K1 i Boks

Anthony Joshua: ‘Radim na kondiciji, bilo bi suludo za Usyka nabijati mišićnu masu‘

Anthony Joshua
 Matt West/BPI/Shutterstock Editorial/Profimedia
Čini se kako je Britanac odabrao pažnju u pripremama posvetiti najvećoj kvaliteti svog protivnika

Nitko ne može osporiti ono što je najveća prednost Anthonyja Joshue u usporedbi s Oleksandrom Usykom, boksačem koji će mu se suprotstaviti u subotu 25. rujna, na londonskom stadionu Tottenham Hotspura. Usyk je tehnički sjajan boksač, posebno dobar kondicijski i lak na nogama, ali snagu kojom bi mogao na tom polju parirati Joshui jednostavno ne posjeduje. I gotovo je sigurno kako to nije aspekt meča u kojem mu namjerava pokušati odgovoriti na isti način.

S druge strane, Joshua u pripremama može odabrati između nekoliko različitih pristupa meču. Može biti oprezan i odmjeren, a može biti agresivan, svaki pristup ima potencijal donijeti puno toga, no isto tako donosi i svoje rizike. A rizik inače nije nešto što Britanac voli uzimati, takav je jednostavno od početka svoje karijere. To je i potvrdio u razgovoru za Sky Sports, gdje je otkrio na čemu se najviše radi tijekom njegovih priprema.

"Koncentracija - kad želite nekoga udariti, pripremite metu i napravite potez. Morati biti sigurni da vam mozak dobro radi. To vas može mentalno umarati, tako da ja trenutno oštrim svoj um na način da mogu biti koncentriran 12 rundi. Osim toga, vježbam sposobnost udariti četiri puta, a ne samo jednom. Koncentriraj se, uzmi si vremena i onda ga zalijepi za pod", otkrio je Joshua način na koji razmišlja tijekom treninga, dodavši nešto o spomenutim opcijama kako bi meču mogao pristupiti:

"To je borba za mozak. Znati što imaš ispred sebe i znati kako se nositi s tim. Možeš biti agresivan, poslati ga u kut i poslati na njega sve što imaš ili možeš uzeti vremena, biti pametan i onda ga nokautirati."

Onaj drugi aspekt na koji svakako mora obratiti pažnju je kondicija. Više puta smo kroz njegovu karijeru viđali faze odmora, runde u kojima bi postao pasivniji, s ciljem da odmori svoje tijelo te nakon toga krene još žešće. Bile su to faze nakon kojih bi mečeve vrlo često završavao. No, pitanje je može li si te faze ovog puta dozvoliti, posebno ako je to ono čemu se njegov protivnik nada. On je to prepoznao pa je tome očito prilagodio trening.

"Otprilike sam na svojoj težini, ali ne pokušavam napraviti ništa više od toga, ja sam jednostavno teškaš. Skupljam iskustvo kroz trening, dugo vremena borim se protiv sjajnih boraca i u svakom trening kampu sam nešto naučio. Naučio sam kako kondicijski pripremiti svoje tijelo za specifične borbe. Zbog toga ovaj kamp radim na tome da budem spreman suprotstaviti se čovjeku koji je pravi boksač za 12 rundi. Bilo bi suludo od mene nabaciti masu i ući u meč s mišićima koji će vrištati za kisikom. Treniram poput boksača na 15 rundi i bit ću u jako dobroj kondiciji. To će biti ključ svega", objasnio je svoje pripreme, dodavši kako će zapravo ovim putem biti u potpuno prirodnom stanju:

"Što se dogodi kad treniram na taj način? Moje se tijelo prilagodi, uzima svoj prirodan oblik."

Ako Joshua dovede svoju fizičku spremu i stanje da 12 rundi može držati tempo i njime parirati Usyku, njegove šanse za pobjedu postaju još veće. A već u startu je poprilično velik favorit. Ako ipak dođe do situacije gdje bi se Joshua "ukiselio" ili ako krene gubiti zrak, to je prava prilika za Usyka, kakvu je zapravo iskoristio u meču protiv Dereka Chisore.

Od Usyka nekako znamo što očekivati. Prije svega puno kretanja i pokušaja meč napraviti što dinamičnijim. To je boks u kakvom Ukrajinac pruža najviše, a Joshua ne smije dozvoliti da u to uđe na takav način. Osim ako uistinu bude u stanju da taj tempo može bez problema pratiti kroz cijeli tijek meča.

Linker
23. travanj 2024 13:59