Uspon kroz niz ubojica: Dokumentarni prikaz uspona prvog Australca s UFC titulom (VIDEO)

UFCIZDVOJENA VIJEST 14.02.2018 21:00h Autor:

Robert Whittaker

Robert Whittaker prvi je UFC prvak iz Australije te trenutno treći najmlađi UFC prvak na rosteru, a njegov put do UFC vrha trajao je preko pet godina, od Ultimate Fightera do podizanja titule. Sve je to prikazano u ovom dokumentarnom uratku.

21 godinu imao je Robert Whittaker kada je pristupio Ultimate Fighter Smashes sezoni, u kojoj su nastupali australski i britanski MMA talenti. Bio je drugi najmlađi borac u cijelom showu, no vrlo brzo je pokazao sav svoj talent. U kući je bio miran i opušten, bez incidentnih situacija ili emotivnih ispada, dok je put kroz turnir riješio s dva ekspresna nokauta, uključujući onaj za 20 sekundi protiv prvog favorita sezone. Na finalnom eventu savladava Brada Scotta dominantnom predstavom te pet dana prije svog 22. rođendana postaje pobjednik Ultimate Fightera i UFC borac sa šestocifrenim ugovorom.

Iako je zapravo sve krenulo proljeća te 2012. godine, može se reći kako je tog 15. prosinca iste godine krenuo njegov uspon prema UFC vrhu. I sve to uz konstantno potvrđivanje onoga kakav borac mora biti. Predstavio se kao drag i simpatičan borac, obiteljski čovjek koji se samo želi boriti i predstavljati svoju domovinu na najbolji način. Vrlo brzo je savladao još jednog Ultimate Fighter pobjednika, Coltona Smitha, da bi onda uslijedio neizvjesni poraz od Courta McGee, a nakon toga i nokaut poraz od Stephena Thompsona. Nakon te borbe, Whittaker je sam izjavio kako je shvatio da u velteru ne može potpuno iskorstiti svoju brzinu te vuče potez potpuno različit od onog što radi većina boraca. Odrađuje još jednu borbu, a onda pod utjecajem riječi Nate Marquardta odlazi u višu kategoriju, odnosno u srednju kategoriju. Bilo je to početkom 2014. godine i to je bio potez ključan za nastavak njegove karijere.

Tamo je krenula njegova serija koja ga je dovela do titule UFC prvaka. Nokauti protiv Clinta Hestera i Brada Tavaresa bili su početak serije, koja se nastavila pobjedama odlukama nad Uriahom Hallom i Rafaelom Natalom. Ozljeda Lukea Rockholda, koji je u studenom 2016. godine trebao predvoditi Fight Night u Australiji, promovirala je Roberta Whittakera u njegovu prvu glavnu borbu. U Melbourneu nokautom pobjeđuje Dereka Brunsona, kojem prekida niz od pet pobjeda i dolazi do velike prilike, borbe protiv Jacarea Souze u travnju prošle godine. Whittaker u taj okršaj ulazi kao veliki autsajder i dolazi do pobjede nokautom u drugoj rundi i to nakon što se izvukao iz opasnog zahvata, kada mu je Brazilac uhvatio leđa. Nakon toga je uslijedio UFC 213 i još jedna velika prilika. Ozljeda Michaela Bispinga (odnosno želja za borbom protiv Georgesa St-Pierrea) rezultira pozivom Whittakeru da se okuša protiv Yoela Romera u borbi za privremenu titulu.

Robert dolazi do pobjede, a privremena titula krajem 2017. postaje ona prava, nakon što je Georges St-Pierre još jednom napustio UFC. I sve je to Whittaker postigao bez ijednog prozivanja, bez ijedne ružne riječi prema ijednom potencijalnom ili ugovorenom protivniku. Zapravo, momak je svim svojim protivnicima iskazivao maksimalan respekt, kako prije tako i nakon borbe. Upravo zbog toga do ovoga što trenutno ima nije došao nikakvim preskakanjem stepenica, jednostavno je išao borbu po borbu i iskoristio je prilike koje su mu se pružale. I zbog toga je danas tu gdje je.

Ovo sve što smo nabrojali, u malo širem opisu, možete pogledati u videu ispod teskta. Video je objavljen prošlog ljeta pa nedostaju neke kasnije ostvarene situacije, kao i osvajanja pravog pojasa, no svakako je sjajno pogledati ovo što nam je autor videa pripremio.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI