UFC

GSP progovorio o 'najvećem poniženju u karijeri' i svojim primjerom upozorio ostale borce

Georges St-Pierre
 Screenshot (YouTube, UFC)
"Imao sam osjećaj da sam razočarao sve oko sebe, iako se pokazalo da je to bilo jedno pozitivno iskustvo"

Georges St-Pierre jedan je od najboljih boraca u povijesti MMA-a. Danas umirovljeni Kanađanin osvajao je UFC titule u velter i srednjoj kategoriji, a karijeru je službeno okončao 2019. godine s čak 13 pobjeda u nizu.

Legendarni GSP je tijekom razdoblja od 2002., kada je započeo s profesionalnom karijerom, pa sve do 2017. godine, kada je odradio posljednji nastup i svladao Michaela Bispinga, upisao čak 26 pobjeda i dva poraza.

Za neuspješne St-Pierreove nastupe krivi su nekadašnji prvaci Matt Hughes i Matt Sera. Prvi spomenuti zaustavio ga je polugom na ruci tamo davne 2004., dok mu je drugi tehničkim nokautom tri godine kasnije priuštio "najveće poniženje" u borilačkoj karijeri. Naime, upravo je tako GSP u razgovoru s BT Sportom opisao susret na UFC 69 priredbi.

Georges se za navedene poraze osvetio i Hughesu (dva puta) i Serri, a za jedno od najvećih iznenađenja krivi upravo svoj prvi uspješan nastup protiv nekoć najboljeg velteraša svijeta.

"Postoji izreka da vas ništa ne može učiniti slabijim od pobjede i to je istina. To se meni dogodilo nakon što sam pobijedio Matta Hughesa", prisjetio se GSP dva uzastopna nastupa iz 2006., odnosno 2007. godine.

"Poraz od Serre me ojačao jer sam dosta toga naučio iz njega, ali pobjeda me oslabila. Bio sam novo lice UFC-a, mlad i netko tko je upravo pobijedio Hughesa. Svi su kod mene vidjeli tu neku auru nepobjedivosti i ja sam počeo sam vjerovati u to. Nitko njemu, uključujući i mene, nije davao šansu. Ušao sam u meč, a on me pogodio vrlo dobrim udarcem od kojeg se nisam uspio oporaviti. Tada sam ponovno naučio jednu veliku lekciju - ne pobjeđuje uvijek najbolji borac, pobjeđuje onaj koji bori najbolje kada počne borba."

Nakon poraza od Serre, GSP više nije izgubio niti jedan meč. Vratio je svoju titulu u velter kategoriji, obranio naslov devet puta i godinama kasnije ugrabio i pojas u srednjoj.

"Bilo je to najveće poniženje u mojoj karijeri. Imao sam osjećaj da sam razočarao sve oko sebe, iako se pokazalo kako je to bilo jedno pozitivno iskustvo jer sam postao ono što sam danas - puno bolji borac", zaključio je St-Pierre.

Georges St-Pierre (R) from Montreal, Canada celebrates victory over Josh Koscheck from Waynesburg US after the end of the fifth round of the Ultimate Fighting Championship on December 11, 2010 at Bell Centre in Montreal, Quebec, Canada.    AFP PHOTO / ROGERIO BARBOSA (Photo by ROGERIO BARBOSA / AFP)
ROGERIO BARBOSA / AFP
Georges St-Pierre

Linker
21. travanj 2024 14:46