K1 i Boks

Canelo ušao u 2020. kao najbolji boksač svijeta prema Boxrecu, Wilder izvan Top 10

Canelo Alvarez
 Instagram
Saul 'Canelo' Alvarez ušao je u 2020. godinu kao najbolji 'pound-for-pound' boksač svijeta prema uglednom BoxRecu. Time je ispred sebe ostavio sve ostale boksače, čiji je poredak zapravo vrlo zanimljivo promotriti.

Boxrec za svoje ljestvice po kategorijama gaji vrlo zanimljiv sustav bodovanja. Bodove boksači skupljaju prema kvaliteti priredbe na kojoj nastupaju te ovisno o usporedbi svojih bodova i bodova protivnika u trenutku kad protiv istog boksaju. Naravno, važan faktor je i ishod meča, odnosno način pobjeda.

U takvoj situaciji, najbolji boksač svijeta neovisno o kategoriji je Saul "Canelo" Alvarez, a rijetko tko će moći reći kako to nije zasluženo. Meksikanac je ove godine došao do svog najvećeg uspjeha do sada, osvojivši titulu svjetskog prvaka poluteške kategorije, što mu je ujedno četvrta kategorija čiju je titulu ponio. On je za čak 641 bod ostavio drugoplasiranog Terencea Crawforda. Koliko je to puno bodova možda će vam bolje oslikati ako kažemo da ta razlika iznosi više bodove nego što ukupno ima 16. boksač ove ljestvice, Dmitrij Bivol.

Kao što je gore navedeno, drugo mjesto uzeo je velteraš Crawford, dok se na trećem nalazi Gennady Golovkin. Četvrti je još jedan velteraš, Errol Spence Jr., a Top 5 zatvara Vasily Lomachenko. Zanimljivo je vidjeti Anthonyja Joshuu na osmom mjestu, dok je Deontay Wilder 11. Sjajni Naoya Inoue nalazi se tek na 14. mjestu, a teško je objasniti kako je sjajni Artur Beterbiev tek 26. Oleksandr Usyk je 27., Tyson Fury 29., a pomalo nevjerojatno izgleda Oleksandr Gvozdyk tek na 57. mjesto, kao i Billy Joe Saunders na 75. No, svi će oni imati priliku dobrim nastupima u 2020. popraviti svoj plasman.

BOXREC Pound-for-Pound ljestvica - TOP 20 (cijelu ljestvicu pogledajte OVDJE)

1. Saul Alvarez (Meksiko)
2. Terence Crawford (SAD)
3. Gennady Golovkin (Kazahstan)
4. Errol Spence Jr. (SAD)
5. Vasily Lomachenko (Ukrajina)
6. Miguel Berchelt (Meksiko)
7. Callum Smith (VB)
8. Anthony Joshua (VB)
9. Manny Pacquiao (Filipini)
10. Shawn Porter (SAD)

11. Deontay Wilder (SAD)
12. Chris Eubank Jr. (VB)
13. Danny Garcia (SAD)
14. Naoya Inoue (Japan)
15. Josh Taylor (VB)
16. Dmitry Bivol (Rusija)
17. Daniel Jacobs (SAD)
18. Josh Warrington (VB)
19. Teofimo Lopez (SAD)
20. Juan Francisco Estrada (Meksiko)

Linker
14. travanj 2024 09:23