K1 i Boks

13 godina kasnije: Mnogi još uvijek tvrde da je Floyd Mayweather u tom meču poražen!

Floyd Mayweather Jr. vs. Oscar De La Hoya
 GABRIEL BOUYS / AFP
Danas obilježavamo točno 13. godišnjicu jednog od najvažnijih boksačkih mečeva novijeg doba. Na Cinco De Mayo 2007. godine, MGM Grand Arena u Las Vegasu svjedočila je zalasku jedne, a dodatnom uzlazu druge velike karijere. No, još i dan danas vuku se repovi te mnogi tvrde kako je Oscar De La Hoya tog dana pobijedio Floyda Mayweathera Jr. A da su suci mislili tako, gotovo sigurno bi cijela novija boksačka povijesti bila drugačija.

Prije svega treba objasniti kakva je bila slika svjetskog boksa u vrijeme kad je do ovog meča došlo. Oscar De La Hoya bio je superzvijezda. Imao je iza sebe cijeli Meksiko, bio je junak doseljenika, a niti "pravi" Amerikanci nisu bili ravnodušni prema Golden Boyu. Njegov atraktivan stil boksa, temperament i karakter, uz ogromnu dozu karizme, bili su nešto što je od njega stvorilo možda i najpopularnijeg boksača svijeta u tom trenutku. U ovaj meč ušao je s 34 godine, s omjerom 38-4 te sa željom da zaustavi neporaženog, ali još uvijek niti približno toliko popularnog boksača.

Floyd Mayweather Jr. bio je tada već izuzetno uspješan prvak. Imao je svjetsku titulu u četiri različite kategorije, ogroman broj uspješnih obrana iste te mjesto prvog pound-for-pound boksača svijeta po časopisu The Ring. Ono što nije imao je popularnost. Svoj prvi PPV upisao je dvije godine ranije protiv Artura Gattija. Prodaja je bila skromnih 300 tisuća, a tako je uslijedilo i s njegova dva iduća meča na HBO mreži s kojom je imao ugovor. Za razliku od njega, De La Hoya je dva puta prešao milijun, a još tri puta dolazio je jako blizu. No, bilo je jasno kako će obojica ovim putem dočekati svoj najveći financijski uspjeh. Meč je organizirao De La Hoyin Golden Boy, pod nazivom "The World Awaits" i odrađena je fantastična promocija. Ulaznice su planule, a u prvim redovima skupila se najveća svjetska krema. "Gate" je bio tada rekordnih 19 milijuna dolara. Sve je bilo spremno za spektakl.

Golden Boy protiv Pretty Boya, budući da je tako još tada glasio nadimak Mayweathera, blagog favorita na kladionicama. Razlog tog statusa nalazio se prije svega u formi, iako su uplate na De La Hoye s vremenom tu situaciju gotovo potpuno izjednačenile. Golden Boy je došao maksimalno spreman i fokusiran, motivacija je nakon dugog vremena bila na nivou. Osim toga, on je branio svoj WBC pojas u polusrednjoj kategoriji, u koju je Floyd tada prvi put došao. A zanimljivo je i na koji način je Mayweather ušao u dvoranu. Da bi dokazao kako nema problema s tim što se na Cinco de Mayo bori protiv Meksikanca, došao je u njihovih bojama i sa sombrerom na glavi. Kad je Oscar ušao u dvoranu, vidjelo se na čijoj će publika tog dana biti strani.

Ovaj meč ima još jednu zanimljivu priču. Floyd Mayweather stariji dugo je godina bio De La Hoyin trener, no za ovaj meč tražio je dva milijuna dolara čiste isplate, ukoliko želi da ga trenira za meč protiv njegovog sina. To je bilo četiri puta više od onoga što mu je De La Hoya ranije plaćao. Tako je na kraju za 1.3 milijuna dolara angažirao Freddieja Roacha, dok je Mayweather meč pratio iz publike. Floydu je u kutu bio njegov stric Roger.

Oscar De La Hoya (R) fights with Floyd Mayweather during their WBC Super Welterweight World Championship, in Las Vegas, Nevada, 05 May 2007. Mayweather won the fight.  AFP PHOTO GABRIEL BOUYS (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
GABRIEL BOUYS / AFP

Sam meč bio je vrlo uzbudljiv i prepun akcije, koju je u potpunosti inicirao prvak. De La Hoya je meč otvorio agresivnije, pokušavajući Floyda što više slati prema konopcima i tamo mu raditi štetu. To je jako dobro radio dok je bio potpuno svjež i prve četiri runde bile su najbolje što je pružio u meču. Mayweather je dobro eskivirao, sjajno je kretao te pogađao udarce iz kontre. De La Hoya je više radio, kad bi pogodio to bi se itekako primijetilo, dok je Floyd manje pokušavao, ali je bio puno precizniji. Sredina meča bila je ono gdje je Mayweather počeo puno više držati sredinu, dok se De La Hoya orijentirao na prolanazak jačeg udarca kojim bi napravio ozbiljniju štetu. Osim toga, publika je oduševljeno reagirala na svaki bolji napad borca kojeg su favorizirali, dok se Floyd često susretao s hukanjem, dok bi izbjegavao otvorenije razmjene te odlazio na distancu. No, činjenica je kako je sredinom meča počeo frustrirati svog protivnika. Peta i šesta runda bile su zapravo najmanje upitne u cijelom meču, Mayweather je tu pokazao koliko je dobar.

Druga polovica meča bila je puno izjednačenija od prve, gdje je De La Hoyi očito pripao uvodni, a Floydu onaj drugi dio. Počeo je Oscar u jednom trenutku ponovno dobro pogađati, no onda je krajem devete i početkom desete runde ponovno pokazao umor. Mayweather je, s druge strane, cijelo vrijeme ostavljao dojam svježine kao da je meč tek započeo. Pretposljednja runda donosi napad na "sve ili ništa" De La Hoye, gdje ipak nije puno napravio, no zato je posljednja runda donijela otvoreni okršaj u kojem su obojica pogađali. Nakon posljednjeg gonga obojica su s pravom podigli ruke jer su uistinu postojale reference da pobjede ode bilo kojem od njih. Odluka meča koji su pratili milijuni ljudi bila je na rukama tri suca kraj ringa.

Jedan od njih bodovao je 116-112 u korist Mayweathera, jedan je smatrao da je De La Hoya bio bolji 115-113, ali isti rezultat imao je i treći sudac, no u korist "Pretty Boya". I same brojke išle su u korist Floyda, koji je prema Compuboxingu pogodio 207 od 481 upućenih udaraca. De La Hoya je pogodio 122 od 587. Što se tiče onih "power" udaraca, Mayweather je tu bio na 138 od 241, dok je Oscar pogodio 82 od 341. No, bilo je očito kako je De La Hoya kroz cijeli meč bio onaj koji napada i mnogi su smatrali kako su njegovi pogođeni udarci radili puno veću štetu. Mediji su bili podijeljeni, iako je više bilo onih koji su bodovali u korist Mayweathera, a veliki broj je meč vidio i kao neodlučen. Takva je otprilike slika bila i na portalima gdje su anketirani fanovi. U koju god stranu suci da su bodovali, ne bi pogriješili, no nisu mogli biti svjesni da ovakvom odlukom navelike ispisuju tadašnju budućnost svjetskog boksa.

Oscar De la Hoya (R) misses Floyd Mayweather during their WBC Super Welterweight World Championship, in Las Vegas, Nevada, 05 May 2007. Floyd Mayweather remained undefeated by winning a 12-round split decision over Oscar de la Hoya 05 May to take the World Boxing Council super-welterweight title in an epic slugfest of US rivals.  AFP PHOTO GABRIEL BOUYS (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
GABRIEL BOUYS / AFP

Floyd Mayweather Jr. tek je nakon ovog meča postao prava zvijezda. Prodaja je srušila sve rekorde, budući da je prijenos otišao u 2.4 milijuna domova. Pao je do tada najuspješniji meč, onaj drugi između Mikea Tysona i Evandera Holyfielda. De La Hoya je spremio 52 milijuna dolara, što je bila njegova najveća zarada do tada. Mayweather je uzeo 25 milijuna, novac za koji danas teško da će izaći iz kreveta, a u to vrijeme bio je to veći honorar od onoga što je u zbroju uzeo za prethodna četiri meča.

"Ovo je bilo umjetničko djelo boksa. Danas sam vam pokazao zašto sam najbolji boksač ove ere", rekao je Mayweather nakon meča, a mnogi smatraju kako je tom izjavom krenuo graditi svoju karizmu koja je dovela do fanova, ali još puno više "hejtera". No, oni su bili ti koji su kasnije kupovali prijenose njegovih mečeva jer nisu mogli podnijeti spoznaju da se može dogoditi njegov poraz, a da oni to nisu vidjeli.

"Mislim da sam pobijedio u ovom meču. Pogodio sam jače i efektnije udarce. On je osjetio svaki put kad ga pogodio i vidjelo se kako mu radim štetu. Radio sam pritisak. Da nisam radio pritisak, borbe ne bi niti bilo. Ja sam prvak, da prvaku oduzmeš pojas trebaš mu dati batina. On to nije napravio", rekao je De La Hoya, a s njim se složio i tim putem neutralni Floydov otac.

Kako je malo iznad navedeno, tek nakon ovog meča Mayweather je počeo graditi status po kakvom ga danas znamo. Nakon sedmerostruko veće prodaje od njegovog do tada najuspješnijeg meča, krenuo je niz pobjeda nad velikim imenima. Hatton (nakon kojeg se iz privatnih razloga umirovio pa ipak vratio), Marquez, Mosley, Ortiz, Cotto, Guerrero, Canelo te dva puta Maidana. Sve su to bile milijunske prodaje. Onda je napokon došao i onaj dugo očekivani meč protiv Pacquiaoa, koji je prodan u 4.6 milijuna domova, da bi sve završilo s Conorom McGregor i 4.3 milijuna. Zarada u tim posljednjim mečevima mjerila se u stotinama milijuna, a Floyd Mayweather Jr. danas je procijenjen na otprilike jednu milijardu dolara bogatstva.

Još danas su repovi iza ovog meča i dalje aktivni. Nije mali broj onih koji tvrde da je Mayweather poražen u tom meču i da su suci pogriješili. Da je samo jedan smatrao da treba pobjedu dodijeliti De La Hoyi, sve bi bilo drugačije. Floyd ne bi svoju karizmu, priču i status gradio na stigmi neporaženog boksača, ne bi mogao frustirati svijet i fanove kao što je radio te ne bi sigurno prodaja prijenosa njegovih mečeva bila takva kakva je bila da on pokraj sebe nije imao nulu u rubrici poraza, s kojom je svoju karijeru na kraju i završio. Ukratko, da je samo jedan od preostala dva suca bodovao u korist De La Hoye, a jasno je da je mogao, pitanje je bi li Floyd, pokraj toga što bi svakako postao veliki boksač i povijesni šampon, postao i "Money". Vrlo vjerojatno da bi ipak do kraja karijere ostao "Pretty Boy" koji bi se morao zadovoljiti s nešto manjim bogatstvom od ovog koje imao sada. Recimo, s nekih "sitnih" par stotina milijuna dolara.

DAZN je nedavno podijelio snimku cijelog ovog meča, a možete je pogledati OVDJE.

Linker
17. travanj 2024 01:37