Regija

Sve je spremno za novu sezonu DWCS-a: Šveđanin hrvatskih korijena u lovu je na ugovor s UFC-om

Anton Turkalj

 Screenshot (youtube, Brave Combat Federation)
Anton Turkalj nastupit će na prvoj priredbi ovosezonskog Dana White‘s Contender Seriesa (DWCS)

U noći s utorka na srijedu započet će nova sezona Dana White‘s Contender Seriesa. Kroz sljedećih deset tjedana, mnogobrojni borci imat će priliku izboriti ugovor s najjačom svjetskom MMA promocijom.

Pet mečeva na rasporedu je prve ovosezonske priredbe Contender Seriesa, a jedan meč bit će naročito zanimljiv regionalnoj MMA publici. Naime, Anton Turkalj (7-0-0) tražit će ugovor s UFC-om. a protivnik će mu biti Brazilac Acacio dos Santos (14-4-0).

Anton Turkalj zapravo je švedski borac, ali hrvatskih korijena. Radi se o momku koji je odrastao u Švedskoj, svoje korijene opisao je u intervjuu koji je odradio za Fight Site još 2019. godine.

"Moja baka i moj dida su se upoznali u Gorskom Kotaru, pored Rijeke. Tamo su radili u drvnoj industriji 60-tih godina prošlog stoljeća. 1966. su dobili prvog sina, mog oca Zdenka. On je rođen u Rijeci. Ali vrlo brzo su se odlučili na odlazak u Švedsku i tamo su htjeli pronaći svoju sreću. Tamo su se preselili 1967. godine. Djed je dobio posao u brodogradilištu u Goethenburgu kao zavarivač, a baka je bila krojačica u Molndalu izvan Goethenburga. Moj otac je pravi Hrvat. Odrastao je uz hrvatske simbole, hrvatsku hranu i hrvatsku kulturu u svom domu.", objasnio je Anton.

Turkalj je imao bogatu amatersku MMA karijeru, a 2018. godine odradio je profesionalni debi. Sedam pobjeda u sedam nastupa njegov je učinak, a još je impresivnija činjenica da je svih sedam pobjeda upisao prekidom. Pet puta slavio je nokautom, a dvaput ‘‘submissionom‘‘.

Posljednji nastup Turkalj je odradio u četvrtom mjesecu protekle godine. Anton se borio pod okriljem Bravea, a pobijedio je spektakularnim nokautom nakon samo 13 sekundi borbe. Konstantin Soldatov (5-1-0) borac je kojeg je Turkalj savladao najbržim nokautom u povijesti Bravea.

Anton se još prošle godine trebao boriti na DWCS-u, ali nije uspio ishoditi vizu za odlazak u SAD i ostao je bez nastupa protiv Bugara Kaloyana Koleva. Turkalja se neki vjerojatno sjećaju po grappling meču iz 2019. godine. Anton je ‘‘grapplao‘‘ s jednim od svojih borilačkih uzora, Alexanderom Gustafssonom, ali izgubio je na bodove. Iako bi se na prvu pretpostavilo da je Turkalj član najpoznatije švedske dvorane Allstars Gym, Anton ipak trenira u drugoj dvorani. Radi se o GBG MMA dvorani stacioniranoj u Goteborgu.

Što se njegovog protivnika tiče, Acacio dos Santos opasan je poluteškaš iz Brazila. Posljednji nastup odradio je krajem četvrtog mjeseca ove godine, a jednoglasnom odlukom slavio je protiv Marcosa Brigagaoa (14-4-0). Odradio je Acacio i dva grappling nastupa ove godine, a borio se protiv boraca koje dobro znamo iz UFC-a. Carlosa Felipea porazio je na bodove, no Jailton Almeida bio je prevelik zalogaj za njega. Dos Santos u svojoj karijeri ima pobjedu i protiv Delijinog znanca iz PFL-a, Matheusa Scheffela. Acacio dos Santos porazio je Scheffela 2019. godine, podijeljenom sudačkom odlukom.

Ovaj 30-godišnji brazilski poluteškaš posljednji poraz upisao je u devetom mjesecu 2021. godine. Spomenuti Brigagao ga je tada porazio, ali zapravo je došlo do ozljede zbog koje Acacio nije mogao nastaviti nakon prve runde. Uoči toga, bio je u nizu od osam uzastopnih pobjeda. Šest pobjeda upisao je nokautom, a osam na bodove. Nikad u karijeri nije slavio ‘‘submissionom‘‘, a dvaput je gubio na taj način.

26-godišnjeg Turkalja čeka ozbiljan protivnik i neće mu biti lako izboriti ugovor s UFC-om. Ponekad niti sama pobjeda nije dovoljna, odnosno sve ovisi o raspoloženju Dane Whitea koji je ponekad darežljiv, a ponekad totalno suzdržan kad su u pitanju ugovori koje dodjeljuje po završetku eventa.

Dobra je vijest da je Turkalj uspješno odradio današnje vaganje i težio je točno 205 ‘‘pounda‘‘. Njegov protivnik pojavio se osjetno lakši i vaga mu je pokazala 201 ‘‘pound‘‘. Prvi event šeste sezone DWCS-a trebao je imati šest mečeva na rasporedu, ali Willian Souza pojavio se s 10 ‘‘pounda‘‘ viška za svoj meč u bantam kategoriji i borba je otkazana.

Event započinje u noći s utorka na srijedu, točnije u srijedu od 02:00h. Mjesto održavanje je UFC-ov Apex, a kompletne rezultate vaganja pročitajte pri dnu teksta. Turkaljev intervju za Fight Site iz 2019. godine možete pročitati OVDJE.

DWCS Sezona 6 #1 - rezultati vaganja (u lb):

Ozzy Diaz (186) vs. Joe Pyfer (185)

Farid Basharat (136) vs. Willian Souza (146)*

Anton Turkalj (205) vs. Acacio dos Santos (201)

Dennis Buzukja (146) vs. Kaleio Romero (146)

Alessandro Costa (126) vs. Andres Luna Martinetti (126)

Linker
20. travanj 2024 07:14