Regija

Ivan Huklek poražen u polufinalu, slijedi mu borba za broncu

Ivan Huklek vs. Zhan Beleniuk
 Jack GUEZ/AFP
Ukrajinski hrvač odradio je taktički inteligentan meč te je dočekao i iskoristio svoju priliku

Zhan Beleniuk opravdao je svoj status favorita i drugog nositelja hrvačkog turnira grčko-rimskim stilom do 87 kilograma težine. Odnosno, 24-godišnji Ivan Huklek nije uspio napraviti još jedno iznenađenje te se naći u finalu. Odradio je Huklek dobar meč, ali nije uspio odgovoriti na najveću kvalitetu svog protivnika, kad je ovaj dobio priliku istu prezentirati.

Huklek je poveo nakon minute i pol, na račun pasivnosti svog protivnika. Pokušao je nakon toga nešto u parteru, poziciji koja je na račun opomene uslijedila, no bez uspjeha. Do kraja prve tri minute oba hrvača tražili su hvat iz kojeg bi krenuli u napad, no on nije došao i nakon prve runde ostala je minimalna prednost hrvatskog predstavnika.

Nakon 45 sekundi druge runde ponavlja se situacija iz prve runde, ali na drugu stranu. Ukrajinac je aktivniji, čime Huklek dobiva negativan bod i uslijedio je napad Ukrajinca u parteru. Beleniuk je zapravo došao u poziciju iz koje je najopasniji. Odmah je izveo sjajan napad, dva puta okrenuo Hukleka i bacio ga izvan linije, što mu je donijelo šest bodova za taj jedan napad. Do kraja je ostalo nešto manje od dvije minute tijekom kojih je hrvatski predstavnik tražio priliku, no njegov protivnik je vrlo pametno i taktički smisleno sve odradio. Sudac je procijenio kako radi dovoljno ofenzivnih akcija te nije dao novu opomenu, a Huklek nikako nije uspijevao doći do zahvata potrebnog za pravi napad vrijedan bodova.

image
Ivan Huklek vs. Zhan Beleniuk
Jack GUEZ/AFP

Beleniuk tako odlazi u finale po odličje koje mu nedostaje, a ujedno bi to trebala biti posljednja borba njegove karijere.

Huklek će nastupiti sutra u meču za brončanu medalju, no posao neće biti lak. Tamo će ga možda čekati predstavnik Srbije Zurabi Datunašvili, inače Gruzijac koji odnedavno nastupa pod zastavom Srbije, ali isto tako i aktualni europski prvak. On će prije toga imati zadatak opravdati status favorita protiv Alžirca Bachira Azare, dvostrukog afričkog prvaka i dvostrukog viceprvaka. Koji god od ova dva hrvača dođe, Ivan će morati biti na visini zadatka.

Linker
18. travanj 2024 19:58