Nevjerojatno arheološko otkriće: Pronađene prve sačuvane rimske boksačke rukavice (FOTO)

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 21.02.2018 15:08h Autor:

Ilustracija

Ugledni britanski “The Guardian” donosi nama zanimljivu priču o jednom od posljednjih velikih arheoloških otkrića, a koje je vezano uz borilački “sport”.

Naime, arheolozi su pronašli boksačke rukavice, i to napravljene od prave kože. Jedini je to do sada ovakav arheološki pronalazak općenito, koji nam otkriva dosta detalja o tome kako se “boksalo” u antičko doba.

Rukavice su za razliku od današnjih suvremenih inačica, pokrivale samo prednji dio šake, točnije predio oko prstiju. Kožni jastučić, koji su borci držali u rukama, je imao punjenje od prirodnih materijala koje je služilo za ublažavanje udaraca.

Prema gruboj procjeni, vjeruje se da rukavice datiraju iz razdoblja oko 120 godina prije Krista.

“Naježiš se kada shvatiš da si otkrio nešto tako nevjerojatno kao što su prave boksačke rukavice”, izjavio je jedan od arheologa koji su radili na ovom nalazištu dr. Andrew Birley.

Razlog zbog čega su ove rukavice toliko dobro očuvane jest taj što su se sve ove godine nalazile ispod betonskog poda koji je tamo postavljen nedugo nakon što su se one tamo našle. Uvjeti bez kisika su pomogli da se organski materijali gotovo u potpunosti sačuvaju. I to sada daje znanstvenicima priliku da ih jako dobro prouče.

“Uvijek je nevjerojano uzbudljivo kada pronađeš nešto o čemu si do sada znao tek kroz neke druge dokaze kao što su slike, vaze ili freske. Ali vidjeti to uživo je nešto nevjerojatno. Toliko toga možemo naučiti iz ovog otkrića. Naprimjer, dio ovih rukavica je bio popravljan. Tako da je vlasnik želio sačuvati svoj par duže vremena. I zato ih je zakrpao i dalje upotrebljavao. To je onaj ljudski dodir koji te poveže s nekim objektom”, smatra arheologinja Patricija Birley koja je također sudjelovala u istaživanjima.

Ovo arheološko jedinstveno otkriće je pronađeno 2017. godine ispod vojne utvrde “Vinolanda” iz 4. stoljeća, koja se nalazi južno od Hadrijanovog zida blizu Hexama u Engleskoj.

Kako ove jedinstvene rimske rukavice izgledaju, možete pogledati u originalnom članku.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI