K1 i Boks

Fury otkrio tko mu je priuštio najteži meč u karijeri: Bio je 20 kilograma lakši i 15 centimetara niži

 OLI SCARFF / AFP
Iako je u prosincu 2018. odradio dosad jedini meč iz kojeg nije izašao kao pobjednik i iako se dva puta dizao iz nokdauna, Tyson Fury (29-0-1) tvrdi da Deontay Wilder nije najteži protivnik s kojim se susreo u svojoj karijeri.

Prema 'Kralju Cigana' najteži suparnik i najteži meč u kojem se dosad našao bio je onaj sa Steveom Cunninghamom, nekadašnjim IBF-ovim prvakom u lakoteškoj kategoriji. Njih su se dvojica obračunali u travnju 2013. godine.

Cunningham je rušio Furyja u drugoj rundi njihovog dvoboja u New Yorku, no Tyson se vratio i u konačnici je bio taj koji je u sedmoj rundi zadao presudni udarac i odnio pobjedu nokautom.

"Ne bih rekao da to moja najteža borba (s Wilderom, op.a.). Ako ćemo iskreno, rekao bih da je to jedan od mojih lakših mečeva. Izuzmemo li dva nokdauna, bila je to poprilično jednosmjerna borba. Moje najteže borbe bile su puno zahtjevnije od te. Deontay Wilder nije moj najteži suparnik - to vam sa sigurnošću mogu reći. Najteži protivnik u mojoj čitavoj karijeri bio je Steve Cunningham. On je bio bivši prvak u lakoteškoj kategoriji. Borio sam se s njim 2013. u New Yorku, Madison Square Gardenu, i to je najteži meč koji sam ikad imao", izjavio je Fury u razgovoru s medijima.

Do samog prekida Fury je prema dvojici sudaca gubio 57-55, dok je treći bodovao meč s 56-56.

"Dok tog se trenutka nisam borio ni s kim poput Cunninghama. Osvojio je titulu u lakoteškoj i branio ju možda nekih sedam puta. Bio je prvak i moj iskorak prema borcima s takvim sposobnostima. Bio je vješt, bilo ga je teško pogoditi. Vrlo neobičan protivnik, a uz to i vrlo dobar boksač", prepričava Tyson.

Fury je na vaganju pred meč imao 115.2, a Cunningham 95.2 kilograma. 'Kralj Cigana' je, pored toga, bio i nekakvih 15 centimetara viši. Unatoč velikoj razlici u visini i težini, Fury danas tvrdi da nikad nije podcijenio opasnog Amerikanca.

"Nikad ne podcjenjujem nikoga. Bio je vjerojatno viši od Evandera Holyfielda, čak i veći. Mi znamo reći da se radi o manjim teškašima, a zapravo su to sve veliki teškaši. Danas su teškaši ogromni. Bio je to težak protivnik kojeg nisam podcijenio. Jednostavno je bio vrlo dobar boksač", zaključio je Fury.

Cunningham je kao teškaš imao 5-3-1 omjer. U lakotešku se vratio za dvije od svoje tri posljednje borbe, a karijeru je završio 2017. godine s 29 pobjeda, devet poraza i jednim neodlučenim ishodom.

Furyja, podsjetimo, u noći sa subote na nedjelju čeka dugoiščekivani revanš s Wilderom.

Linker
21. travanj 2024 09:39