UFC

Jones uz puno muke obranio naslov i ispisao povijest UFC-a, Shevchenko prekidom potvrdila dominaciju!

 Ronald Martinez/Getty Images/AFP
Nakon pet sjajnih i neizvjesnih rundi Jon Jones (26-1-1 nc) obranio je  svoju titulu u poluteškoj kategoriji i slavljem nad Dominickom Reyesom (12-1) u Houstonu ispisao povijest UFC-a s najviše pobjeda u borbama za naslov (14)!

Noć sa subote na nedjelju donijela nam je jednu fantastičnu borbu u kojoj se izazivač itekako iskazao protiv najboljeg poluteškaša, a po mnogima i općenito najboljeg boraca u povijesti MMA-a.

Reyes je glavnu borbu UFC-a 247 uraganski otvorio i od samog starta napadao prvaka. Pogađao je izazivač raznim ručnim i nožnim tehnikama, no Jones je ostajao smiren i unatoč svim tim silnim napadima konstantno vršio pritisak. I u drugoj rundi vidjeli smo već nakon minute novi žestok napad izazivača. Puno je toga Jones uspio izbjeći, ali neki su udarci ipak odsjeli na meti. Kako je borba odmicala tako je i 'Bones' počeo sve češće pogađati, no Reyes je i dalje prijetio te na trenutke odlično izgledao i u trećoj rundi.

Posljednjih 10 minuta borbe donijelo je još veći pritisak Jonesa koji je malo po malo smanjivao razliku u udarcima. Sve češće smo gledali i Jonove pokušaje rušenja. Većinu njih Reyes bi zaustavio, a kada bi se našao na podu onda bi vrlo brzo pronašao način da se vrati na noge.

Reyes se kroz meč puno kretao i tako onemogućavao Jonesu da poveže nekakvu značajniju kombinaciju. No, svo to kretanje i pritisak prvaka ipak su ostavili traga na izazivaču koji je osjetno usporio u samoj završnici.

Nakon 25 minuta bitke, o pobjedniku su morale odlučiti sudačke kartice, a one su nam donijele novu Jonesovu obranu naslova.

Sva tri suca dala su, na iznenađenje Reyesovog tima, prednost aktualnom prvaku (48-47, 48-47 i 49-46).

Bila je to 14. pobjeda Jona Jonesa u mečevima za titulu te sada s jednom više od legendarnog Georgesa St-Pierrea sam predvodi ovu ljestvicu!

Shevchenko dominantna

Valentina Shevchenko (20-3) uspješno je i dominantno obranila svoj pojas u muha kategoriji. Aktualna prvakinja zaustavila je Katlyn Chookagian (13-3) tehničkim nokautom u trećoj rundi i tako upisala petu pobjedu u nizu.

Već je Valentina u prvoj rundi laktom raskrvarila svoju izazivačicu, potom dominaciju nastavila u drugoj gdje na nogama uglavnom najznačajnije udarce pogađa 'kickovima', ali i pokazuje sjajnu kontrolu u parteru. U trećoj, i kako će se pokazati posljednjoj rundi, izazivačica starta odlučnije, ali i odmah plaća cijenu. Shevchenko već u prvoj minuti ovog dijela seli borbu u parter, zauzima 'crucifix' poziciju i serijom udaraca tjera suca na prekid borbe.

Bila je ovo treća obrana titule za 31-godišnjakinju iz Kirgistana.

U najtežem paru večeri dvojica teškaša od 120+ kilograma ponudila su nam manje od pola runde borbe. Justin Tafa (4-1) ostvario je svoju prvu pobjedu u UFC-u nokautiravši Juana Adamsa (5-3) kojem je ovo bio treći poraz u nizu. Kobnim za Adamsa pokazala se Tafina kombinacija desnog krošea i desnog aperkata nakon kojeg je sjelo još nekoliko udaraca prije nego što je sudac označio kraj meča.

Novi poraz Bektića

Mirsad Bektić upisao je drugi poraz u nizu nakon što su suci podijeljenom odlukom pobjedu pripisali Danu Igeu. Više o tom meču možete pročitati u na linku koji se nalazi ispod ovog odlomka.

U prvoj borbi glavnog dijela programa Derrick Lewis (23–7-1 nc) pred svojim je navijačima u Houstonu pobijedio Ilira Latifija (14-8-1 nc) i tako pokvario njegov dolazak u tešku kategoriju.

'Crna zvijer' slavila je jednoglasnom sudačkom odlukom u meču koji je vjerojatno presudila posljednja runda. Lewis je u prvih pet minuta bio taj koji je pogađao češće i ozbiljnije, dok je Latifi u drugoj rundi dobar dio borbe kontrolirao u parteru. Posljednjih pet minuta bilo je i najizjednačenijih. Latifi je rušio Lewisa, ali pritom nije radio nekakvu ozbiljniju štetu, dok je Derrick vjerojatno pobjedu 'ukrao' žestokim napadima u samoj završnici.

Lewisu je ovo bila druga pobjeda, a Latifiju treći poraz u nizu.

UFC 247 rezultati:

Jon Jones def. Dominick Reyes via jednoglasna sudačka odluka

Valentina Shevchenko def. Katlyn Chookagian via TKO, R3 (1:03)

Justin Tafa def. Juan Adams via TKO, R1 (1:59)

Dan Ige def. Mirsad Bektic via podijeljena odluka sudaca

Derrick Lewis def. Ilir Latifi via jednoglasna odluka sudaca

Uvodne borbe:

Trevin Giles def. James Krause via podijeljena odluka sudaca (28-29, 29-28, 29-28)

Lauren Murphy def. Andrea Lee via podijeljena odluka sudaca (29-28, 28-29, 30-27)

Khaos Williams def. Alex Morono via KO, R1 (0:27)

Mario Bautista def. Miles Johns via TKO, R2 (1:41)

Journey Newson def. Domingo Pilarte via TKO, R1 (0:38)

Andre Ewell def. Jonathan Martinez via podijeljena odluka sudaca (29-28, 28-29, 30-27)

Youssef Zalal def. Austin Lingo via jednoglasna odluka sudaca (30-27 x3)

Linker
09. travanj 2024 05:00