Olimpijski hrvač analizirao Khabiba i otkrio njegovu tajnu- Ma kakav sambo, on hrva kao klinci na koledžu!

UFCIZDVOJENA VIJEST 27.02.2017 15:51h Autor:

Khabib Nurmagomedov

Prvi izazivač UFC-ove lake kategorije, Khabib Nurmagomedov, jedan je od najdominatnijih boraca u MMA-u danas. Neporaženi Dagestanac bio je uspješan u svih 25 profesionalnih borbi, a u njegovom stilu posebno se ističe dominantno hrvanje i kontrola protivnika na podu za koju još nitko nije pronašao rješenje.

U razgovoru s Lukeom Thomasom na Sirius XM-u, ONE FC prvak i dekorirani hrvač Ben Askren, također neporažen u svojoj MMA karijeri, analizirao je Khabibov stil hrvanja i razjasnio što točno “Orla” čini tako uspješnim u kavezu.

Nurmagomedov je u UFC došao kao prvak ruskog nacionalnog sporta, samba, ali Askren tvrdi da sambo nije ključ njegovog uspjeha, već pretpostavlja da je ruski borac trenirao neku formu hrvanja.

“Svi pričaju o tome kako ima podlogu u sambu. On je sambo borac. Slušajte, ja nikada nisam vidio sambo lika koji ima takva rušenja. Nikada. Ako razmislite o Sambo borcima koji su uspješni u MMA-u, ne radi se o velikom broju.”

Ne znam je li on to ikada rekao, ali mislim da je njegov otac jako uspješan hrvač. Stoga pretpostavljam da je kao klinac puno vremena proveo trenirajući hrvanje. Možda nije bio ‘onaj tip’ (koji će postati najuspješniji). Možda je u nekom trenutku shvatio da neće biti najbolji jer je bilo par ljudi koji su bili bolji od njega i onda se usredotočio na druge stvari.’Hej, možda ne mogu biti najbolji ovdje, možda ću biti najbolji u sambu’, i onda je završio u MMA-u. Ne znam je li tako dogodilo, ali s obzirom na to koliko je prokleto dobar pretpostavljam da je odrastao trenirajući neki oblik hrvanja.”

Nadalje, Askren ističe da je Khabib jednim dijelom tako uspješan jer zna dobro zatvoriti distancu i tako doći do rušenja i kontakta s protivnikom.

“Jedna stvar koja se dovoljno ne cijeni jest sposobnost da nakon što primite udarac ostanete smireni i napravite kontakt s protvnikom. Jer u tom je razlika kad iz hrvanja prelazite u MMA. U hrvanju morate napraviti kontakt, inače zavlačite. U borbi, ako ste hrvač, a vaš protivnik nije, njemu je cijela poanta da izbjegne kontakt s vama, zar ne? Kad dođe do kontakta bit će srušen i dobit će batina. Neki tipovi, poput Khabiba, su shvatili kako da naprave kontakt bez da prime puno štete.”

No najzanimljiviji dio Askrenove analize jest onaj o Khabibovoj kontroli protivnika koja ne spada niti u sambo, niti u hrvanje slobodnim stilom.

“Drugi dio, i ovo je smiješno- on je sposoban jako dobro kontrolirati protivnika, što ‘freestyle’ hrvači ne rade jer to nije karakteristika slobodnog stila već američkog folk hrvanja (hrvanje na koledžu i u srednjoj školi). U ‘folkstyle’ hrvanju morate pobjeći ili držati protivnika na podu ovisno o poziciji u kojoj se nalazite. U slobodnom stilu se samo morate okrenuti. Ne morate ga zapravo kontrolirati. Kad Khabib dođe do rušenja on iskontrolira boga u vama. Kao što sam rekao, to obično ne vidimo kod internacionalnih hrvača. Odličan primjer je Yoel Romero. On hrva slobodnim stilom. Može vas srušiti kada god poželi, ali nema dobru kontrolu jer se nikada nije tim bavio.”

Nurmagomedov se 4. ožujka na UFC 209 priredbi u Las Vegasu bori s Tonyjem Fergusonom za privremeni pojas u lakoj kategoriji. Pobjednik bi treba biti idući protivnik Conoru McGregoru.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI