Yamasaki: “Brazil je ničija zemlja”

UFCIZDVOJENA VIJEST 04.01.2012 10:04h Autor:

Anderson Silva, Mario Yamasaki i Vitor Belfort

Slobodna borba najbrže je rasteći sport na svijetu, a glavni element tog uspjeha je regulacija sporta od strane nadležnih tijela. Popularnost MMA-a u Kanadi i Sjedinjenim državama je eksplodirala. Na primjer, UFC 129 u Kanadi postavio je rekord po ostvarenom prihodu od ulaznica u Sjevernoj Americi s objavljenom zaradom od 11 milijuna američkih dolara. To znači više od Stanley Cupa ili velikih rock koncerata.

Sljedeće žarište slobodne borbe po svemu sudeći biti će Brazil. Ne samo iz razloga popularnosti slobodne borbe u toj južnoameričkoj zemlji već i zbog njenog stalnog ekonomskog rasta.

Jedan od vodećih MMA sudaca Mario Yamasaki u razgovoru za MMAjunkie radio raspravljao je o koracima potrebnim za daljnju regulaciju sporta u zemlji njegova rođenja:

“Brazil je ničija zemlja. Svatko može činiti što želi, a ja nastojim uvesti standardna pravila (Unified Rules) u cijeloj zemlji.”

Yamasaki je rođen u Sao Paulu, njegov otac bio je olimpijski judo sudac, a sam Yamasaki sport je izučavao od malena i  pripremio ga je za slobodnu borbu:

“Simulirali smo borbe kako bi uvježbavali suce. Tako smo naučili mehaniku. U judu morate odlučiti u trenutku. Ne možete čekati nekoliko sekundi. Tako je i u MMA-u.”

Yamasaki sada ima i crni pojas u brazilskoj jiu-jitsi, a UFC-ov sudac je od 1999. Dijelio je pravdu u mnogim velikim borbama uključujući i okršaj Overeema i Lesnara.

Ultimate Fighting Championship već je dobro podmazan stroj, no često je razočaran onime što vidi u back stageu na priredbama u domovini: pojačavanje rukavica, nanošenje različitih tvari na tijelo i sva druga kršenja pravila koja bi bila izbjegnuta kada bi Brazil imao komisiju.

“Idem na mnogo priredbi koje nemaju čak ni liječnika” kaže Yamasaki.

Problem se odnosi i na suđenje. U rujnu, Yamasaki je sudio oproštajni meč Roylera Gracieja protiv Japanca Masakatsua Uede na Amazon Forest Combatu u Manausu.

“Royler je izgubio tri runde, a jedan od sudaca je njemu dodijelio pobjedu. Nakon borbe pitao sam ga što to radi? Zašto si dao pobjedu Royleru? Odgovorio je: To mu je posljednja borba. Učinio je toliko dobroga za jiu-jitsu.”

Yamasaki, koji sada živi u Pennsylvaniji, pokušava pomoći pri uspostavi komisije koja bi nadgledala priredbe u Brazilu, iako neće sudjelovati u njenome radu. U veljači će tamo održati sudački tečaj:

“Ako neko pogine ili se ozljedi u Brazilu, to će biti loše za cijeli sport i za sam Brazil. Pokušavam napraviti da su svi isti, da razmišljaju na isti način.”

“Ja ne biram strane, uvijek sam isti. Nije bitno je li riječ o mom bratu, rođaku, je li Brazilac ili Japanac. Ja, kao i mnogi drugi suci, želimo biti drugačiji od boksa. Ako sudimo borbu, to je naš posao. Nije bitno bori li se prijatelj.”

“U borbi bolji mora pobijediti. Morate im omogućiti da učine što je potrebno i morate ostati korektni. Zbog toga nas poštuju.”

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI