UFC

Iduće UFC borbe mogle bi biti smatrane ekshibicijom, komisije zaprijetile ozbiljnim kaznama

 Screenshot
Iako je UFC najavio program UFC 249 priredbe te nekoliko borbi planirano za programe u tjednima nakon nje, neke velike probleme još uvijek nisu riješili. Naime, nema informacije o komisiji koja bi priredbu mogla regulirati, prema čemu nije sigurno mogu li održane borbe uopće postati službene, a osim toga su se pojavile informacije kako bi neke komisije mogle ozbiljno kazniti svoje zaposlenike koji bi eventualno sudjelovali na priredbi.

Unatoč tome što je Dana White potvrdio kako će svaka osoba uključena u održavanje UFC 249 priredbe, od boraca pa do sudaca, osoblja i predstavnika komisija, biti testirana prije nego što im se dozvoli ulazak u dvoranu, čini se da to neće biti dovoljno da bi UFC dobio sve potrebno za nesmetano održavanje profesionalne MMA priredbe. S razlogom treba naglasiti ovo profesionalne, budući da je za tako nešto potrebno imati komisiju koja će sve to regulirati. Kako se Tachi Palace kompleks, za kojeg je otkriveno da će ugostiti priredbu, teritorijalno nalazi na području Kalifornije, priredbe koje su se tamo održavale većinom je regulirala komisija te savezne države. No, oni su već ranije objavili kako će slijediti upute guvernera. Kako je on zabranio sve priredbe do kraja svibnja, CASC komisija neće odlaziti odraditi svoj posao niti na jednoj od njih.

UFC dakle ima zadatak pronaći komisiju koja će odraditi taj posao. Kako je Tachi Palace neovisni indijanski rezervat, pravila dozvoljavaju dovođenje bilo koje regularne američke komisije. No, tu se pojavljuje novi problem, budući da je udruženje komisija (Association of Boxing Commissions and Combative Sports ) danas objavilo proglas u kojem otkrivaju kako ne namjeravaju podržati održavanje niti jedne priredbe.

"Ako se borbe održe, smatrat ćemo to neregularnom priredbom, budući da niti jedna službena komisija neće biti prisutna. Svi službenici koji odluče odraditi posao na priredbi mogli bi biti kažnjeni od strane svojih komisija ili saveznih država", glasi njihovo priopćenje. Prema tome, jasno je da UFC ulazi u probleme. Naime, oni bez komisija mogu održati borbe, ali sve će se one voditi kao ekshibicija. Neće se moći smatrati niti amaterskim borbama, kao što je recimo slučaju kod Ultimate Fighter borbi. Jednostavno, bez komisije sve je to u rangu treninga ili borbi u privatnim aranžmanima. Niti jednom borcu ne bi se pobjeda ili poraz mogli voditi u njihov službeni "skor" niti bi mogli osigurati tretman komisija kakav inače slijedi nakon borbe. Upitan je i način na koji bi im UFC mogao isplatiti njihovo sudjelovanje.

Iako se o tome nije pisalo, kao rješenje se nekako nameće moheganska komisija. Mohegan je također rezervat poput Tachija, ali se nalazi na istočnoj obali. Oni imaju svoju komisiju s kojom inače službeno surađuje Bellator, pa čak i na njihovim europskim događanjima. Vjeruje se da oni ne bi mogli imati problema ako ih UFC slučajno angažira, no još uvijek ne možemo znati nešto više o tome, kao niti to je li Dana White već riješio i taj problem.

Drugi problem koji UFC ima je onaj medicinski. Naime, Udruga liječnika zaposlenih u borilačkom sportu jučer je također izjavila kako ne namjerava podržati priredbu te da smatraju kako su njihovi liječnici trenutno potrebniji na drugim mjestima.

"Sportska natjecanja diljem svijeta otkazana su zbog pandemije i rizika od infekcije te prijenosa drugim sudionicima, fanovima, službenicima i ostatku djelatnika. Naša preporuka je da sva borilačka događaja treba odgoditi dok se ne odluči drugačije. To se odnosi na sve, neovisno o tome koliko je ljudi uključeno. Svako sportsko događanje koje bi se odvilo u ovo vrijeme je nepotreban rizik širenja COVID-19. Borilačka događanja zahtijevaju medicinski tretman nakon borbe, a mi ne želimo stvarati dodatne probleme već ionako ugroženom zdravstvenom sustavu", dio je njihovog službenog stava.

Dakle, UFC i dalje ima problema, no Dana White tvrdi da je sve riješeno. Već je razuvjerio sve one koji mu nisu vjerovali da postoji ikakav program priredbe. Iz tog razloga smijemo sumnjati, ali nikako ne smijemo biti sigurni kako on nešto nije odradio. Već je više puta dokazao kako je sposoban za stvari gdje mu se zapravo većinom prognozira neuspjeh.

Linker
04. svibanj 2024 03:26