K1 i Boks

Andy Ruiz Jr. dogovorio idući meč, napada WBA titulu protiv pomalo zaboravljenog trećeg prvaka

Andy Ruiz Jr.
 Fayez Nureldine / AFP
3. prosinca održat će se meč za svjetsku WBA regular titulu između Mahmouda Charra i Andyja Ruiza Jr

Nakon gotovo tri godine bez odrađenog meča, u ring se vraća Mahmoud Charr. U pitanju je njemačko-sirijski 35-godišnji teškaš i WBA regular prvak svijeta u teškoj kategoriji, kojem je WBA ostavio titulu unatoč dugom vremenu izvan ringa. Naime, nakon što je u studenom 2017. godine savladao Alexandra Ustinova te je time došao do spomenute titule, Charr je pred meč protiv Fresa Oquenda, planiran za rujan 2018., pao na doping testu. Nalaz mu je bio pozitivan na Drostalone i Trenbolone steroide. Prvobitno je suspendiran, da bi nakon B uzorka suspenzija ipak bila poništena. On je na neki način zaboravljeni treći prvak svijeta teške kategorije, daleko u sjeni Anthonyja Joshue i Tysona Furyja.

Charr se trebao vratiti prošle godine, mečem protiv privremenog WBA prvaka, Trevora Bryana, no taj je meč otkazan, a otkazan je i ponovni pokušaj. Naime, meč je ponovno bio dogovoren za svibanj ove godine, no tu se ispriječila pandemija koronavirusa. Tako će Charr svoj povratak u ring dočekati mečem protiv boksača kojeg je zapravo sam tražio.

Andy Ruiz Jr. nastupit će po prvi put nakon uvjerljivog poraza od Anthonyja Joshue, koji je doživio u prosincu prošle godine. Meksikanac je zapravo imao turbulentnu prošlu godinu, u kojoj je prvo napravio veliko iznenađenje savladavši Joshuu u njihovom lipanjskom ogledu. Nije se uspio najbolje nositi sa slavom i bogatstvom koje je odjednom stekao. Prvobitno se zapustio, kasno se vratio u dvoranu, a sve je rezultiralo loše odrađenim pripremama za revanš protiv Joshue, na koji je došao teži nego u prvom meču te ga je na kraju uvjerljivo izgubio. Kako je odjednom iskočio na naslovnice, tako je odjednom s istih nestao te se ove godine jako malo toga moglo čuti o njemu.

Zanimljiva je priča oko WBA pojasa kojeg Charr ima u svom vlasništvu. Naime, WBA je početkom ovog tisućljeća uveo titulu regular prvaka. Ukratko, nakon što "pravi" WBA prvak dođe do neke od preostale tri elitne titule, on postaje WBA super prvak te se uvodi WBA regular titula do koje će doći neki od drugih boksača. Tako je Charr dobio priliku postati regular prvak nakon što je Anthony Joshua, u to vrijeme vlasnik tri titule, postao WBA super prvak. Iako ta spomenuta titula nema vrijednost kao WBA super ili preostale tri titule, nositelju iste itekako pomaže u matchmakingu te dogovaranju meča za pravu titulu.

Što se tiče karijera ova dva boksača, Charr je do sada upisao 31 pobjedu i četiri poraza, a 17 puta je slavio nokautom. 2012. godine borio se protiv Vitalija Klička za WBC svjetsku titulu te je tim putem doživio svoj prvi poraz. Kasnije su ga još pobjeđivali Johan Duhaupas, Alexander Povetkin i Mairis Briedis. 2015. godine je preživio atentat u kojem je bio upucan iz vatrenog oružja, dok je godinu dana kasnije zamijenio oba kuka. Iako je to nešto što bi većini značilo kraj karijere, Charr je doslovno učio hodati ispočetka te se vratio boksu i na kraju osvojio spomenutu titulu. 30-godišnji Ruiz do sada je upisao 33 pobjede i dva poraza. 22 puta slavio je nokautom, a osim Joshue je poraz doživio i od Josepha Parkera.

Linker
26. travanj 2024 11:13