Perak: Danas sam mogao biti u Strikeforceu, a meč s Cro Copom bih uvijek prihvatio!

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 17.07.2012 09:34h Autor:

Perak VS Sapp

 

Maro Perak borac je dubrovačkog Gladijatora kojeg zaista nije potrebno previše predstavljati. Njegovi rezultati posljednjih godina (21 pobjeda – tri poraza) potvrđuju da se zaista radi o jednom od najboljih hrvatskih MMA boraca.

U svojoj posljednjoj borbi pobijedio je u prvoj rundi Boba Sappa, a to je borba zbog koje je bio prilično kritiziran krajem protekle godine. Bob Sapp samo je jedna od tema o kojima smo popričali s Perakom tijekom intervjua koji je dao za Fight Site, a otkrio nam je i da je postojala mogućnost njegova odlaska u Strikeforce.

Kotiraš već nekoliko godina kao jedan od najboljih hrvatskih MMA boraca, koliko si zadovoljan svojim trenutnim dosezima u karijeri? Imaš sjajan skor, 21 pobjeda i svega tri poraza. No, dojam je da si izgubio baš u onim ključnim mečevima koji bi te mogli pogurati na neku veću scenu. Protiv Radaeva pretpostavljam da je najveći problem bilo skidanje kilograma, no smatraš li da si protiv Monsona mogao bolje i vjeruješ li da bi nakon toga uslijedio možda poziv neke poznatije organizacije?

“Zadovoljan sam postignutim rezultatima, ali naravno da je moglo i bolje. Pobjede i porazi su sastavni dio ovog sporta, uspjeh se vidi samo kada treniraš dovoljno jako, a za Monsona nisam dovoljno trenirao. Imao sam priliku i trebao sam ga deklasirati , sada mi je žao. Bio mi je obećan Strikeforce od strane Fedorovih menadžera.”

Mnogo je negativnih kritika bilo na tvoj račun krajem protekle godine zbog organizacije meča protiv Sappa, no ti ih jednostavno nisi prihvaćao. Smatraš li još uvijek da ti je pobjeda nad njime jedna od najznačajnijih u karijeri? Istina, bio si u svim hrvatskim medijima tih dana. Marketinški odlično za tebe, no gledano sa sportske strane i ne toliko?

“Bob Sapp je odličan čovjek i svojom je pojavom oduševio Dubrovčane. Fotografirao se i družio sa svima tko je to htio. Žao mi je zapravo što ga nismo još više ispromovirali. Htjeli smo ga slikati s maljem u ruci i odjenuti kao radnika jedne građevinske tvrtke koja nam je bila sponzor, ali nažalost nismo imali vremena za to.”

Otkrio nam je Maro i jednu zanimljivost vezanu uz Sappa, koja samo potvrđuje da se zaista radi o vrlo dobrom čovjeku.

“Jednom prilikom moj prijatelj i kolega u organizaciji priredbe, Paulino, vozio je Sappa na večeru. Putem mu je izletjela mačka pred auto i nije ju uspio izbjeći. Sapp je izišao iz auta, pogledao mačku, pokušao je spasiti te počeo plakati i pomaknuo je sa strane. Uglavnom, hoću reći da je Bob Sapp ljudina, ali loš borac.”

“Čovjek ima udarac i ako te čisto pogodi nokautirat će te. Nedostaci su mu kondicija, brzina i tehnika. Bilo koji hrvač koji radi dobro rušenja može pobijediti Sappa jer ovaj ne radi ‘sprawl’ niti ga je ikada radio. Sada borci znaju kako treba raditi s njim i naravno da ga lako pobjeđuju. Što se mene tiče, naravno da mi nije žao što sam se borio s njim. On je ime i to treba poštovati. Za karijeru mi nije sigurno minus.”

Prije meča na Noći gladijatora Maro je bio teže bolestan, čak su se bila pojavila i nagađanja da će njegov nastup biti otkazan.

“Tri mjeseca prije borbe sam imao upalu pluća i ležao sam u bolnici desetak dana. Također sam imao neki pad i tom prilikom sam ozlijedio rame (upala ovojnice tetive, nagnječenje kosti i napuknut rameni mišić). Zbog toga dva mjeseca nisam mogao raditi apsolutno nikakav sparing , ni boks, ni MMA, ni BJJ. Samo terapija kod fizioterapeuta i trčanje. Naravno, uz to sve sam i organizirao priredbu.”

Prvotno je bilo planirano da se na toj priredbi u Dubrovniku boriš ponovno protiv Monsona, koji se mjesec dana prije toga borio protiv Fedora. Gledano dakle čisto sa sportske strane, ne bi li ipak možda bilo bolje da ti je on bio protivnik? Promotorima bi vjerojatno taj meč bio puno značajniji i zanimljiviji.

“Na kraju mi je zbog bolesti i ozljeda ostalo 30 dana treninga, a od toga zadnjih sedam dana odmaram i lagano radim, tako da nije imalo smisla da se borim s Monsonom. Nema šanse da bih se stigao spremiti jer sam bio kratak s vremenom, iako sam želio revanš s njim više nego bilo koju drugu borbu, a da se nespreman blamiram – to nije dolazilo u obzir!”

U kakvom si stanju trenutno, treniraš li, ima li kakvih konkretnih planova za nastavak tvoje karijere?

“Sada imam ponuda više nego ikad prije. Ne bih ipak pričao o organizacijama, to ću objaviti tek kada potpišem ugovor. Trenutno imam između 105 i 107 kilograma, stalno treniram i jedva čekam sljedeću borbu.”

Gladijator je nedavno na Prvenstvu Hrvatske u slobodnoj borbi ubilježio odlične rezultate, pogotovo u mlađim uzrastima. Kad njima pridodamo i nekoliko iznimno perspektivnih mladih seniorskih boraca koje imate u klubu, zaista se možete s punim pravom nazvati jednim od najboljih MMA klubova u regiji. Koja je tajna uspjeha, tko je najzaslužniji za takve rezultate i uspjehe?

“Da sam u nekom kampu tipa Xtreme Couture Gym ili ATT, da imam pet trenera s crnim pojasom ili Shoguna kao sparing partnera, naravno da bih ja bio bolji borac nego što sam trenutno. S obzirom na to da živim u gradu od 50 tisuća stanovnika s okolicom, mislim da imam odlične uvjete, sparing partnere i trenere. Najbitnije je da se ekipa slaže, a onda se sve može postići i dogovoriti. Inače skupa radimo, družimo se, tučemo na treningu, tako da smo mi svi nekako podjednaki, nema tu prevelike razlike. Naravno da mlađi borci nemaju iskustva u mečevima, ali zato slušaju i taktički odrađuju borbu na način na koji smo se dogovorili unaprijed. Znaju da želim najbolje za njih i da je njihov uspjeh i moj uspjeh. Mislim da smo zaslužni svi skupa kao cjelina bez nekih iznimaka. Jedno bez drugog ne ide.”

Koliko za tvoju karijeru MMA borca predstavlja problem što se moraš baviti i menadžerskim poslovima u svom klubu, nerijetko i trenerskim ako se ne varam? Misliš li da bi možda imao više uspjeha kao borac da se posvetiš isključivo svojim treninzima?

“Što se tiče obavljanja menadžerskih poslova, to mi oduzima vrijeme, ali nije mi teško kada je u pitanju neki normalan momak koji je gladan uspjeha. Nebitno iz kojeg je kluba ili države, ako mogu pomoći ću svakome koliko sam u mogućnosti.”

Račić bi uskoro mogao napasti titulu M-1 prvaka, mnogi ga već sad smatraju jednim od najboljih boraca u svojoj kategoriji u ovom dijelu Europe, postoji li kakav interes za njega iz ostalih poznatijih organizacija?

“Osobno smatram da je Račić ponos ovog grada, ali i cijele države. Također mogu reći da je on najbolji borac u našem klubu i jedva čekam da uzme taj pojas. Trenira ‘krvavo’ dva puta dnevno i definitivno ga je zaslužio. Od svih nas on je imao najteže protivnike jer su u toj kategoriji svi spremni kondicijski, fizički i tehnički. Postoji interes drugih organizacija, ali je pod ugovorom s M-1 tako da za sada ne može potpisati za neku drugu organizaciju. Trenutno se koncentrira na borbu za titulu, pa kada nju osvoji vidjet ćemo što i kako dalje. Ugovor mu ističe za šest mjeseci.”

Prije nekoliko godina u intervjuu za jedan dnevni list praktički si izazvao Mirka Filipovića na meč i izrazio svoje uvjerenje da bi u toj borbi slavio. Bi li i danas ponovio taj izazov u slučaju da Mirk
o odluči ponovno odraditi MMA borbu?

“Inače poštujem sve borce bez obzira bili oni malo bolji ili lošiji. Što se mene tiče kad sam spreman i neozlijeđen, svejedno mi je tko je s druge strane. Svakoga se može pobijediti određenom taktikom. Ja na to tako gledam i što je veće ime s druge strane, to mi je veća čast boriti se protiv njega. Više bih ga proučavao, analizirao njegove nedostatke i dobre strane kojih se trebam paziti. Za Mirka ništa loše nisam rekao, već je novinar, kako to i inače rade, stavio ogroman naslov: Mirko, čekam te kad skineš kilažu! Naravno da to nisam rekao. Sad mi je smiješno da Mirko skida kilažu radi nekog anonimca. Taj novinar je za mene idiot i nikada mu više ne bih dao intervju. No, da mi netko ponudi borbu s Mirkom odmah bih pristao. Tko se protiv takvog imena ne bi borio?”

Prije sedam godina borio si se protiv Mađara Laszloa Czenea, kad si u MMA svijetu bio tek dvije godine. Naravno, kao i skoro svi njegovi ostali protivnici pobijedio si ga. Radi se o borcu koji ima praktički jednu pravu pobjedu u karijeri i 20-ak poraza. Mnogo Hrvata je na njemu, budimo iskreni, gradilo skor. Kakvo mišljenje imaš o Czeneu, odnosno o borcima koji odlaze na meč, a praktički dolaze pasti nerijetko u prvoj rundi? Ne radi se o namještenim borbama, no kad bi se kojim slučajem našao na kladionici, rekli bismo da bi koeficijent na pobjedu Czenenova protivnika u najboljem slučaju bio 1.05 i to zbog one mogućnosti “lucky puncha”.

“Laszlo Czene, kakav lik. Prvi put sam ga vidio te večeri u dvorani kad smo se borili. Ima tetovažu na kojoj piše ultimate fight preko cijelih leđa. Pomislio sam da treba biti oprezan, da se radi o nekom fanatiku. Sve što sam znao o njemu je da je Mađar i da ga moram pobijediti. To su bile instrukcije tadašnjeg trenera Vatavuka. Nismo tada znali za Sherdog, niti njegov skor. Ne znam što da mislim o njemu. Trebalo bi naći nekog istog takvog pa da se potuku, bila bi to zanimljiva borba. Eto, imamo uvodnu borbu za Noć Gladijatora. Hvala na savjetu.”

Kakvo mišljenje imaš o hrvatskoj MMA sceni? Nekako je dojam da je u zadnjih godinu-dvije dobrim dijelom zamrla, profesionalne priredbe su iznimno rijetke, što predstavlja veliki problem pogotovo za mlađe borce koji se tek probijaju i stvaraju ime.

“Smatram da naša MMA scena napreduje i to dobrim tempom. Nema previše priredbi, ali ima dosta mladih koji treniraju ovaj sport i samo je pitanje dana kada će mediji još više pratiti MMA. Dobra stvar je MMA liga koju prati Nova TV. Nadam se da ćemo u budućnosti opet organizirati nešto takvo i da ćemo dobiti bolji termin, tako da bude dostupnija još većem broju gledatelja. Također, na prošlom Prvenstvu Hrvatske konkurencija je bila jača nego ikad prije. Borci su danas kompletniji tako da mislim da se događaju pozitivne stvari.”

Pretpostavljam da ćemo i ove godine moći u Dubrovniku imati priliku u prosincu gledati Noć gladijatora? Postoje li već kakvi planovi?

“Dubrovnik ove godine očekuje turnir osam boraca u teškoj kategoriji. Nagrada će biti između deset i 15 tisuća eura, pa se nadamo dobrom odazivu boraca”, rekao je Maro za Fight Site.

 

Zoran Zdelar

zoran.zdelar@gmail.com

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI