Regija

Ništa od senzacije na kultnom stadionu: Olimpijski pobjednik Yoka nokautirao je Petra Milasa

 FRANCK FIFE Afp
Petar Milas hrabro se nosio, ali Tony Yoka pokazao je klasu i slavio krajem sedme runde

Hrvatski boksač teške kategorije Petar Milas nažalost doživio je prvi poraz svoje karijere u 16. profesionalnom nastupu. Dobio je 26-godišnji Splićanin priliku karijere na pariškom Roland Garros stadionu. Međutim, olimpijski pobjednik iz Rio de Janeira Tony Yoka bio je nepremostiva prepreka te je kontrolirao borbu od početka do kraja koji je nastupio u sedmoj rundi. Francuz je nokautirao našeg boksača pred sami kraj sedme runde nakon što ga je prethodno uzdrmao.

Tony Yoka ušao je u borbu protiv Petra Milasa kao veliki favorit i Hrvat je išao po senzaciju na gostujućem terenu. 29-godišnji Francuz 2017. godine debitirao je u profesionalnom boksu nakon izuzetno uspješne amaterske karijere i velika su očekivanja stavljena pred njega. Mnogi ga smatraju jednim od najvećih potencijala teške kategorije, a to je danas samo dodatno potvrdio.

201 centimetar visoki Francuz sedam je centimetara viši od našeg Milasa, a kada uzmemo u obzir da je Yokin ''reach'' 208 cm, onda je jasno da se radi o borcu koji je jako opasan s distance. Yoka je i u ovoj borbi dobro koristio svoje fizičke atribute te je gotovo cijelu borbu kontrolirao sa sredine ringa pogađajući Milasa direktima s distance. 26-godišnji Splićanin pokušavao je skraćivati distancu, tražio je metu brzim krošeima, a imao je i kratke intervale kada je dobro radio prednjim direktom. Nažalost, Milas je uspijevao biti agresivniji borac uglavnom na samom početku svake runde, no Yoka bi ubrzo preuzeo inicijativu te rutinski osvajao runde.

image
Tony Yoka vs Petar Milas
FRANCK FIFE Afp

Iako je Milas djelovao kondicijski jako dobro te su njegove konstantne lateralne kretnje radile određene probleme Yoki koji je morao pogađati pokretnu metu, Francuz je u sedmoj rundi prelomio borbu. Nešto više od trideset sekundi prije kraja borbe Tony Yoka pogodio je Petra Milasa lijevim krošeom i ozbiljno ga je uzdrmao. Uputio je Francuz još nekoliko udaraca kojima je poslao Milasa na pod, a sudac je odbrojavao. Donekle se oporavio naš boksač i uspio je nastaviti. Jedna od kontri Milasa neposredno nakon što se ustao ulijevala je nadu kako bi Splićanin mogao izdržati do kraja runde, no moćni Francuz jednostavno nije mogao propustiti priliku da dovrši meč te je agresivno napao Milasa. Pogodio je Yoka našeg Milasa sjajnim aperkatom pred kraj runde i po drugi puta ga poslao na pod. To je ujedno bio i kraj za našeg boksača, a službeno točno jednu sekundu prije kraja sedme runde Tony Yoka nokautirao je Milasa i došao do 11. pobjede u svojoj karijeri.

Petar Milas nažalost nije uspio u najvećoj borbi karijere, no ovo je tek prvi poraz za ovog hrvatskog boksača, a doživio ga je protiv uistinu sjajnog protivnika. Splićanin je pružio dobar otpor i kući može otići podignute glave te nastaviti s dodatnim radom kako bi ispravio ovaj poraz i vratio se na pobjedničke staze.

Tijek borbe po rundama možete pročitati pri dnu teksta.

1. Runda:

Zauzeo je Tony Yoka sredinu ringa i postavio se kao dominantniji boksač. Dobro Francuz koristi svoj raspon ruku i visinu te pažljivo kontrolira distancu. Petar Milas djeluje pokretljivo i u nekoliko navrata uputio je dobre kombinacije koje je Yoka ipak uspješno blokirao. Hrvatski boksač postao je opušteniji kako je runda odmicala te je imao dobrih pogodaka iz kontre. Ipak, Francuz je djelovao bolje tokom prve runde i vjerojatno je u ranom vodstvu.

2. Runda:

Yoka ponovno odmah zauzima sredinu ringa dok Milas pokušava zbuniti Francuza konstantnim promjenama garda. Splićanin je nakon otprilike minutu druge runde agresivno ušao u svoju kombinaciju te je desnim direktom dobro pogodio svog protivnika. Drugom polovicom runde Yoka smiruje borbu i nameće svoj tempo. Direktima s distance dobro pogađa Milasa koji svoje prilike traži iz kontre, a nerijetko spušta ruke. Francuz je i u ovoj rundi bio blago bolji boksač, no Milas pokazuje kako može boksati s Yokom.

3. Runda:

Milas sada odlučuje zauzeti sredinu ringa i pokušati nametnuti svoj tempo. Hrvatski boksač dobro se kreće i Yoka nema lak zadatak protiv Hrvata. Francuz i dalje dobro radi direktima dok Milasovi krošei zasad ne pronalaze metu. Milasov trener traži od njega da radi prvi, no Petar konstantno priliku traži preko kontre. Francuz je ponovno bolji borac i u ovoj rundi, no Milas je itekako u ovoj borbi. Ipak, trebat će mu nešto više agresivnosti i inicijative ukoliko želi pobijediti.

4. Runda:

Hrvatski boksač pokušava ponovno zauzeti sredinu ringa i počinje dobro raditi prednjim direktom. Nešto je aktivniji Petar Milas tokom ove runde i čini se kako je poslušao trenere. Yoka dobro pogađa Hrvata u tijelo s distance. Kako je runda odmicala, Francuz ponovno uspijeva zauzeti sredinu ringa i dobro kontrolira distancu svojim dugim rukama. Probao je Milas pred kraj runde pogoditi i aperkatom. Splićanin se i dalje dobro kreće, no Francuz je krajem runde agresivno ušao u kombinaciju i pogodio nekoliko dobrih udaraca. Ipak, ovo je vjerojatno najbolja runda našeg boksača.

5. Runda:

Počinje i Petar Milas pogađati udarcima u tijelo. Francuz ne propušta priliku za uzvratiti, moglo bi se reći da ne ostaje dužan nakon svakog napada našeg boksača. Milas je sredinom runde završio na konopcima, no dobro se izvukao od napada Yoke. Milas na trenutke pokazuje kako može ugroziti Francuza, no čini se kako Hrvat pomalo kondicijski opada. Peta runda u globalu jedna je od pasivnijih rundi u dosadašnjem tijeku borbe. Yoka je Milasa pogodio jednim jako dobrim aperkatom tokom pete runde.

6. Runda:

Ušli smo u drugi dio borbe i Petar Milas morati preuzeti inicijativu i postati agresivniji. Upravo to Hrvat i radi prvim dijelom šeste runde, ali Yoka dobro blokira udarce našeg boksača, neovisno bili to krošei ili direkti. Često gledamo situaciju gdje Milas prvu minutu runde pokušava nametnuti svoj tempo i biti agresivniji boksač, no kako runda odmiče, Francuz preuzima glavnu riječ i direktima s distance drži Milasa podalje od sebe. Takvu priču gledamo i tokom šeste runde, a Yoka je poprilično opasan svojom desnicom. Milas uspijeva pogoditi Francuza desnicom, no ekspresno Yoka uzvraća jakim udarcem u tijelo Splićanina.

7. Runda:

Hrvatski boksač ponovno pokušava napasti početkom runde. Dobri su njegovi pokušaji direktima, no Yoka se kvalitetno brani ''double deckom''. Francuz je izuzetno staložen i dobro koristi svoj prednji direkt. Petar Milas i dalje pokazuje želju te nije psihički klonuo. Traži Hrvat skraćenje distance i zadaje nekoliko brzih udaraca. Konstantno se Milas lateralno kreće i čini se kako se kondicijski oporavio. Nešto više od 30 sekundi prije kraja runde, Yoka je pogodio Milasa lijevim krošeom i ozbiljno ga uzdrmao. Zadao je Francuz još niz udarca i poslao našeg boksača na pod, a sudac mu je brojao. Činilo se kako se Hrvat oporavio, no sjajni Yoka namirisao je krv i agresivno je krenuo po nokaut. To se nažalost i dogodilo pred sami kraj runde i Petar Milas doživio je prvi poraz u karijeri.

Linker
08. travanj 2024 22:52