Regija

Hrgović i njegova dva rivala uvršteni među pet teškaša koje treba posebno pratiti u 2020. godini

Filip Hrgović vs. Kevin Johnson
 Damir Krajac / CROPIX
Filip Hrgović našao se među pet boksača teške kategorije koji su u velikoj analizi portala Bad Lelf Hook navedeni kao oni koji bi na više načina mogli obilježiti 2020. godinu.

Kako je krenula nova godina, tako su mnogi novinari odlučili baviti se prognozama onoga što bi se moglo dogoditi u idućih 12 mjeseci. Portal Bad Left Hook odlučio se posvetiti teškašima svjetskog boksa. Odabrali su petoricu koji bi mogli napraviti velike stvari, a među njima je i 14. teškaš svijeta prema BoxRecu, Filip Hrgović.

"Čovjek na ovoj listi najbliži napadu na titulu prvaka je vjerojatno Hrvat Filip Hrgović, 27-godišnjak koji je osvojio zlato na Europskom prvenstvu 2015. godine i broncu za Olimpijskim igrama 2016., kontroverzno izgubivši u finalu od kasnijeg osvajača zlata Tonyja Yoke. Promoviran od strane Matchrooma, Hrgović je 3-0 u 2019. godini, putujući svijetom i rješavajući protivnike po kratkom postupku. Prvi je bio Gregory Corbin iz Teksasa na priredbi u Marylandu, kojeg je završio u 60 sekundi. Onda je u kolovozu savladao meksičkog borca Marija Herediju u trećoj rundi, da bi na kraju 7. prosinca nastupio u Saudijskoj Arabiji na programu Joshue i Ruiza gdje baš nije odradio posebno lijep meč, ali je dominirao protiv bivšeg dvostrukog izazivača Erica Moline. Hrgović je pobijedio prekidom u trećoj rundi meča u kojem je Molina izgledao isprano i nezainteresirano za borbu.

Hrgović do sada ima jako dobar postotak nokauta, no baš i nije atraktivan tip borca. On je dobar boksač teških ruku i traži udarce u tijelo kad god može te je pokazao da ima snagu udarca za završiti borbu. TBRB ga je rangirao na deseto mjesto teškaša u svijetu i iako ga ja tamo ne vidim, mogu razumjeti zašto je to tako. To je opasan tip koji ozbiljno kuca na vrata. Da Anthony Joshua zbog boksačkih pravila ne mora u 2020. godini odraditi mečeve protiv dva propisana izazivača, možda bismo ga vidjeli u borbi za titulu već do kraja godine. To je i dalje moguće, a sigurno je kako će uskoro biti legitimni kandidat. Meč protiv Alexandera Povetkina za njega bi itekako imao smisla", napisao je poznati boksački novinar Scott Chris.

Osim Filipa Hrgovića među spomenutih pet boksača nalaze se i njegova dva velika konkurenta iz amaterskih dana. Prvi je zlatni olimpijac Tony Yoka, koji je Filipa savladao i na Svjetskom prvenstvu, time mu uskrativši tu medalju, a autor teksta je njegov put do zlata u Riu nazvao kontroverznim. Odnosno, takvima je nazvao pobjede protiv Hrgovića i još jednog boksača koji se našao na ovoj listi, Joea Joycea. Yoka trenutno zaostaje za Hrgovićem budući da godinu dana nije nastupao zbog doping suspenzije. No, isto tako je mlađi od Filipa i njegovo vrijeme u vrhu će sigurno doći. U ovoj godini očekuju se njegovi nastupi kojima bi trebao napasti Top 20 svjetskih teškaša.

Joyce je uvjerljivo najstariji boksač na ovoj listi i njemu je ova godina presudna za napraviti značajne rezultate. Njemu se žuri odraditi neki veliki meč koji bi ga usmjerio prema borba za svjetsku titulu. Blizu jednog takvog je bio, no borba za europsku titulu protiv Marka Hucka je otkazana. I on je trenutno u potrazi za jakim nastupom, ali isto tako ima problem da nije dio neke od najjačih promotorskih kuća te da će ga mnogi boksači iz tog razloga uspješno izbjeći.

Posebna priča među preostalom dvojicom je Daniel Dubois. Mladi Englez zastrašujućeg izgleda do sada je slavio u 14 profesionalnih borbi, od toga 13 puta nokautom, a 2019. godina svakako je donijela njegov iskorak. Boksački fanovi su ga upoznali i njegovi mečevi sve su veći hit, posebno kod kuće u Velikoj Britaniji. Očekuje se da će njega promotori još neko vrijeme pokušati graditi. Naime, tek mu je 22 godine i nemaju razloga žuriti. Ima jako dobar primjer u Hughieju Furyju koji je jednostavno prerano bačen u najjače mečeve.

Posljednji spomenuti boksač je Efe Ajagba, 25-godišnji Nigerijac koji nastupa po američkim ringovima, a dosadašnjim uspjesima došao je do toga da ga Boxrec rangira kao 23. teškaša svijeta. To je tri mjesta ispod Joycea te tri ispred Dubiosa. Yoka se na spomenutoj ljestvici nalazi podosta niže od ostatka. On je 43., tri mjesta iza drugog najboljeg Hrvata, Petra Milasa.

Linker
19. travanj 2024 22:24