Pijetraj za FS: Amateri u tri runde imaju puno veće izglede na OI nego bilo koji profesionalac!

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 02.06.2016 16:26h Autor:

Leonard Pijetraj i Hrvoje Sep (FOTO: BK Leonardo)

Jučer je Međunarodna boksačka asocijacija (AIBA) objavila kako je s čak 84 od 88 glasova promijenjen dio statuta, a samim time i omogućen nastup profesionalnih boksača na Olimpijskim igrama. Predvođeni hrvatskim izbornikom Leonardom Pijetrajem, prema Riju će se uputiti reprezentativci Filip Hrgović i Hrvoje Sep, a njima će se nakon predstojećih kvalifikacija možda priključiti još pokoje ime. Stoga smo odlučili kontaktirati poznatog trenera kako bismo dobili njegov komentar na novonastalu situaciju.

“Dugo je dogovaran ovaj potez tako da nema iznenađenja oko ove odluke. To su planovi AIBA-e koja želi podići boks na jedan viši nivo jer bi se sam amaterski, ako se nešto ne promijeni, mogao ugasiti”, prokomentirao je očekivanu odluku Pijetraj.

O razlozima donošenja ovakve odluke

“Slažem se s tom odlukom, ali iskreno ne znam kako to namjeravaju izvesti. Nisu još rekli na koji će se to način odraditi. Oni su to napravili u nadi kako će poznata imena doći na kvalifikacije i da će s time dignuti boks. S druge strane, nadaju se da amateri neće imati potrebu ići u profesionalce jer su oni otvorili nekakav svoj način profesionalnog boksa kroz APB i WSB, no APB već ne funkcionira, odnosno otvorena je promotorska kuća KO Promotions za koju će oni regrutirati amatere koji mogu ostati u amaterskom, ali i u profesionalnom boksu.”

Pred profesionalcima je tehničko-pravni problem

“Profesionalci imaju tehničko-pravni problem. Na Olimpijskim igrama zastupate svoju državu, a ne samo svoje ime. U cijelom procesu vi morate proći i državne kvalifikacije. Vi morate doći na državno prvenstvo, proći neke kvalifikacije ili vas izbornik mora izabrati da biste uopće mogli nastupiti na kvalifikacijskom turniru za OI. To će biti teško izvedivo jer niti jedan vrhunski profesionalac neće doći na državno prvenstvo ili kvalifikacije svoje države. Zanima me kako će se to sve izvesti, tko će predstaviti neki plan.”

Amateri u tri runde imaju puno veće izglede na OI nego bilo koji profesionalac!

“Priča o tome da je ovaj potez opasan za amatere nema veze s vezom. To je priča svjetskih federacija koje se boje da će AIBA preuzeti značajniju ulogu u profesionalnom boksu. Ne može ništa biti opasno jer se vrlo teško kvalificirati za Olimpijske igre. Onaj tko se kvalificira taj je i dovoljno kvalitetan da može boksati tri runde sa svakim profesionalcem. Vjerujte mi, u tri runde amateri imaju puno veće izglede na Olimpijskim igrama nego bilo koji profesionalac. Priča o nekoj opasnosti ne drži vodu.”

Prekasno je za priključivanje profesionalaca ovim Olimpijskim igrama

“Prekasno je da se se profesionalci uključe u priču za ove Igre. Profesionalci moraju biti članovi matičnog saveza, a niti jedan to nije. Sada je prekasno, no ostaje pitanje što će AIBA napraviti. Možda naprave nekakve kvalifikacije gdje oni neće morati prolaziti preko svoje države nego će se prijaviti direktno u AIBA-u, to je u redu. No što će se dogoditi ako ga matična država ne prihvati i što ako se u njegovoj kategoriji netko kvalificirao jer ne mogu dvojica predstavljati istu državu u istoj kategoriji? To je neizvedivo za ove Igre pa čak i za iduće će biti jako teško. Mogu oni uključiti trećerazredne profesionalce, ali vrhunske sumnjam. Puno će faktora odlučiti ovu priču. To što su oni donijeli odluku je prvi korak, a još sto slijedi nakon njega”, zaključio je Pijetraj.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI