K1 i Boks

Bivša NBA zvijezda sunaslovna je borba Tysonu i Jonesu: 'U boksu sam napokon pronašao sebe'

Nate Robinson
 JAMES NIELSEN / AFP
Rekorder po broju titula pobjednika NBA All Star natjecanja u zakucavanjima sad će navući rukavice

36-godišnji Nate Robinson godinama je bio jedna od živopisnijih pojava na NBA parketima, a u ligi je nastupao od 2005. do 2015. godine. Najviše će ostati upamćen kao trostruki pobjednik All Star natjecanja u zakucavanja, što je rezultat koji nije postigao nitko prije ili nakon njega. Ipak, ono najzanimljivije je što je to postigao unatoč tome što je bio jedan od najnižih košarkaša lige. Zapravo, jedan od najnižih u njenoj povijesti. Naime, Nate je "playmaker" visok 175 centimetara.

Košarkašku karijeru je završio 2018. godine, nakon tri godine svojevrsnog lutanja, da bi nakon toga krenuo rekreativno trenirati boks. U tom trenutku nije imao neke velike planove po pitanju nastupa, posebno ne onakvih kakvog će odraditi vikenda koji je ispred nas. Naime, Nate će ući u ring s YouTube zvijezdom Jakeom Paulom i to kao sunaslovna borba priredbe ekshibicijskog meča Mikea Tysona i Roya Jonesa Jr. U boks je ušao zbog sjećanja iz djetinjstva.

"Otac mi je uvijek govorio da trebam biti čovjek s kakvim će se drugi htjeti naći u rovu i takav sam od tada želio biti. Uvijek kad bi mi se neki prijatelj našao u nevolji, bio sam spreman uskočiti. Isto tako ako bi tijekom utakmice došlo do problema s protivnicima, spreman sam bio zajašiti istog trenutka. Tako su me otac i majka odgojili", rekao je Robinson u razgovoru za Boxing Scene, nastavivši:

"Sam trening boksa vratio mi je uspomene. Moj brat i ja smo kao mali tukli vreću, a onda bismo obukli rukavice i sparirali, da bismo bili spremni za situacije koje nam se mogu dogoditi na ulici. Otac i očuh su nas učili da se uvijek trebamo znati zaštititi. Dobro su me pripremili za život i sve situacije. Otac mi je govorio da nikad ne smijem pobjeći od borbe, zapravo da ne smijem bježati od ničega što je ispred mene. Kad nešto započneš, to trebaš i završiti."

Robinson je u NBA ligi prezentirao svoj neupitni talent i odigrao je veliki broj sjajnih utakmica, no često je imao problema sa suigračima ili trenerima te zbog toga nije uspio ispuniti svoj potpuni potencijal. U 618 utakmica koje je odigrao tijekom regularne sezone, u prosjeku je postizao 11 poena te je upisivao po tri asistencije i nešto više od dva skoka po utakmici. Puno manje nego što je uz svoj potencijal mogao. Upravo zbog toga kaže kako se u boksu osjeća slobodan, jer nema nikoga tko će mu govoriti kako nije prilagođen za ono čime se bavi.

"Ovo je nešto u čemu mogu biti ja. Sad moji treneri ne gledaju na mene kao na problem, kao što je bio slučaj dok sam bio u NBA-u. Uvijek sam bio svojevrsna rak rana, previše slobodan duh. Sad smijem raditi što god želim, neovisno o tome kako gledaju na mene. Bilo je grozno znati da ne smijem biti Nate Robinson. Sad sam napokon slobodan. Lakše mi je dolaziti svaki dan na treninge. Zabavno je i stvara mi izazove s kakvima se nisam susreo. Lakše mi je s osmjehom udarati fokusere i trčati miljama. Komforan sam s time tko sam sada i nitko me ne sudi prema tome. Napokon uživam u tome što mogu biti ono što jesam, ono kakvim me majka odgojila", objasnio je.

Nate će protiv 13 godina mlađeg Paula, koji iza sebe ima iskustvo jednog meča, biti izrazit autsajder. U tome ne vidi nikakav problem.

"Već ranije su me svi otpisivali. Kad sam bio košarkaš, imao sam zadatak svima dokazati da su u krivu. Svaku utakmicu igrao sam sa žetonom na ramenu. Ljudi su se morali probuditi i vidjeti koliki sam ja zapravo radnik. 28. studenog to ću još jednom dokazati. Znam da sam zapravo stvoren za ovo", najavio je svoj dobar nastup ovaj bivši košarkaš.

Linker
19. travanj 2024 12:24