Postrožena pravila za povratnike iz “mirovine”: UFC i USADA izmijenili pravilnik za borbu protiv dopinga

UFCIZDVOJENA VIJEST 17.02.2017 10:33h Autor:

Lesnar (Instagram)

UFC i USADA će borbu protiv dopinga nastaviti s nešto izmijenjenim pravilima.

Već otprilike godinu i pol traje USADA-ino ‘čišćenje’, a kako bi poboljšali efektivnost iz ove su Agencije odlučili još malo postrožiti pravila za povratnike iz mirovine, ali će isto tako olakšati situaciju novopridošlim borcima i onima koji se vraćaju nakon otkaza.

Svi koji se mogu prepoznati u gore navedenim primjerima, dosad su pred novi nastup morali barem četiri mjeseca biti uključeni u USADA-ina testiranja, a prema novim pravilima za povratnike nakon otkaza će taj period iznositi samo mjesec dana, dok ista stvar nastavlja vrijediti i za debitante. No u ovim će slučajevima USADA onima koji pred potpis priznaju raniju uporabu konkretnih nedopuštenih supstanci, progledati kroz prste čak i ako padnu na testu i na njih neće primijeniti moguće suspenzije, ali će ih uključiti u sustav koji će se odnositi na povratnike iz mirovine, a njega ćemo predstaviti u nastavku članka. Ipak, ako USADA uspije pronaći nešto što sam borac nije priznao, to će tretirati kao kršenje pravilnika bez obzira na to je li sredstva uzimao prije ili poslije potpisivanja ugovora.

S druge strane, umirovljeni borci i oni koji su samovoljno napustili promociju, a odlučili su se vratiti od sada će morati, umjesto dosadašnja četiri, za testiranja biti dostupni barem šest mjeseci. Također, od boraca iza kojih postoji povijest korištenja nedopuštenih sredstava odsad će se u tom periodu moći zatražiti dva čista testa na droge.

U slučaju izvanrednih okolnosti ili situacija u kojima bi stroga primjena pravila bila nepravedna prema sportašima, USADA zadržava pravo napraviti iznimku (npr. uključenost u testiranje smanjiti sa šest na četiri mjeseca)

Također, nove promjene odnosit će se i na testiranja za vrijeme natjecanja. Prije je takvo testiranje obuhvaćalo period od šest sati prije borbe i šest nakon, a po novom kreće u podne dana uoči borbe i završava nakon što se borca testiralo. USADA po izmijenjenim pravilima ima jedan sat da borca testira nakon što ga je pregledalo medicinsko osoblje.

Nova bi pravila trebala stupiti na snagu prvog travnja.

PODIJELI
Autor:

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI