K1 i Boks

Dobro će napuniti 'džepove': Komisija otkrila koliko bi trebali zaraditi Wilder i Fury

Deontay Wilder i Tyson Fury
 Screenshot/Youtube
Poznato je koliko će otprilike novca zaraditi glavni akteri noćašnjeg velikog boksačkog obračuna u Las Vegasu. I Tyson Fury (29-0-1, 20 KOs)  i Deontay Wilder (42-0-1, 41 KO) bi trebali na svoj bankovni račun spremiti minimalno 25 milijuna dolara.

Neki će reći da to nije 60 milijuna, koliko je Anthony Joshua nedavno ugrabio za dvoboj protiv Andyja Ruiza Jr-a. No, svakako se radi o vrlo respektabilnoj svoti. Zanimljivo je da će obojica zaraditi isti iznos, što znači da nema klasične boksačke "A" i "B" strane, nego je dogovoren ravnopravan odnos.

Prema Komisiji u Nevadi, koja je zadužena za regulaciju meča i čitave priredbe u MGM Grand Garden Areni, a koja je javno obznanila zarade, Wilder i Fury će zaraditi ravno 5 milijuna dolara čistog honorara. No, uz taj "sitniš" ima i puno veći dodatak - onaj od prodaje PPV prijenosa na ESPN+ platformi. Kada se sve oduzme i zbroji, obojici bi trebalo biti zagarantirano ukupnih 25 milijuna dolara, a može se dogoditi da ta cifra postane veća u slučaju bolje prodaje PPV prijenosa. Stoga se može zaključiti da će konačni honorar ovisiti o tom faktoru, no onih 25 milijuna je zagarantirano svakom od boksača.

Usporedbe radi, Wilder je za meč protiv Ortiza u studenom zaradio 20 milijuna dolara, dok je Fury za pobjedu protiv Otta Wallina prije nekoliko mjeseci uzeo tek 1 milijun, a za prvi meč protiv "Brončanog bombardera" "samo" 3 milijuna dolara. Ovo je definitivno rekordna zarada za obojicu boksača, no uzevši u obzir interes za ovaj revanš, može se zaključiti da je potpuno očekivana. Nadamo se da će i sama akcija u ringu biti u rangu one iz prvog meča, pa da će mega honorari biti i opravdani.

Poznati honorari (Komisija Nevada)

Deontay Wilder $5M (Garantirano $25M plus PPV postotak)

vs. Tyson Fury $5M (Garantirano $25M plus PPV postotak)

Charles Martin $250K

vs. Gerald Washington $275K

Emanuel Navarrete $300K

vs. Jeo Santisima $25K

Linker
18. travanj 2024 16:00