UFC-ovac Nick Denis odlučio prekinuti karijeru zbog ovog udarca (VIDEO)

UFCIZDVOJENA VIJEST 23.11.2012 10:28h Autor:

Nick Denis

UFC-ovac Nick Denis je odlučio objesiti rukavice o klin zbog straha od trajnih ozljeda mozga. Ovaj Kanađanin je svoj posljednji dvoboj u najjačoj svjetskoj MMA promociji odradio još u svibnju ove godine kada ga je ugušio njegov sunarodnjak Roland Delorme.

Možda ste nakon čitanja uvodne rečenice pomislili da Denis ima neugodnu povijest nokauta u svojoj karijeri, no zapravo se radi o borcu koji je tek jednom iskusio što to znači biti nokautiran. Upravo ga je to iskustvo iz 2009., odnosno meča protiv Marlona Sandra tri godine kasnije nagnalo da se ostavi kaveza jednom za svagda.

U objavi na svom osobnom blogu, Denis je vrlo koncizno i argumentirano objasnio zašto odlazi nakon tek 1-1 u UFC karijeri, odnosno vrlo dobrih 11-3 ukupno u profesionalnom kavezu/ringu. Kao akademski građanin koji je završio fakultet u Ottawi, Denis je detaljno proučio sve opasnosti koje nosi stalno izlaganje udarcima i kakve posljedice na njegov budući život može imati novi težak nokaut.

"Nakon mog prvog poraza, strašnog nokauta od Marlona Sandra koji mi je lupao glavom o parter kao košarkaškom loptom, mnogo sam istraživao posljedice potresa mozga. One su očekivano vrlo loše. No, problem nisu samo klasični potresi mozga, nego male ozljede koje svakodnevno trpimo na treningu. U biti, svaki udarac u glavu nije nužno i potres mozga. Čak i nakon jačeg udarca čovjek nastavi dalje i ne osjeća se loše. Možda se osjećate kao da vam je malo mutno u glavi, ali nastavite dalje. No, svi ti udarci se akumuliraju. Od treninga do treninga, godinu za godinom", objašnjava Denis i dodaje:

"Oni koji spariraju znaju o čemu govorim. Istraživanja su pokazala da čak i oni koji nikada nisu značili pravi potres mozga s vremenom akumuliraju tolike negativne posljedice udaraca da je vrlo izgledno kako će u budućnosti imati neurološke posljedice. Zbog toga sam sebi rekao da ću se nakon novog nokauta povući, neovisno o tome radi li se o treningu ili meču. Tri godine kasnije i dalje me nitko nije nokautirao. Neovisno o tome, na svakom treningu primam toliko udaraca da su oni akumulirano sigurno gori od jednog velikog potresa mozga. Treniram s najboljim borcima svijeta, doslovce istreniranim ubojicama i s njima moram sparirati. Da li bih se mogao boriti bez sparinga i bez svakodnevnog primanja udaraca? Ne bih. Zbog toga sam se odlučio povući."

"Neki će me kritizirati, no to je u redu. Možda sam već pretrpio trajnu ozljedu glave, možda se to nikada niti neće dogoditi. Takav je to organ. U posljednje vrijeme sam osjetio da mi udarci smetaju sve više i više. Ranije sam gotovo prolazio kroz njih, a sada svaki jači udarac osjetim. Obožavam MMA, ali ovo je moja konačna odluka. Ja sam čovjek koji ima samo jedan mozak i želim moći prepoznati one koje volim kada jednom ozdravim", zaključio je Denis.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI