K1 i Boks

Četiri najveće kvalitete Erica Moline kojih Filip Hrgović itekako treba biti svjestan

Eric Molina
 screenshot/Youtube
Eric Molina najveće je ime protiv kojeg je Filip Hrgović do sada boksao i svakako najteži protivnik s kojim se hrvatski teškaš susreo. On posjeduje mnoge kvalitete, no četiri ipak iskaču u prvi plan i nešto su čega Filip Hrgović itekako treba biti svjestan.

Vrlo zanimljiva karijera je iza Erica Moline, američkog boksača protiv kojeg će Filip Hrgović u subotu tražiti svoju najvažniju pobjedu do sada. Hrvatski boksač je favorit, od njega se puno očekuje i njegovi promotori su procijenili kako je došlo pravo vrijeme za meč u kojem bi pred svijetom mogao potvrditi svoj potencijal i upisati pobjedu nad poznatim boksačkim imenom.

Iako je Eric Molina kroz karijeru izgubio sve ključne mečeve, mečeve gdje je trebao napraviti nešto više, uključujući dva napada na titulu prvaka, ovaj skromni nastavnik iz Teksasa boksač je koji svakoga može ugroziti. Osim toga posjeduje još neke kvalitete. Filip Hrgović ima ispred sebe težak ispit koji bi bio još teži ako on nije svjestan četiri ispod navedene karakteristike Erica Moline. Vjerujemo kako se Filip ipak jako dobro pripremio za svaki segment meča i onoga što dolazi prije njega. Nego, idemo redom.

On nema što izgubiti

Molina je boksač kojem su mnogi predviđali kraj karijere nakon što je doživio poraz od Dominica Breazealea prije nešto više od dvije godine. Ipak, on se vratio, upisao jednu pobjedu i sad je dobio novu priliku napraviti nešto na velikoj sceni. Ugasiti "hype" stvoren oko jednog od najvećih potencijala teške kategorije bila bi velika stvar za njega, posebno jer je prilika došla iznenada, kad više nitko nije očekivao da bi se Molina mogao još jednom naći u takvoj situaciji. On će zbog toga biti opušten, ali izuzetno motiviran iskoristiti priliku koja mu se pružila. Njegov mentalni sklop sigurno će biti pravilno posložen, a takvi boksači su problem svakome. Molina ništa više ne brani, on je dobio još jednu priliku i spreman ju je iskoristiti.

Nevjerojatno je hrabar

Svih pet poraza u svojoj karijeri (27-5), Molina je doživio prekidom. Mnogi bi zbog toga automatski uzeli "zdravo za gotovo" kako je riječ o boksaču koji teško podnosi udarce i kojeg je lako završiti. Situacija je zapravo potpuno drugačija. Molina je doživljavao poraze nokautom zbog toga što njegov stil donosi hrabar pristup, ulaske u otvorene okršaje i spremnost primiti udarce da bi došao do prilike plasirati svoje. To se posebno odnosi na mečeve u kojima je Molina tehnički inferioran, kao što bi trebao biti ovaj protiv Filipa Hrgovića. On se u tim slučajevima pretvara u "swarmera" koji će napadati i koji niti u jednom svom potezu neće najaviti posustajanje niti pokazati strah. Ako Hrgović bude uvjerljivo vodio, ali ne bude završavao meč, apsolutno je sigurno kako će protiv sebe dobiti takvog Molinu.

Može pogoditi snažne "divlje" udarce

Ova karakteristika dolazi odmah uz gore navedenu. Nakon otvorenih ulazaka u razmjene, Molina rijetko kad razmišlja o tehničkoj izvedbi svojih udaraca. Njemu je tad najvažnije iskoristiti maksimalnu snagu i pogoditi protivnika. Tako je ugrozio Deontaya Wildera, koji je ozbiljno zaplesao nakon jednog Molininog pogotka i već samo to bi trebalo biti dovoljno upozorenje. Anthony Joshua na ovo je pronašao dobar odgovor kroz kretanje i sve je uspješno eskivirao te to treba biti smjernica za Hrgovića, takav stil boksa. No, u svakom trenutku potrebno je biti svjestan da Molina može pogoditi i da može pogoditi vrlo snažno. Još ako udarac sjedne na pravo mjesto, svaki boksač može biti u problemima.

Ima iskustvo borbi protiv najboljih na svijetu

Chris Arreola, Deontay Wilder, Anthony Joshua i Dominic Breazeale najbolji su boksači s kojima se Molina susreo. U svakom od tih mečeva je doživio poraz, no iskustvo koje je izvukao iz njih je dragocjeno, posebno zbog toga što Filip Hrgović tako nešto nema. Svakako će to Molini donijeti svojevrsnu mirnoću i poziciju s koje će u meč ući opušten i spreman na sve. Osjetio je "Drummer Boy" što znači imati protiv sebe one najbolje, boksače iz grupe u koju Filip Hrgović tek želi ući. To može biti velika prednost ili barem vjetar u leđa pri ovakvom meču.

Pokraj ovoga svega vrijedi spomenuti još nešto. Filip Hrgović je mlađi, brži, snažniji i tehnički kvalitetniji sudionik ovog meča. To je samo potrebno potvrditi u ringu na način da pomoću toga svega ove četiri karakteristike Erica Moline ne zaigraju apsolutno nikakvu ulogu.

Linker
25. travanj 2024 07:21