Regija

Ekskluzivno - Prvi intervju Agrona Smakićija nakon teškog poraza: 'Blokirao sam, htio sam samo izaći iz ringa!'

Agron Smakići
 Instagram
U velikom razgovoru za Fight Site naš boksački profesionalac Agron Smakići (15-1-0) je prvi put javno progovorio o teškom porazu koji je doživio u posljednjem, a ujedno i najbitnijem dosadašnjem meču čitave karijere od Zhana Kossobutskiyja! Smakići otvoreno govori o vrlo teškom životnom i karijernom razdoblju koje je uslijedilo, o ljudima koji su mu okrenuli leđa i razlazu sa slavnom promotorskom kućom Universum Box Promotions.

Biti profesionalni boksač je izuzetno riskantno zanimanje. I tu ne govorimo samo o onom očitom - riziku od toga da dobijete batine, netko vas ozlijedi, nokautira... Profi boks je zanimanje u kojem praktički nemate prostora za grešku, barem ne na početku svoje karijere. Jedan, jedini poraz vas može gurnuti nekoliko koraka unatrag, gotovo na sam početak. Možda i uništiti karijeru.

A onda, ako ste čelične volje i čvrstog karaktera, slijedi ponovno građenje pozicije, nizanje mečeva na manjim priredbama, trud, znoj i odricanje do neke nove prilike. Ako ona stigne...

Odlična vijest je da se hrvatski boksač nije obeshrabrio radi poraza od Kazahstanca Zhana Kossobutskiyja (12-0-0) u meču za Interkontinentalni pojas prema IBO federaciji. Dapače, svjestan grešaka koje je počinio, spreman je prionuti poslu kako bi pokazao da je spreman za najveće stvari u ovom "krvavom" sportu!

Proteklih si tjedana viđen u Zagrebu na treninzima, prije toga si bio u Njemačkoj, a zadnje dane provodiš u Gymu 23 u Beču. Gdje je trenutačno tvoja stalna baza i u kojim sve dvoranama treniraš?

"U Hamburgu, u Universumu, više nisam. To je definitivno. Tamo ću odlaziti samo u slučaju da nastavim s njima suradnju. Možda bih u budućnosti tamo odlazio samo na završnu fazu priprema i sparinge. Pripreme ću od sada raditi u Beču i u Zagrebu."

Bilo je lijepo vidjeti na sparinzima tebe, profesionalca Babića i našeg najboljeg teškaša amatera Marka Miluna, s kojim si i u prošlosti zajedno trenirao. Kako je bilo na sparinzima u BK Leonardo?

"U Leonardo sam stigao ponajviše radi poziva Marka Miluna, kojem sam došao pomoći jer se spremao za londonske kvalifikacije za Olimpijske igre. Znao sam da bi mu to puno značilo i zato sam se odazvao. On mi je bio glavni sparing partner za zadnji meč i s njim imam jako dobar odnos. Tijekom priprema smo živjeli zajedno gotovo mjesec dana i postali smo jako dobri prijatelji. O njemu mogu reći samo sve najbolje. Smatram da će biti budući svjetski prvak. Bilo je sjajno sparirati i s Babićem, jer do sada nisam imao prilike sparirati s njim. Sada kada sam bio u Zagrebu smo odradili nekoliko rundi."

Facebook
Smakići i Milun nakon sparinga

Kada možemo očekivati idući nastup Agrona Smakićija u profi ringu s obzirom na poraz koji si doživio u studenom prošle godine, a koji u profesionalnom boksu dosta toga mijenja?

"Nemam zapravo odgovor na to pitanje. Čitavo vrijeme sam u treningu, u svakodnevnim sam pripremama i spreman sam. Bilo je dogovoreno da boksam sada u travnju, ali još uvijek nemam konačnu potvrdu i nemam sve informacije od strane svog promotora. S obzirom na to da se bliži taj datum, nisam siguran što će od svega biti. I zato moram vidjeti prvo sa svojim menadžerima iz Njemačke, a do tada mogu samo čekati. "

Kakva je sada situacija s tvojim promotorom, slavnom kućom Universum Box Promotions, s kojem si krajem prošle godine potpisao ugovor?

"Situacija s Universumom više nije kao prije, mnogo toga se promijenilo od kada sam doživio taj poraz. Najviše se promijenio njihov odnos prema meni. I to naravno na gore, nažalost... Kada doživite ovakav poraz, onda vam dosta ljudi okrene leđa. To se dogodilo i meni, ali o tome mogu više pričati kada riješim čitavu situaciju s njima. Za sada još uvijek pričamo preko odvjetnika, moram biti oprezan što govorim."

Sada kada su se stvari slegle i emocije smirile, kako gledaš na meč protiv Kossubutskiyja koji se dogodio u studenom prošle godine? Jesi li detektirao razlog za težak poraz nokautom već u prvoj rundi?

"Uoči meča sam bio dobar, sve je bilo u redu. Ali kada je dvoboj krenuo, doživio sam potpunu blokadu, osjećao sam se kao da nikada do tada nisam bio u ringu. To se dogodilo već nakon pola minute ili minutu u prvoj rundi. Njegovi udarci su stizali, a moje reakcije su potpuno izostale. Jednostavno sam samo htio izaći iz ringa, takav mi je osjećaj bio u glavi. Bio je to jedan ružan osjećaj i ružno iskustvo te se nadam da se nikada neće ponoviti."

"No, svaki meč je lekcija, poraz još više. Dosta toga sam naučio iz svega. Bilo je tu i problema u samim pripremama s mojim promotorom. Nisu se držali nekih dogovora i nekih stvari. Sve je to u konačnici utjecalo na konačni ishod. Ali o detaljima sada još uvijek ne mogu javno govoriti."

Screenshot (YouTube)

S obzirom na renome i kvalitetu Kazahstanca, jesi li možda malo požurio s takvim protivnikom? Bi li danas prihvatio taj meč gledajući stvari iz današnje perspektive?

"Slažem se da se radi o jako kvalitetnom protivniku, ali kada pogledam moje sparinge s Markom Milunom, kojeg smatram deset puta snažnijim, bržim i boljim od ovog boksača... Da sam barem dio toga s tih sparinga pokazao u samom meču, sve bi bilo drugačije. Ne vjerujem da je protivnik bio toliko dobar, koliko sam ja upao u tu nekakvu blokadu. Jednostavno se nisam pojavio u tom meču te večeri."

Jesi li nakon poraza razmišljao i o prekidu karijere i što te zapravo nagnalo da taj dvoboj staviš iza sebe i nastaviš dalje?

"Da budem potpuno iskren, nisam razmišljao o prekidu karijere. Bilo mi je više u glavi da moram prekinuti suradnju s ljudima koji su u tom trenutku bili oko mene. Kada sam ulazio u taj meč sam osjetio da nemam 'prava leđa' iza sebe, koja bi me trebala paziti i brinuti se oko mene. Mogu se samo zahvaliti svom treneru Ivanu Filipoviću, koji je čitavo vrijeme bio uz mene. Dva mjeseca je bio sa mnom na pripremama, a nije na koncu dobio niti novac za to."

Radio si neko vrijeme i s našim legendarnim boksačem Željkom Mavrovićem. Koliko su ti donijeli rad i savjeti "Šake sa Srednjaka" i planirate li surađivati u budućnosti?

"Kratko sam surađivao sa Željkom Mavrovićem. Radi se o legendi našeg boksa, koji je i dalje vrlo aktivan. Čak smo malo i sparirali međusobno. Što reći, nego svaka mu čast na tome. Ukupno smo zajedno radili oko 3 mjeseca, na koncu nas je prevarila ista osoba koja nas je i spojila. Željko je na kraju ostao bez honorara. Nažalost, radi toga sam izgubio neko vrijeme ovdje u Zagrebu, dok u konačnici nisam potpisao ugovor s Universumom. Za Željka mogu reći samo sve najbolje i u budućnosti planiram ponekad surađivati s njim. Kada sam u Zagrebu, volim s njim popričati, dobiti neki savjet..."

Maksym Pedyura i Agron Smakići

Razvija se sjajna generacija naših profi teškaša. Tu su Hrgović, Milas, Babić, naravno ti... od koga najviše očekuješ i zašto?

"Hrgović je ispred svih jer ima sjajnu ekipu iza sebe. Radi se o menadžmentu koji odlično radi svoj posao i polako, vrlo pametno mu grade karijeru. Mislim da je on broj jedan i da može napraviti najveći uspjeh. Tu je i Milas koji ima također dobrog promotora koji pazi na njega i gradi mu karijeru. To je jako bitno. Babić, gospodin 'Savage', je također u dobroj promotorskoj kući, no tek je na početku svog profi puta. Treba mu još desetak mečeva, ali s obzirom na ono što sam vidio od njega, s kim surađuje i trenira, također mu predviđam uspjeh."

Fury vs. Wilder II - posljednji je veliki meč koji je prodrmao svjetsku sportsku i naravno boksačku javnost. Jesi li očekivao takvu dominaciju Tysona Furyja?

"I prvi put je, čini mi se, Fury trebao pobijediti, a vjerovao sam u njegovu pobjedu i u ovom revanšu. Mislim da je viši, duži, veći i da zna bolje boksati. Za ovaj drugi meč je pripremio odličnu taktiku, ne može mu se ništa prigovoriti. Čovjek je mašina, a posebno je impresivno što je sve prošao u životu i onda se nakon svega vratio na vrh. To mora biti velika inspiracija za sve ljude!"

Linker
18. travanj 2024 21:43