K1 i Boks

Dogovoren spektakularan teškaški meč koji će dati jako puno odgovora

Dillian Whyte
 Oliver Weiken/dpa/AFP
Službeno je dogovoren međusobni boksački ogled dva Top 10 svjetska teškaša. Dillian Whyte i Alexander Povetkin odmjerit će snage 2. svibnja u Manchesteru, a njihov meč automatski će dati jako puno odgovora po pitanju trenutnog svjetskog teškaškog poretka.

Iako se ovaj meč već tjednima "kuhao" unutar Matchroom Boxinga, ništa nije bilo sigurno sve do današnjeg trenutka kad je Eddie Hearn ponosno objavio kako je dogovoren meč između Dilliana Whytea, šestog teškaša svijeta prema Boxrecu i jedno mjesto slabije plasiranog Alexandra Povetkina. Manchester Arena ugostit će drugog dana mjeseca svibnja ovaj dugo očekivani ogled.

Obojica boksača svoj su posljednji nastup upisali u prosincu na priredbi koju su Anthony Joshua i Andy Ruiz Jr. predvodili u Saudijskoj Arabiji. 31-godišnji Whyte (27-1, 18 KO) tamo je nakon bespoštedne borbe jednoglasnom sudačkom odlukom savladao Mariusza Wacha. Devet godina stariji Povetkin (35-2-1, 24 KO) također je odradio 12 rundi, no njegov meč protiv Michaela Huntera završio je bez pobjednika. Ujedno je to bio svakako najuzbudljiviji ogled na programu koji se sadržavao i meč Filipa Hrgovića protiv Erica Moline.

U trenutnoj situaciji, gdje Joshuu čeka meč protiv Kubrata Puleva te gdje će Deontay Wilder i Tyson Fury završavati svoju trilogiju, ovo je najbolji mogući teškaški meč koji neće sadržavati neku od elitnih svjetskih titula kao ulog. Whyte je već gotovo dvije godine propisani WBC-ov izazivač, no ugovori drugih boksača doveli su do toga da još uvijek nije napao titulu. Povetkin je već u poznim boksačkim godina i mnogi ga mladi boksači prozivaju nadajući se preko njega doći do Top 10 statusa. No, Rus je još uvijek visoko plasiran i vjerojatno traži priliku kako što bolje zaraditi prije nego što napokon odluči završiti karijeru u kojoj je držao WBA titulu teške kategorije, no i u kojoj je dva puta u velikim mečevima za titulu gubio od Vladimira Klička i Anthonyja Joshue. Osim toga, Povetkin ima i olimpijsko zlato osvojeno 2004. godine u Ateni.

Matchroom Boxing

Pobjeda u ovom meču trebala bi puno značiti po pitanju eventualnog napada na neku od titula, nakon što se spomenuta situacija u vrhu napokon razriješi. Poraz bi obojici svakako značio najveći pad u dosadašnjoj karijeri, odnosno prvi poraz u meču koji nije za svjetsku titulu. Ovo je svojevrsna eliminacija kakva je više nego potrebna u situaciji kada boksači poput Daniela Duboisa, Efeja Ajagbe, Tonyja Yoke, Agita Kabayela, Filipa Hrgovića i drugih zapravo tek dolaze.

Linker
19. travanj 2024 12:04