K1 i Boks

'Dajte mu šest tjedana treninga i Mike Tyson će unutar minute nokautirati Wildera'

Mike Tyson vs Bruce Seldon
 JEFF HAYNES / AFP
Zanimljivo stajalište ovih je dana iznio bivši svjetski boksački prvak i nekadašnji trener Mikea Tysona - Jeff Fenech.

Australac Jeff Fenech osvajao je titule u tri težinske kategorije (bantamu, superbantamu i perolakoj), a po završetku boksačke karijere se koncentrirao na trenerski posao tijekom kojeg mu je najpoznatiji učenik bio je legendarni Mike Tyson.

Fenech i Iron Mike surađivali su u samom finišu karijere nekoć najubojitijeg teškaša svijeta, a upravo je Tyson bio jedna od tema zanimljivog Fenechovog razgovora sa Sporting Newsom...

"Boks danas nije isti kao prije. Garantiram vam da bi Mike Tyson sa šest tjedana treninga nokautirao Wildera unutar jedne minuta. Ako te likove uspijeva nokautirati Tyson Fury, koji je sjajan borac, ali ne i veliki udarač - onda bi ih Mike Tyson ubio. Danas oni nisu na istoj razini. Mislim i da bi ovaj današnji Tyson, s treningom pobijedio te momke. Fury ima i drugih vještina, ali Deontay Wilder ima udarac i ništa više. A ako njega udarite, to je onda gotovo. A Mike ne promašuje...", izjavio je Fenech uspoređujući Iron Mikea s danas najboljim teškašima svijeta, a neke njegove riječi podijelile su boksačku javnost i podigle dosta prašine.

Bivši svjetski prvak uvjeren je da je boks godinama unazad bio puno kvalitetniji od ovog današnjeg.

"Svatko s mozgom i tko se razumije u boks 80-ih i 90-ih, ali i onaj iz ranijih godina, zna da ovo danas nema veze s time. Danas je drugačije. Gledam Roberta Durana i mislim si da bi on danas mogao biti deseterostruki prvak svijeta. Neki su današnji likovi sjajni, ali to nije isto. Zarađuju puno novca, stekli su slavu i bogatstvo, ali nisu gladni. Oni se ne bi mogli nositi s Duranom, ne bi mogli pobijediti Ray Leonarda, Tommyja Hearnsa, Chaveza, Alexisa Arguella... To su bili ratnici. Roy Jones, Chavez i Duran bi se mogli boriti u bilo kojoj eri, a neki današnji borci baš i ne."

Pa što se onda promijenilo?

"Ne znam kada je došlo do promjene, ali gledam te likove kako iz dana u dan rade na snazi i kondiciji i nekako si mislim da im to oduzima prednost u borbi. Kao borac želite svu tu energiju i snagu sačuvati za meč. Tada želite biti na vrhuncu. Ray Leonard i svi ostali, oni nisu radili sve te stvari, a mogli su se 15 rundi boriti u impresivnom ritmu."

Fenech je za neke današnje borce ipak imao i riječi hvale...

"Tyson Fury je jedan od najvještijih likova koje sam vidio. I dalje smatram da neke manje stvari čini pogrešno, ali on vjeruje u sebe i ima plan kojeg se pridržava. Nadalje, kao najbolje 'pound-for-pound' borce vidim Terencea Crawforda i Naoyu Inouea. Inoue je po meni kao profesionalac puno vještiji o Lomachenka. Uvijek bih gledao radije njega nego Lomachenka. Jedina prednost koju Lomachenko ima je viša kategorija u kojoj ima više love", zaključio je Fenech.

Slažete li se s nekim njegovim stavovima?

Linker
09. travanj 2024 13:31