Prvi čovjek Komisije objasnio primjenu 10-10 runde i bodovanje u Woodley vs. Thompson

UFCIZDVOJENA VIJEST 06.03.2017 16:27h Autor:

Sudačke kartice iz Woodley vs. Thompson 2

Nijanse su odlučile borbu između Tyrona Woodleyja i Stephena Thompsona, a po završetku njihovog dvoboja na UFC 209 priredbi se podigla rasprava o rijetko korištenih 10-10 pri bodovanju rundi.

Mnogi su smatrali kako je proteklog vikenda u Las Vegasu barem jedna runda dvoboja bila kvalificirana za takvo bodovanje, no ono je, kao i mnogo puta do sada, izostalo. Kako bi objasnio stav Atletske komisije države Nevade, novinarima se obratio njen prvi čovjek Bob Bennett.

“Ako si elitni sudac, onda bi trebao biti u mogućnosti izabrati pobjednika runde čak i ako je razlika gotovo pa neprimjetna. Što se tiče 10-10 runde, onda postoji, ali u gotovo pa tri godine, otakako sam na ovoj funkciji, nisam vidio 10-10 rundu. Mislim da je na sucima da budu na vrhunskoj razini i izaberu pobjednika runde. Jedan efektivan udarac može odrediti pobjednika”, objasnio je Bennett.

Njegovo se objašnjenje podudara s onim Saveza boksačkih komisija i borilačkih sportova (ABC), tijela koje nadgleda atletske komisije u Sjevernoj Americi. Prema ABC-u, 10-10 runda dolazi u obzir samo onda kada su sva tri osnovna kriterija bodovanja u potpunosti izjednačena. Spomenuti kriteriji su redom po važnosti: efikasno udaranje / grappling, efikasna agresija te kontrola kaveza.

Bennet je i iskoristio ovu prigodu kako bi kritizirao Sala D’Amata, jedinog suca koji je dvoboj vidio kao izjednačen (47-47), a zamjera mu na 10-8 kojih je dodijelio Woodleyju za posljednju rundu, no srećom, to nije utjecalo na proglašenje konačnog pobjednika.

“Prošli smo kroz odluku suca koji je posljednju rundu imao kao 10-8. To je bilo neprihvatljivo. Trudimo se što bolje odrađivati posao, ali u tome ne uspijevamo uvijek. Taj je sudac morao dodijeliti 10-9 za tu rundu, no on je jednostavno pogriješio iako je obično na nivou. Hvala bogu da ovo nije utjecalo na konačan rezultat”, zaključio je Bennett.

>Sudačke kartice Woodley vs. Thompson: Presudila je druga runda (FOTO)

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI