Skandal zbog promjene rezultata: Ugledni britanski MMA suci bojkotiraju rusku ACB promociju!

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 03.02.2017 11:07h Autor:

Marc Goddart

Riječ je o javnoj tajni s kojom su upoznati gotovo svi dublje involvirani u borilački sport. A ona glasi: u Rusiji je gotovo nemoguće slaviti na bodove protiv domaćeg protivnika. Naime, MMA borci koji odlaze u neku rusku promociju boriti se protiv domaćeg borca se u pravilu već u startu pomire kako bi se pravo čudo trebalo dogoditi da bi pobijedili na bodove. Za slavlje im je potreban prekid, a niti onda ne mogu biti sigurni da ishod kasnije neće biti promjenjen. Da ne bi netko pomislio da se radi o pretjerivanju, proučite povijest ruskih promocija i kranje sumnjivih i vrlo kontradiktornih rezultata. Ona je i više nego bogata i iscrpna…

Prvi put se netko javno buni

Iako je jasno da se radi o čistom varanju, za sada se nitko nije pretjerano bunio, a razlog je jednostavan – ruski novac koji je prijeko potreban globalno još uvijek siromašnom sportu. Ruske promocije, naime, jako dobro plaćaju pa je punih džepova borcima i njihovim trenerima lakše pregristi nepravdu. Ispravak… nitko se nije bunio sve do sada!

Prvi koji su posljednjih dana otvoreno stali u obranu integriteta MMA sporta je skupina uglednih britanskih MMA sudaca. Marc Goddart, Leon Roberts i Dan Mohavedi kao suci u borilištu, odnosno David Lethaby, Ben Cartlidge, Mark Collette i Kev Calel, kao bodovni suci, su odlučili bojkotirati bogatu rusku promociju ACB – Absolut Championship Berkut, koja je za 11. ožujka najavila ACB 54 priredbu u Manchesteru.

Promjenjena čak dva ishoda

Naime, ruska promocija je željela (morala) angažirati navedene suce koji su dio engleskog lokalnog MMA saveza, no grupa sudaca je odbila angažman, a razlog je nedavna naknadna promjena rezultata na ACB 52 priredbi koja se održala 21. siječnja u Beču. ACB je debelo nakon završetka eventa odlučio promijeniti ishode u dva dvoboja, dakako na dobrobit njihovih ruskih boraca. Tako je meč između Joaoa Luisa Nogueire i Shamila Nikaeva preinačen u “No Contest”, a dvoboj je prvotno od strane sva tri bodovna suca Piotra Michalaka, Marka Colletta i Davida Lethabyja bodovan kao jednoglasna pobjeda Brazilca (29-28). Sva trojica su apsolutno jednako bodvali sve tri runde, što nije zasmetalo čelnicima ACB-a da kasnije pogoduju svom sunarodnjaku.

Druga situacija je još bizarnija. Naime, i ishod meča između Patricka Kincla i Arbija Agujeva je preinačen u “No contest” iako je prvotno sudac u borilištu prekinuo dvoboj jer se Argujev nije inteligentno branio pa je ishod ubilježen TKO pobjedom Kincla. U priopćenju ACB-a se tvrdi da su suci pogriješili, a da su njihovi eksperti u pravu.

12 eksperata sudjelovalo u promjeni odluke?!

“Rezultat dvoboja Nikaev vs. Nogueira je promjenjen u NC. U petak je ACB ured primio stručno mišljenje nezavisnih sudskih stručnjaka iz Rusije i Europe. Svih 12 sudaca je jednoglasno bodovalo dvoboj u korist Nikaeva. Ovo su stručnjaci iz Rusije: Viktor Korneev, Marta Makhmutova, Ahmed Baysultanov, Magomed Magomedov, Yuri Batman, poljski sudac Pawel Harasim i mnogi drugi. Kao rezultat ovih mišljenja, promocija je promijenila odluku sudaca koji su dijelili pravdu u Beču. Od sljedećeg ACB turnira drastično ćemo promijeniti popis sudaca na našim priredbama”, stoji u priopćenju ACB-a.

Britanski suci: “Nećemo više suditi u ACB-u”

Na odgovor nije trebalo dugo čekati. Suci koji su optuženi za neznanje i krivu procjenu su se očitovali također priopćenjem za medije.

“Bez ikakve naznake korupcije ili nekompetentnosti, kao grupa sudaca, osjećamo da je potrebno ukazati na iznimnu opasnost i neprofesionalnost zbog naknadnih promjena odluka na toj priredbi. Također, u glavnom meču večeri sudac Neil Hall je prekinuo meč proglasivši Patricka Kincla pobjednikom tehničkim nokautom. Gospodin Hall je svoju procjenu donio na temelju činjenice da se Argujev više nije inteligentno branio te je zaustavio meč zbog  njegove sigurnosti. Rezultat je također kasnije promjenjen od strane promocije.”

“U interesu poštivana Unificiranih MMA pravila i poštovanja prema borcima, svi britanski MMA suci koji su navedeni u priopćenju smatraju da za njih više nema mjesta u ACB promociji”, zaključuje se u priopćenju.

ACB 54 priredba bi se trebala održati 11. ožujka u Manchester Areni u Manchesteru, a već je najavljen izuzetno atraktivan popis borbi s Lukeom Barnattom, Saulom Rogersom, Patom Healyjem, Vinnyjem Magalhaesom, Brettom Copperom i drugim istaknutim borcima. Za sada se ne zna kako će ovaj bojkot utjecati na eventualno neodržavanje priredbe.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI