Je li moguće? U Argentini žele zabraniti MMA!

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 03.11.2012 10:35h Autor:

MMA

Argentina je trenutno u velikoj ekspanziji kad je u pitanju njihova MMA scena, donose nam sve više kvalitetnih boraca, no i tamo također ima određenih lobija koji žele zabraniti tu borilačku disciplinu.

Nedavno se u Srbiji u Vojvodini pokrenula inicijativa od jedne državne institucije da se zabrani MMA kao sport, no Ministarstvo je dalo negativan odgovor na takav zahtjev te čak i najavilo dodatno reguliranje i priznanje mješovitih borilačkih vještina kao sporta. Rusija je također jesenas priznala MMA službeno kao sport i dodijelila Fedorovoj MMA Uniji status vrhovnog regulatora za tu disciplinu.

Istovremeno, Južna Amerika je u velikoj ekspanziji kad je u pitanju MMA. Brazil je već odavno svjetska velesila u tom sportu, upravo najviše trenutnih UFC-ovih prvaka stiže iz te države, no u susjednoj Argentini situacija je ipak nešto drukčija. MMA se tek odnedavno počeo kod njih ubrzano razvijati, sve se više priredbi održava, a postoje naznake da bi uskoro UFC mogao stići i na njihovo tlo.

No, proteklih dana u Argentini se povela velika rasprava nakon jedne održane MMA priredbe. U gradu Neuquenu koji se nalazi u srednjoj Argentini i ima oko 350 tisuća stanovnika nedavno se održala jedna MMA priredba koja je loše završila.

"Na toj priredbi prve tri borbe bile su amaterske, prva od njih završila je nokautom nakon samo pola minute. Poraženi borac bez problema se nakon toga ustao, pobjedniku je podignuta ruka i svatko je otišao u svoju svlačionicu. Dva sata nakon meča borac koji je izgubio pao je u nesvijest, dobio je epilepsiju i pao u komu. Još uvijek je u komi. Zbog toga u Neuquenu žele zabraniti održavanje MMA, odnosno Vale Tudo mečeva, jer je rašireno mišljenje da nema pravila. Odvjetnici organizatora te priredbe i grada Neuquena trenutno su u pregovorima i postoji mogućnost da se svima njima zabrani rad. Vjerujem da do toga ipak neće doći", pojasnio nam je malo detaljnije situaciju argentinsko-hrvatski borac Francisco Barrio.

U slučaju da se dogodi ono najgore, da Neuquen donese zabranu rada svih MMA klubova i održavanja mečeva, može se dogoditi da se takva inicijativa pokrene i u ostalim većim argentinskim gradovima, pa čak i na državnoj razini. To bi zaista predstavljalo katastrofu ogromnih razmjera, pa se nadamo da će razum ipak prevladati te da će i gradski čelnici shvatiti da MMA nije ništa znatno opasniji sport od nekih drugih koji su već desetljećima dozvoljeni i priznati.

Zoran Zdelar
zoran.zdelar@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI