nije spavao u međuvremenu. Pojavio se tajanstveni Mr. Kim i pokupio prava na K-1 ispred nosa Boonu i Ishiiju, te se udružio sa Rutzom kako bi vratio K-1 tamo gdje i pripada. Novi vlasnici ponudili su isplatu 50% dugova bivših vlasnika borcima ako potpišu za njih. Objavljen je i ambiciozan plan proboja na američko tržište sa završnim Grand Prixom u New Yorku i nagradom od milijun dolara za pobjednika.

Većina boraca je to i učinila i činilo se da je It’s Showtime povukao pravi potez i izašao kao pobjednik u ovom ratu. Glory je, s druge strane sklopio ugovor s Total Sports Asia, marketinškom agencijom koja se bavi sportom i obećao isplatu svih dugovanja onima koji potpišu za njih. To je učinio najbolji kick bokser svijeta Giorgio Petrosyan i prešao u suparnički Glory.

Isplanirana su tri turnira za ovu godinu, u kategorijama do 70, do 85 i turnir teškaša s ukupnim nagradnim fondom od milijun dolara.

Krajem svibnja obje su promocije dan za danom održale priredbe s mečevima osmine finala turnira do 70 kilograma. Dan ranije Glory je u Stockholmu priredio sjajnu priredbu s vrlo lijepom produkcijom koja je bez sumnje i zasluga lokalne promocije Rumble Of The Kings čiji eventi uvijek izgledaju ukusno. Nakon što je dan poslije počeo K-1 Rising na prvu je bilo jasno da je produkcija u rangu prosječnog It’s Showtimeova eventa, a i organiziralo ga je njihovo osoblje.

Obje priredbe nisu zakazale kvalitetom borbi, iako po mom išljenju priredba iz Švedske je bila nešto zanimljivija, najviše iz razloga što se se na turniru pojavila neka nova imena, posebno Fabio Pinca, dok MAX turniri već godinama izgledaju više manje isto.

I već tada vijesti koje su počele stizati iz Madrida odavale su da nije sve tako bajno.

Borci i Cro Cop među njima, smješteni su u hotele s dvije zvjezdice. Malo čudno za organizaciju koja se hvali milijunskim nagradama. Albert Kraus i Peter Aerts, dvije K-1 legende i osvajači najprestižnijih turnira, odlučili su se prijeći u Gloryjev tabor. Još jedan loš znak, jer ako legende ne žele nastupati za organizaciju u kojoj su stekli svjetsku slavu to ne sluti na dobro. Uz to treba dodati da je Kraus nastupao za K-1 i u 2011. kada „nitko živ“ nije.

Izgleda da ni proboj K-1 na američko tržište nije bio previše deteljno isplaniran već samo poguran kao nešto što se činilo kao dobra ideja.

Nedavno se pojavila zbunjujuća vijest da K-1 Global planira za američki Grand Prix u Los Angelesu održati trialse, odnosno otvorene kvalifikacije. Logično pitanje je: koliko kickboksera K-1 kvalitete ima po američkim dvoranama, a da se nisu uspjeli probiti protiv vrlo slabe konkurencije u svojoj zemlji. Vjerojatno nema, ali nakon objave preuzimanja jasno je da su novi vlasnici K-1 pokušali tim potezom spasiti što se spasiti da.

Bez velikih domaćih zvijezda i s imenima poput Deutsch’a Pua ili 45-ogodišnjeg Ricka Roufusa mislim da bi bilo teško prodati karte za njihove nastupe u Los Angelesu. Čak i oni koji su imali kavo-takvo ime vjerojatno ne bi mogli nastupiti: Mighty Mo teško bi dobio liječničku dozvolu nakon niza poraza nokautom, a Carter Williams navodno posljednjih godina ne nastupa u Americi zbog poreznih dugova.

Od početka nije jasno zašto se nisu koncentrirali na Europu i Aziju gdje postoji velika baza fanova, već na SAD gdje se moraju tući s UFC-om. Prethodni pokušaji organiziranja većih Muay Thai/kick boks priredbi u Americi poput Muay Thai Premier League neslavno su propali.

Kao dodatak, šuška se kako je K-1 organizaciju Final 16 priredbe planiranu za Miami ponudio produkcijskoj firmi koja stoji iza Fight Channela. Iako svima imponira što je uspjeh Final Fighta privukao pažnju velike promocije, ipak realno je zapitati se zašto bi neko s velikog američkog tržišta želio prebaciti prirebu u Hrvatsku, pogotovo ako finale planira održati u New Yorku.

No, vijest objavljena prije meča Aertsa i Sponga iznenadila je mnoge. Bilo je teško povjerovati da bi se u ovom ratu It’s Showtime mogao tako brzo slomiti.

Vjerojatno nikada nećemo saznati potpunu pozdainu priče, no u subotu navečer Bas Boon trijumfalno je ušetao na It’s Showtimeov event i ponizio njegova vlasnika pred gledateljima u dvorani i pred ekranima.

Simon Rutz morao je pojesti govno i na svojoj priredbi održati govor u kojem govori da je njegov dojučerašnji neprijatelj najbolja stvar koja se može dogoditi kick boksu. Na kraju mu je Boon cereći se samo dodao: „Simone, nemam što više  dodati, sve si rekao.“

Nakon niza udara na Golden Glory u vidu odlazaka Overeema, Bahadurzade, sukoba s UFC-om, nezadovoljstva Gokhana Sakija, progona iz Nizozemske skupa s It’s Showtimeom zbog veza s podzemljem, Glory je kao što mu i ime kaže slavodobitno isplivao na vrh.

Ostaje pitanje što će biti s K-1 brandom koji je nakon objave te vijesti ostao na milost i ne milost Basu Boonu. K-1 je kao kuća s koje se već neko vrijeme ljušti fasada, a unutra već nikoga nema neko vrijeme. Vidjet ćemo hoće li Bas Boon sada kada je uzeo gotovo sve borce pokušati za „siću“ kupiti K-1, jer teško je vjerovati da bi Boon želio da se njega spominje kao ubojicu slavnog imena.

Također, postoji mogućnost suradnje između K-1 i Gloryja, uz mogućnost da se Rutz sada puno vrijeme posveti K-1. Još jedno od pitanja je  i što će biti s Mirkom Filipovićem koji ima ugovor s K-1. No Cro Cop je dobro prošao jer po riječima Simona Rutza za nastup u Madridu dosad je plaćeno samo borcima koji su tražili novac unaprijed, odnosno Badr Hari i Cro Cop.

No, s vedrije strane, svi najbolji borci sada su na jednom mjestu, a Glory je nedavno okrunio svog prvaka Semmyja Schilta i sada kada su kupili It’s Showtime vrijeme je da se suoči s prvakom Danielom Ghitom u sudaru dvojice najboljih stand up boraca na svijetu u ovom trenutku.

To ne bi bilo loše za novi početak, zar ne?

Maroje Ivandić

maroje.ivandic@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI