Je li White napravio jebeno glupu pogrešku i treba li Lombarda odmah pokopati?

UFCIZDVOJENA VIJEST 23.07.2012 07:30h Autor:

Hector Lombard

 

 Hector Lombard bio je prva zvijezda posljednje UFC-ove priredbe održane proteklog vikenda u Kanadi, iako je nastupio u sunaslovnoj borbi večeri, a ne u glavnoj. No, svojim nastupom razočarao je sve koji su vjerovali da bi upravo on mogao biti taj koji će idući ugroziti Andersona Silvu.

25 pobjeda u nizu, neporažen od 2006. godine, prvak Bellatora u srednjoj kategoriji, sve to bile su reference koje su natjeralu Danu Whitea da preotme Hectora Lombarda od Bjorna Rebneyja i dovede ga u UFC. Dana i njegov glavni match-maker Joe Silva već su neko vrijeme u u gotovo očajničkoj potrazi za idućim izazivačem Andersona Silve u srednjoj kategoriji.

Njihova nemoć povremeno je dosezala i te granice da je predsjednik UFC-a čak najavio nešto što je iznimno rijetko u UFC-u, da jedan borac već u svojoj drugoj borbi dobije priliku i bori se za titulu prvaka. Takvu priliku trebao je dobiti doduše prije dva mjeseca Alistair Overeem, no pad na doping testu sve je poremetio.

Najava da bi Lombard već nakon eventualne uvjerljive borbe nad Timom Boetschom mogao dobiti priliku napasti Andersona izazvala je bunt među borcima koji su u UFC-u puno dulje i smatraju da Lombard ne bi smio preskakati nekoliko mjesta odjednom, već da bi trebao stati u red kao i svi ostali.

I bili su u pravu, jer gotovo da nitko nije ni spominjao mogućnost da Lombard bude poražen u svom prvom nastupu u najpoželjnijem kavezu na svijetu, već se uglavnom postavljalo pitanje koliko atraktivna će biti njegova pobjeda. Lombard je na kraju razočarao javnost, a nove fanove definitivno nije stekao nakon što je odradio 15 relativno neatraktivnih minuta borbe protiv Boetscha, koje je publika u nekim situacijama potpuno opravdano kaznila zvižducima.

Sjajan pobjednički niz Lombarda vrlo je impresivan, 24 pobjede u 25 odrađenih mečeva zaista ne može biti rezultat puke slučajnosti ili jednostavno sreće. Iza takvog rezultata ipak se mora skrivati i naporan rad te talent, no za pravo su sada dobili ipak oni malobrojni koji su upozoravali da nije Lombard materijal za vrhunske domete. Lista njegovih protivnika nije odveć impresivna, 24 pobjede nakon posljednjeg doživljenog poraza neće baš izazvati strahopoštovanje među potencijalnim vrhunskim protivnicima kada pogledaju detaljnije o kome se radi. Čak i oni upućeniji MMA fanovi za dobar dio njegovih protivnika nikad nisu ni čuli, iako se mora priznati da je imao i nekoliko zaista respektabilnih protivnika.

Lombard sa svojih svega 175 centimetara visine spada među niže borce u srednjoj kategoriji i to je jedan od glavnih razloga zbog kojeg je Dana White nakon razočaranja koje je doživio u Kanadi predložio australsko-kubanskom borcu da razmisli o selidbi u kategoriju niže i okuša se kao borac u velteru.

Izgledi da će Lombard na takvu ideju odgovoriti pozitivno su minimalni, gotovo nepostojeći. Iako White kaže da je Lombard relativno lako skinuo višak kilograma kako bi prošao službeno vaganje prije svog meča u srednjoj kategoriji s Boetschom, činjenica je da je Lombard u posljednje vrijeme znao nastupati u catchweightu, pa čak i u poluteškoj kategoriji.

Očito Lombard nije jedan od onih fanatika koji imaju volju ili želju za skidanjem i po 15-ak kilograma u 24 sata, pa je tako svoj posljednji meč prije dolaska u UFC odradio s čak 88,5 kilograma. Prije dvije godine bilježimo i njegov nastup u poluteškoj kategoriji. S 93 kilograma borio se protiv Joeyja Gorczynskog (jeste li ikad čuli za njega?) te ga je svladao zahvaljujući jednoglasnoj odluci sudaca.

Treba li Lombarda “pokopati” već nakon prvog meča, odluka je to koju mora donijeti White, a vjerojatno će biti na više muka nego što su to bili režiseri prošlotjedne priredbe kada su morali na brzinu sastaviti highlights Lombardove i Boetschove borbe od praktički ničega.

Iako se mnogi naslađuju Lombardovim neuspjehom, teško da će White dignuti ruke od njega nakon samo jedne borbe, jer time bi jednim dijelom priznao da je i sam donio krivu procjenu kada mu je davao veliko povjerenje najavama o borbi za titulu prvaka. Ako u nešto možemo biti sigurno, to je da predsjednik UFC-a priznaje poraz samo kad je stjeran u kut, a čak i tada nerijetko ne odustaje od svojih planova.

Je li od Whitea bilo jebeno glupo, da se poslužimo malo njegovim rječnikom, što je toliko vjerovao u Lombarda, možda je ipak nerealno procjenjivati na temelju samo jedne odrađene borbe u UFC-u, ali rejting Lombarda definitivno je ovih dana značajno pao. Plan koji je glasio Anderson Silva VS Hector Lombard sada je nedvojbeno na staklenim nogama. Nestrpljivo očekujemo “bombastične vijesti u srednjoj kategoriji”, koje je za ovaj tjedan najavio prvi čovjek UFC-a.

 

Zoran Zdelar

zoran.zdelar@gmail.com

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI