Sudac Klarić: Mijatović se zaderao, a kod Truščeka je pogriješio liječnik

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 12.05.2013 14:11h Autor:

Ivica Trušček i sudac Zlatko Klarić

Na Final Fight Championshipu 4 dogodile su se dvije sporne situacije u MMA borbama, a to se odnosi na meč između Antonija Mijatovića i Marka Lukačića. Zamolili smo Zlatka Klarića, koji je bio sudac u ringu za te borbe, da nam pojasni malo detaljnije što se zapravo događalo u tim situacijama.

Mijatović VS Lukačić

"Lukačić iz pozicije doljnjeg u parteru (oba licem prema parteru, sjever-jug) izlazi preko ruke Mijatovića prema poziciji gornjeg, fiksira ju i vrši polugu na lakat. Poluga je bila u jednom trenu potpuno fiksirana, Mijatović je trpio veliki pritisak i u jednom trenu je dreknuo, glasom, koje mi, ljudi koji se bave i žive ovaj sport, prepoznajemo kao verbalnu predaju usljed nemogućnosti pravovremenog tapkanja. Tog trena sam prekinuo borbu povikom "STOP" kako nebi došlo do nepotrebne ozljede."

"Na moje iznenađenje, Mijatović odgovara "nisam tapkao" i nastavlja borbu što me zbunilo, te mi je trebalo par trenutaka da revidiram događaj u glavi što je on iskoristio nastavivši se boriti."

"Uvidjevši nakon par sekundi, da se borba odvija neregularno, nakon moje naredbe "stop", iako Mijatović nije davao signal tapkanjem rukom već je u kritičnom trenutku viknuo što meni kao sucu nalaže da zaustavim borbu da se sprijeći ozljeđivanje tzv. "verbalni submission", prekidam borbu, a kako je bila neuobičajena situacija, izlazim na objašnjenje i konzultacije voditeljima i organizatoru. Objašnjavam da je borba gotova na verbalni subb, te da je Lukačić pobjednik."

"Supervizor (Igor Jushko op.a.) predlaže vraćanje u poziciju i restart. Objašnjavam mu da je to nemoguće, jer restartovi u subissionu nikad se nemogu ponoviti u istim uvjetima i uvijek je jedan od boraca tada oštećen. Po mom mišljenju nikoga nije trebalo oštetiti jer je za mene situacija bila tada jasna: Mijatović iako nije želio tapkati, iako je bodovno vodio borbu u svoju korist, u kritičnoj situaciji ispustio je zvuk koji se okarakterizira kao usmena predaja (verbalni submission) te Lukačića treba proglasiti pobjednikom. S tom namjerom uputio sam se u ring, no organizator me zaustavlja u namjeri te kaže da imam naređenje od supervizora da se nastavi meč iz iste situacije. Meč se nastavio iz slične situacije, ali ne i iste, jer uvjete submissiona u momentima kada i izvježbani borac od pritisaka nesvijesno se brani deranjem tražeći izlaz je nemoguće postići. Mijatović se izvlači iz loše pozicije i završava borbu sa bodovnom prednošću te pobjeđuje jednoglasnom odlukom bodovnih sudaca."

"Moje mišljenje nakon svega se nije promjenilo, te ću ubuduće kao sudac inzistirati na upozorenju borcima na prezentaciji pravila da shvate pojam "verbalni submission". Usmena predaja nije isključivo riječima npr, stop-stop, tap-tap, i sl., već urlik koji borac ispušta zavisno od situacije karakterizira se kao usmena predaja. Urlikanje kod bijegova iz dominantnih pozicija, sweepova ili pokušaja bacanja, nikako nisu isto kao i urlici u trenucima maksimalnog pokušaja submissiona kada je važna svaka milisekunda da borac označi da nemože više te da ga se poštedi ozljeđivanja."

Trušček VS Bakočević

"Ovdje je stvar bila vrlo jednostavna, no zakomplicirala se minimalno pošto ring doktor nije imao informacije kada on treba utjecati na ishod meča. Doktor zaustavlja borbu ukoliko je jedan od boraca ozljeđen na način da bi nastavak borbe mogao utjecati na trajne posljedice, a to u ovom slučaju nije bilo niti blizu. Tijekom borbe kada je Trušćek bio na nogama, a Bakočević u parteru ležeći na leđima te glavom izvirujući izvan konopaca ringa, prekinuo sam borbu radi restarta sa sredine ringa.

Priliku sam iskoristio i da se Trušćek obriše od krvi koja je već neko kraće vrijeme curila iz posjekotine na tjemenu. Doktor je prišao da pregleda posjekotinu i ja sam očekivao da nakon tamponiranja i zaustavljanja krvarenja vazelinom zatvori ranu kako bi se borba mogla nastaviti. Doktor je tada na moje iznenađenje rekao da Trušćek ne bi trebao nastaviti dalje se boriti misleći da će i dalje krvariti. Rana je bila posjekotina u kosi koja je još vrlo malo krvarila i nije imalo smisla zbog tako lagane ozljede prekidati meč te sam organizatoru rekao da se borba treba nastaviti jer doktor nije shvatio što se od njega zapravo očekuje, tj. da liječnički prekid je isključivo u slučajevima kada bi nastavak borbe mogao donijeti teže posljedice za borca.

Organizator se složio samnom i borba je nastavljena. Umeđuvremenu dok je Truščeku zaustavljano krvarenje, omogućio sam i Bakočeviću da se obriše od krvi u svojem kutu, te čim je bio obrisam poslao sam ga u neutralni kut da pričeka nastavak borbe.

Nastavk je usljedio iz iste pozicije sa sredine ringa. Odmah nakon početka nastavka borbe, trener iz kuta Bakočevića obaviještava me da Bakočević nema zaštitnu gumu!? Odgovaram mu da će gumu staviti u prvoj prilici jer je u tijeku bio Truščekov napad. Tako je i bilo, čim se situacija smirila zaustavio sam na kratko borbu da Bakočević stavi zaštitnu gumu koju je bez dozvole izvadio i koju je kasnije zaboravio ponovno staviti. Tijekom meča kasnije kada je Trušćek bio u full mountu i zasipavao udarcima Bakočevića, Bakočević je vlastitom željom ispljunuo zaštitnu gumu, te ona nije bila vraćana nazad jer borac ispljunjuje gumu u dvije varijante…..kada želi više zraka ili kada želi da pokuša "ukrasti" nešto vremena za odmor u slučajevima kad sudac zaustavlja borbu radi umetanja gume.

"Nadam se da su ovim tekstom objašnjeni događaji koji nisu bili jasni ljudima koji se ne bave ili površno bave MMA sportom, onima drugima ionako nije trebalo objašnjenje", napisao je u detaljnom objašnjenju za Fight Site Zlatko Klarić, po mnogima najbolji MMA sudac u regiji.

Zoran Zdelar
zoran.zdelar@fightchannel.hr

 

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI