UFC

Gaethje prebio Fergusona za privremenu titulu, Cejudo zadržao pojas, a Ngannou došao do novog brutalnog nokauta

Henry Cejudo, Justin Gaethje i Francis Ngannou
 Douglas P. DeFelice/Getty Images/AFP
Justin Gaethje novi je privremeni prvak UFC-ove lake kategorije, nakon što je u potpunosti dominirao kroz borbu protiv Tonyja Fergusona, završivši je u petoj rundi. Henry Cejudo obranio je titulu prvaka bantam kategorije, tehničkim nokautom savladavši Dominicka Cruza u posljednjim sekundama druge runde, a Francis Ngannou još jednom je izgledao zastrašujuće budući da je Jairzinha Rozenstruika brutalno nokautirao nakon samo 20 sekundi. Calvin Kattar izvrsno izvedenim udarcem laktom nokautirao je Jeremyja Stephensa, dok je Greg Hardy nakon tri runde bio bolji od Yorgana De Castra.

Isplatilo se čekati dva mjeseca, budući da je UFC u Jacksonvilleu na Floridi isporučio jedan poseban spektakl i dokazalo se kako je UFC 249 s razlogom nosio uz sebe epitet jedne od najboljih priredbi koju je UFC do sada ponudio svojim fanovima. Dobili smo novog privremenog prvaka i prekid velike serije Tonyja Fergusona, koji je poražen po prvi put nakon osam godina te je prekinut njegov fascinantan niz od 12 pobjeda. Henry Cejudo još jednom je potvrdio svoju kvalitetu, a Francis Ngannou je novim nokautom još jednom fascinirao sve koji su svjesni koliko je on opak teškaš. To je samo šlag na tortu onoga što su fanovi pred ekranima mogli pogledati, jer ih nažalost u dvorani danas nije nije.

Glavna borba donijela je vrhunski okršaj Justina Gaethjea i Tonyja Fergusona te neočekivanu dominaciju novog privremenog prvaka. Prva runda ove borbe predstavila je ispitivanje snaga te situaciju gdje niti jedan još nije odlučio jače napasti. Obojica su vrlo opušteni i sigurni, a dojam je kako je Ferguson u prvoj rundi pokušavao i pogađao više, no kao da je ono što je pogađao Gaethje bilo jače i konkretnije. U drugoj rundi Gaethje preuzima sredinu kaveza i počinje sve bolje pogađati u tim trenucima pomalo nesigurnog Tonyja. Ferguson je iznenađujuće postao pasivniji i Justin to itekako dobro koristi. Čak i kad bi Ferguson nešto pokušao, Gaethje sjajno kontrira i dojam je kako je u potpunosti preuzeo kontrolu borbe. No, samo trenutak opuštanja Gaethjea dovodi do aperkata koji ga je uzdrmao doslovno u posljednjoj sekundi.

Odmah na startu treće runde Ferguson postaje aktivniji, zapravo počinje prezentirati svoj poznati stil. No, i dalje u svom kretanju prema naprijed prima previše nepotrebnih udaraca, a jedan od njih rezultirao je ozbiljnom posjekotinom pokraj lijevog oka. Sredinom runde prolazi desni kroše Gaethjea i Ferguson je uzdrman, a onda redom prolaze još jedna desna pa lijeva, no El Cucuy je i dalje na nogama. Pri kraju runde Gaethje pokazuje da može pogoditi i high kick te sigurno sprema i ovu rundu u svoju korist.

Malo je sporiji ritam četvrte runde i očekivalo se kako će to odgovarati Fergusonu, no niti jedan nije previše toga pogodio do sredine runde, kad Gaethje ponovno pronalazi bradu i Ferguson je zaplesao na nogama, no još se jednom uspio oporaviti. Napao je Ferguson posljednju minutu, a nekoliko dobrih udaraca pogodili su obojica i teško je bilo zaključiti kome će pripasti ova runda.I u petoj rundi se Gaethje nevjerojatno pametno bori. Kreće se i čeka situacija i već u prve dvije minute je dva puta ozbiljno uzdrmao Fergusona, no on jednostavno ne može pasti. U jednom trenutku, nakon nekoliko udaraca, Ferguson se počinje konfuzno kretati Octagonom i 80 sekundi prije kraja borbe, sudac Herb Dean je prekinuo borbu.

Titula UFC-ove bantam kategorije ostala je kod Henryja Cejuda, koji je savladao povratnika Dominicka Cruza nakon deset minuta zanimljive i dinamične borbe. Očekivano je Cruz otvorio borbu tako što je postavio brzi ritam uz puno kretanja te je tražio brze ulaske uz pojedinačne udarce. Cejudo ga je nekolika puta usporio udarcem u noge, da bi sredinom runde došao i do prvog rušenja, no Cruz se odmah ustao. Ipak, nije izazivač pronalazio u prvih pet minuta rješenja kako ugroziti aktualnog prvaka koji je do kraja runde odradio nekoliko dobrih serija, no nitko u prvih pet minuta nije bio ozbiljnije ugrožen.

U drugoj rundi Cejudo je ofenzivniji i Cruz se sad mora kretati prema nazad, no nije mu to naškodilo nego je čak nekoliko puta odlično kontrirao Cejudu koji je očito preuzeo inicijativu. Puno zanimljivija je druga runda, no donijela je i neočekivanu neugodnost kad je pola minute prije kraja došlo do sudara glavama i posjekotine koja je uzrokovala jako krvarenje kod Cejuda. Nakon kratkog prekida dok se krv obrisala, došlo je do pomalo neočekivanog prekida. Kao da su obojica pokušali uzeti rundu, žestoko su napali, a jedno neprirodno kretanje Cruza iskoristio je Cejudo tako što ga je pogodio desnim koljenom i time poslao na pod. Tamo ga odmah pronalazi i lijevom rukom te kreće serija udaraca koju je Cruz pokušavao izdržati i gotovo je uspio. Ali, dok se očekivala sirena za kraj runde, sudac Keith Peterson je uskočio i prekinuo borbu. Dojam je da je sudac, kad je već do tada Cruzu dao šansu, trebao pustiti i tu sekundu, budući da se bivši prvak doslovno izvukao iz onog najgoreg. No, to se nije dogodilo i Cejudo je tako uspio po prvi put obraniti titulu koju je sredinom prošle godine osvojio.

Francis Ngannou još je jednom odradio ekspresan posao i to na jedan od brutalnijih načina do sada. Jairzinho Rozenstruik u borbi je izdržao tek 20 sekundi, odnosno prvi napad Kamerunca bio je dovoljan da u njemu i završi borbu. On se dogodio nakon desetak sekundi pogledavanja s distance. Onda je krenuo silovito. Rozenstruik je odmah krenuo prema nazad i dobro je eskivirao udarce, budući da je prva tri Ngannou promašio. No, ta kombinacija sadržala je još nekoliko njih, gdje je četvrti bio lijevi kroše koji je sjeo točno na bradu. Odmah je Surinamac bio teško uzdrman, a nakon što je u padu primio i lijevi aperkat, ostao je bez svijesti i borba je bilo gotova. Nevjerojatno je koliko zastrašujuće trenutno djeluje Francis Ngannou i kako obavlja svoj posao u Octagonu. Sad nema druge nego čekati kako će se odviti situacija sa Stipom Miočićem i Danielom Cormierom, a onda Kamerunac kreće u novi napad na titulu, ovog puta zreliji, kompletniji i spremniji.

Senzacionalan bio je i Calvin Kattar u borbi protiv jednog od najiskusnijih UFC-ovih veterana, Jeremyja Stephensa. Motiviran porazom od Zabita Magomedharipova u neizvjesnoj borbi održanoj u studenom prošle godine, Kattar je došao impresionirati i u tome je uspio. Borba je od početka krenula u visokom ritmu, što se moglo i očekivati od ova dva borca koji preferiraju razmjene udaraca. Njih u prvih pet minuta nije nedostajalo, a činilo se kako je Stephens jako dobro pripremio taktiku kroz koju će ulaziti s kombinacijama dva udarca i brzim izlascima iz istih. Uspijevao je na početku u tome, prije nego je Kattar pročitao njegov rad nogu te je kako se kraj runde bližio sve više i on pogađao. Druga runda donosi novu taktiku Kattara, koji udarcima u noge pokušava usporiti Stephensa. No, nije uspio umiriti ritam borbe te se brzo vratio načinu iz prve runde. Borbu je zapravo odlučio jedan fenomenalno izvedeni udarac sredinom runde. Stephens je krenuo naprijed tražeći udarac, a Kattar ovog puta na to nije odgovorio eskivažom, nego ga je dočekao desnim laktom koji je teško mogao biti precizniji. Stephens je od istog trenutka završio na podu, a njegov protivnik je s još nekoliko udaraca završio današnji posao.

Prva borba glavnog programa donijela je okršaj teškaša koji nisu oduševili. Zapravo, Greg Hardy i Yorgan De Castro su pokazali kako su daleko od bilo kakvog vrha kraljevske kategorije UFC-a. Sve je u ovom ogledu izgledalo sporo i loše pripremljeno, jedino su vidljivo snažni udarci mogli dovesti do uzbuđenja fanova u trenucima kad bi isti pronašli svoj cilj. De Castro je u početku borbe bio brži, no štetu je ponajviše radio "low kickovima", dok je snažne pokušaje rukama Hardy uspješno izbjegavao. No, nije niti bivša NFL zvijezda napravili puno toga u prvoj rundi. Podigao se Hardy u drugoj, zapravo, čim se De Castro umorio je počeo pogađati. Nastavio je De Castro udarati nogom, no u jednom trenutku je pokazao kako se tim putem ozlijedio. Hardy je isto teško hodao zbog udaraca koje je primio, no napravio je više u drugoj rundi. Nakon što je ostao bez svog najjačeg oružja, De Castro je u trećoj ostao i bez prave ideje te je Hardy udarcima s distance poentirao dovoljno puta da uzme pobjedu. Iznenađujuće, sva tri suca dala su mu i prvu rundu, koja je očito trebala pripasti De Castru, no pobjeda kao takva je bila neupitna.

Izvještaj borbi također sjajnog uvodnog programa možete pogledati u tekstu podijeljenom ispod ovog odlomka.

UFC 249 - Rezultati borbi

Justin Gaethje def. Tony Ferguson - TKO (R5 3:40)
Henry Cejudo def. Dominick Cruz - TKO (R2 4:58)
Francis Ngannou def. Jairzinho Rozenstruik - TKO (R1 0:20)
Calvin Kattar def. Jeremy Stephens - TKO (R2 2:42)
Greg Hardy def. Yorgan De Castro - jednoglasna sudačka odluka

Anthony Pettis def. Donald Cerrone - jednoglasna sudačka odluka
Aleksei Oleinik def. Fabricio Werdum - podijeljena sudačka odluka
Carla Esparza def. Michelle Waterson - podijeljena sudačka odluka
Vicente Luque def. Niko Price - TKO (R3 3:37)
Bryce Mitchell def. Charles Rosa - jednoglasna sudačka odluka
Ryan Spann def. Sam Alvey - podijeljena sudačka odluka

Linker
20. travanj 2024 14:58