UFC preko svog Instituta poručio borcima: “Trebali bi ostati unutar 10 posto tjelesne mase iznad svoje kategorije”

UFCIZDVOJENA VIJEST 19.06.2018 15:35h Autor:

Daniel Cormier

Problem s vaganjem UFC boraca je posljednjih tjedana glavna tema borilačke javnosti i medija, ako govorimo o elitnoj svjetskoj MMA promociji. Čitav niz velikih imena je pao na službenoj vagi što je natjeralo Danu Whitea na povratak na stari popodnevni sistem.

Objava da će UFC vratiti stvari na staro je razljutila dobar dio boraca koji smatra da će ispaštati radi neodgovornosti pojedinaca. Istina je pak da je izuzetno teško doći do rješenja za ovo goruće pitanje u elitnoj promociji.

Svoj odgovor i svoje rješenje u ponedjeljak je ponudio UFC-ov Performance Institut u Las Vegasu. Oni su napravili veliko istraživanja i ozbiljnu analizu, a kao zaključak se nameće da borci izvan natjecanja ne bi smjeli biti teži više od 10 posto tjelesne mase s kojom ulaze u Octagon. Prevedeno, ako se borac natječe u kategoriji do 77 kilograma, izvan natjecanja ne bi smio imati više od 77 plus 7.7 kilograma, što iznosi 84.7 kg.

Osim toga, istraživanje je pokazalo da borac u tjednu borbe može izgubiti tek 1.5 posto masti koju sadrži njegovo tijelo. Sve ostalo je čista dehidracija što objašnjava zašto je taj postupak toliko opasan.

“Kritično je da uspostavili dugoročan plan i damo primjer borcima kako bi znali odrađuju li posao skidanja kilograma na adekvatan način i u adekvatnom vremenskom periodu. Spuštanje tjelesne mase se mora odvijati postupno, a tek tako nema utjecaja na stanje organizma”, pokazuje istraživanje UFC-ovog Performance Instituta.

Ovo istraživanje dolazi dan nakon što je UFC-ovac Craig White otkrio kako je za nastup protiv Neila Magnyja morao skinuti gotovo 21 kilu u samo dva tjedna. S obzirom na to da se natječe u velter kategoriji, lako je izračunati da je White smanjio tjelesnu masu za čak 19 posto.

Nadalje, studija sugerira borcima da bi se u tjednu borbe trebali pojaviti s najviše 8 posto tjelesne mase viška iznad gornje dopuštene kilaže koju nalaže kategorija.

Dakako, radi se tek o naputcima, nikako o tjeranju UFC boraca da nešto nešto moraju obavezno činiti. Vjerojatno je upravo u tome i problem…

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI