K1 i Boks

Dillian Whyte pao na doping testu prije meča protiv Rivasa

Dillian Whyte
Razni svjetski mediji jutros su objavili vrlo zanimljivu informaciju u vezi boksačkog spektakla održanog prošle subote. Naime, Dillian Whyte pao je na doping testu nekoliko dana prije meča, no unatoč tome dobio je dozvolu za nastup.

Kako javlja boxingscene.com, tim zadužen za karijeru Dilliana Whytea je par dana prije meča dobio obavijest o pozitivnim nalazu uzorka A doping testa. Riječ je o uzorku preuzetom tijekom posljednje faze priprema, a navodi se kako je obavijest došla vjerojatno 17. srpnja. Ipak, Whyte je unatoč tome od strane BBBC-a, što je britansko tijelo zaduženo za takve slučajeve, dobio dozvolu za nastup. U subotu 20. srpnja odradio je meč protiv Oscara Rivasa u kojem je slavio jednoglasnom sudačkom odlukom, osvojivši naslov privremenog svjetskog prvaka prema WBC-u.

Nije navedeno na što je točno Whyte bio pozitivan, ali pretpostavlja se da je riječ o jednoj ili dvije zabranjene supstance. Isto tako se navodi kako se razlog dozvole nastupa nalazi u pravilima britanske anti-doping agencije (UKAD). Naime, prema njihovim se pravilima Whyte imao pravo žaliti. Nakon toga se UKAD postavlja u poziciju prema kojoj borac nije u prekršaju sve dok se ne završi proces dokazivanja krivnje. Prema tome, BBBC nije imao pravo zabraniti Whyteu nastup.

Proces dokazivanja inače počinje testiranjem B uzorka, što se može odraditi u 24 ili 48 sati, no najčešće se oduži čak i na preko godinu dana. Međunarodni anti-doping panel (NADP) je kao nezavisna strana na kraju zadužen za konačnu procjenu. Da se ovdje radilo o protokolu VADA agencije, rezultat testa bio bi dostavljen WBC-u i Rivasovom timu, no čini se kako to nije slučaj kod UKAD. Zato je test bio dostavljen promotoru meča, Eddieju Hearnu i njegovom Matchroom Boxingu, koji s time nije izašao u javnost. Hearn je čak javno izjavio kako su oba borca testirana, nakon čega su dobili dozvole za nastup. Time zapravo nije lagao, ali onaj važan dio je stavio pod tepih.

Whyte već iza sebe ima povijest korištenja zabranjenih sredstava. 2012. godine bio je suspendiran na dvije godine. Tad je bio pozitivan na stimulans imena Methylhexaneamine. Whyte je ovom pobjedom osigurao poziciju obaveznog izazivača Deontayu Wilderu, no pretpostavlja se kako će WBC iskoristiti pravo da mu taj status ukinu. Pobjeda protiv Rivasa trebala bi mu ostati upisana, osim u slučaju da Kolumbijac pokrene pravni proces koji bi se mogao odužiti na mjesece pa možda čak i godine.

Linker
19. travanj 2024 14:29