SAD legalizirao sportsko klađenje! Namještanje borbi postaje ozbiljna prijetnja UFC-u

UFCIZDVOJENA VIJEST 15.05.2018 19:41h Autor:

Foto: Igor Mićić/ Fight Site

Vrhovni sud SAD-a ukinuo je zabranu na sportsko klađenje. Riječ je o povijesnoj odluci budući da je isto do sada bilo legalno tek u nekoliko država, a u potpunosti jedino u Nevadi gdje se nalazi Las Vegas- svjetski centar kockarske industrije i borilačkih sportova, ali i sjedište UFC-a.

Vijest je bez sumnje obradovala UFC-ovog komentatora i velikog ljubitelja kladionice, Jona Anika, koji je rekao da je “ovo najbolji dan u njegovom životu.” No kako će legalizacija sportskog klađenja utjecati na MMA i vodeću organizaciju, Ultimate Fighting Championship?

Prvo je bitno naglasiti kako odluka ne znači da je sportsko klađenje sada automatski legalno diljem SAD-a. Sud je ovom odlukom zapravo omogućio pojedinačnim saveznim državama da same odluče, hoće li klađenje legalizirati.S obzirom da mnoge države kocku planiraju što prije legalizirati, nema sumnje da će  broj oklada na borbe u budućnosti samo rasti. Promocije također sada imaju dobar mamac da klađenjem privuku veći broj gledatelja u dvorane.

No, budući da Nevada ovime gubi svoj kockarski monopol, UFC bi tako potencijalno mogao doživjeti pad posjećenosti na svojim priredbama u Las Vegasu gdje organiziraju sve najveće borbe. Isti bi, s druge strane, mogli nadoknaditi povećanjem posjećenosti na eventima koje organiziraju izvan Vegasa.Najveći problem koji nastaje s legalizacijom je, naravno, namještanje borbi.

Namještene borbe nisu nepoznanica borilačkom svijetu, pa tako ni MMA-u. Za mnoge mečeve iz PRIDE-a javnost opravdano sumnja da su namješteni, a neki borci su čak i priznali da je u Japanu to bila normalna praksa.

I UFC je imao incident s Taeom Hyun Bangom koji je osuđen na 10 mjeseci zatvora jer je na priredbi u Seulu planirao predati meč za cifru od samo 92 tisuće dolara, iako se na kraju uplašio i borbu zapravo dobio podijeljenom odlukom.

S obzirom da je MMA individualan sport u kojem je potrebno potplatiti samo jednu osobu, postoji velika vjerojatnost da će manje poznati borci koji u ovom jako rizičnom sportu slabo zarađuju pasti u napasti da namjeste borbu i tako dođu do dodatne zarade.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI