JAVNI POZIV

Krenula potraga za novim glavnim državnim odvjetnikom: Evo uvjeta koje kandidati moraju ispuniti

Prva žena na čelu DORH-a, Zlata Hrvoj Šipek, izabrana je za glavnu državu odvjetnicu u svibnju 2020.

Zlata Hrvoj Šipek

 Damjan Tadic/Cropix

Državnoodvjetničko vijeće objavilo je u srijedu na svojoj mrežnoj stranici javni poziv za podnošenje prijava za imenovanje glavnog državnog odvjetnika koji bi na toj dužnosti, u svibnju iduće godine trebao zamijeniti Zlatu Hrvoj Šipek.

U javnom pozivu koji je objavljen u Narodnim novinama 29. studenoga Državnoodvjetničko vijeće pozvalo je kandidate da svoje prijave podnesu u roku od 30 dana.

Za šefa Državnog odvjetništva uvjet je diploma prava i pravosudni ispit te 15 godina iskustva kao pravosudni dužnosnik, odvjetnik, javni bilježnik ili sveučilišni profesor pravnih znanosti.

U obzir dolazi i "ugledni pravnik" s najmanje 20 godina radnog iskustva koji se "dokazao svojim stručnim djelovanjem na određenom pravnom području, kao i stručnim i znanstvenim radovima".

Uz životopis, diplome i dokaz o hrvatskom državljanstvu kandidati moraju priložiti i uvjerenja o obnašanju ranijih dužnosti te ‘nekažnjavanju‘, ali i program rada.

Kandidat koji u trenutku prijave na oglas ne obnaša državnoodvjetničku dužnost prijavi treba priložiti i pisanu vlastoručno potpisanu izjavu kojom daje suglasnost za provođenje sigurnosne provjere, stoji u javnom pozivu Državnoodvjetničkog vijeća.

To će tijelo kandidature proslijediti Vladi RH koja će Saboru predložiti imenovanje novog glavnog državnog odvjetnika na rok od četiri godine. Za izbor je potrebna natpolovična većinu, odnosno najmanje 76 zastupničkih glasova.

Prva žena na čelu DORH-a, Zlata Hrvoj Šipek, izabrana je za glavnu državu odvjetnicu u svibnju 2020. nakon što je njen prethodnik podnio ostavku kada se otkrilo da je bio član masonske lože.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:16